TalviSuperpesiksen avaava Manse on jälleen valmis räjäyttämään siirtomarkkinat

Juha Puhtimäki ja Jani Komulainen ovat ensi kaudella matkalla samaan suuntaan, mutta mitä tapahtuu sen jälkeen?

Pesäpallo

TalviSuperpesiksen avaava Manse on jälleen valmis räjäyttämään siirtomarkkinat

Manse suunnittelee joukkueensa radikaalia uudistamista ensi kauden jälkeen. Pekka Arffman avaa, mistä Mansen rymistelyssä on kysymys.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 15.12.2023 | KUVAT Antti Haapasalo

Manse kohtaa TalviSuperpesiksen avauksessa lauantaina Vimpelin. Pekka, miltä Mansen tilanne näyttää ennen historiallisen TalviSuperpesiksen alkua?

Mansen kohdalla on oikeastaan kaksi kiinnostavaa kysymystä: Miltä tuleva kausi TalviSuperpesis mukaan lukien näyttää ja miltä näyttää Mansen tulevaisuus hieman pidemmässä kaaressa?

Manse lähtee varmasti tavoittelemaan tosissaan Suomen mestaruutta myös tulevalla kaudella ja TalviSuperpesis on osa valmistautumista tämän tavoitteen saavuttamiseksi, mutta mielenkiintoisempi kysymys on se, mitä Mansessa tapahtuu seuraavaksi.

Manse nousi Superiin syksyllä 2019 ja se räjäytti siirtomarkkinat seuraavana syksynä ostamalla puolityhjäksi Joensuun mestarijoukkueen ja voittamalla kauden 2021 päätteeksi huippukalliilla ja voimakkaita tunteita herättäneellä ostojoukkueella Suomen mestaruuden.

Sen jälkeen Manse on kuitenkin taantunut. Se oli toissa syksynä täysin aseeton finaalissa Vimpeliä vastaan ja päättyneellä kaudella se jäi kokonaan ilman mitalia.

Nyt Mansessa mietitään, miten Manse nostettua takaisin valtaistuimelleen. Kysymyksen tekee mielenkiintoiseksi ja ajankohtaiseksi se, että tällä hetkellä kulisseissa neuvotellaan jo täyttä päätä kausia 2025 ja 2026 koskevista sopimuksista ja Manse on jälleen ottamassa samanlaisen rahaseuran roolin, jolla se toteutti edellisen vallankumouksen.

Viittaatko paljon puhuttuun Aapo Komulaisen mahdolliseen siirtymiseen Manseen?

Vierastan nimistä puhumista, sillä vaikka neuvotteluja eri pelaajien kanssa on käyty, neuvottelut eivät vielä tarkoita, että siirto toteutuisi.

Komulainen on joka tapauksessa se taso, millaisia vahvistuksia se kiikaroi. Listan kärkipäässä ovat tiettävästi myös uusi huippukoppari ja uusi huippuluokan polttolinjan pelaaja. Manse haluaa samalla nuorentaa joukkuetta ja hankkia pelaajia, joilla olisi pidempi tulevaisuus Tampereella kuin vain muutama vuosi.

Jokainen tietää, että Superin parhaat nuoret kopparit löytyvät Vimpelistä ja Sotkamosta eikä sekään mikään salaisuus ole, että Konsta Kettuselle soitti useampikin seura Manse mukaan lukien, kunnes Joensuu löi Kettusen eteen sellaisen paperin, että sali hiljeni.

Mansen kannalta kysymys on nyt siitä, ketä se saa vai saako se haluamistaan pelaajista ketään.

Entä puheet Juha Puhtimäen pistämisestä kiertoon?

Jos Manse saa Komulaisen, niin totta kai silloin on edessä kysymys, mitä Puhtimäki tekee. En menisi kuitenkaan asioiden edelle tässäkään kohtaan. Mansen suunnitelmissa voi olla lukkarin vaihtaminen, mutta jos Komulainen jäisikin Sotkamoon ja Petteri Alanen on kiinnitetty Hyvinkäälle kauteen 2026, niin Puhtimäen tasoiset tai häntä paremmat lukkarivaihtoehdot ovat vähissä. Hyvä jos niitä on ollenkaan.

Samalla tavalla myös Henri Puputin tilanne elää. Manse voi hyvinkin etsiä uutta huippukopparia, mutta jos Lauri Kivinen lopettaa uransa ensi kauden jälkeen, Manse tarvitsee monipuolisen jokerin ja siihen rooliin Puputti istuisi erinomaisesti. Puhtimäki tuskin tyytyy jokerirooliin, sillä hän on sielultaan ennen muuta lukkari ja hän voi pelata lukkarina huipulla vielä useamman vuoden.

Se on joka tapauksessa selvää, että Manse on tuulettamassa joukkuetta tulevan kauden jälkeen ja kunnianhimo Tampereella on korkealla niin hankittavien pelaajien kuin tavoitteiden osalta.

Se halu on seurajohdon lisäksi myös pelinjohtaja Jani Komulaisella. Sotkamosta on tullut monta pelinjohtajaa, jotka ovat voittaneet Jymyssä mestaruuden, mutta ei vielä ketään, joka on pelinjohtajana voittanut mestaruuden Jymyn lisäksi jossakin toisessa seurassa. Komulainen voisi kruunata upean uransa voittamalla mestaruuden myös Mansen pelinjohtajana.

Mitä odotat Manselta TalviSuperpesiksessä?

Nyt on puhuttu, että Manse olisi yksi näistä joukkueista, joille TalviSuper olisi enemmän harjoituksellinen turnaus kuin että joukkue löisi kaikkensa voittaakseen sarjan. Tätä ajattelua tukisi se, että Komulainen on Sotkamosta, jossa perinteisesti kaikki se, mitä tehdään talvella ja jopa vielä kesällä runkosarjassa, on vain valmistautumista seuraavan syksyn ratkaisupeleihin.

En kuitenkaan usko, että Manse lähtee TalviSuperiin mitenkään löysäillen, vaikka tähtäin olisikin kesässä ja ensi syksyssä. Varmaan loukkaantumisista toipuvien pelaajien kohdalla kynnys ottaa riskejä on suurempi kuin kesällä. Esimerkiksi huippuhankinta Elmeri Lieto on kärsinyt pitkään käsivammasta ja hän tuskin pelaa ulkokentällä ennen kuin käsi on täydessä kunnossa.

Mansella on kohtalaisen selkeä tilanne pelaajien osalta. Oikeastaan ainoa isompi avoin kysymys on, ketkä ottavat polttolinjan loput paikat Liedon ja Juuso Myllyniemen lisäksi. Severi Tikkakoski ottanee sisäpeliroolinsa takia yhden paikan ja neljännelle paikalle ovat ehdolla Kalle-Tapio Huusko, Konsta Hyötyläinen, Leevi Lehto ja oma kasvatti Tino Heikkilä.

Puputti ei välttämättä pelaa joka pelissä kopparina, mutta mitä pidemmälle kausi ja kesä ehtivät, sitä varmemmin Puputti siirtyy omalle paikalleen koppariksi.

Myös Mansen omat nuoret saavat varmasti TalviSuperissa peliaikaa, mutta kuten sanoin, Mansessa ei ole monta heiluvaa palaa pelipaikkojen suhteen.

Ehkä isoin asia TalviSuperissa on se, että Komulainen saa nyt täyden harjoituskauden joukkueen kanssa. Hän hyppäsi viime keväänä kaksi kuukautta ennen sarjan alkua Mansen puikkoihin, mikä ei ole ollut paras mahdollinen tilanne. Nyt Manse on Joensuun ohella toinen seitsemästä kärkijoukkueesta, jossa pelinjohtaja ei ole vaihtunut päättyneeseen kauteen verrattuna.

Lisäksi Komulainen saa rinnalleen kaipaamansa kakkospelinjohtajan. Altti-Jussi Ronkainen johti kahdella edellisellä kaudella Puijon peliä. Ronkaiselta löytyy kokemusta, minkä lisäksi hän on saman sotkamolaisen pesäpallokeitoksen kasvatti kuin Komulainen.