Valtteri Bottaksen loppukauden yllä synkeitä pilviä

Valtteri Bottas starttasi Itävallan GP:hen letkan perältä, josta hän nousi 11:nneksi.

Formula 1

Valtteri Bottaksen loppukauden yllä synkeitä pilviä

Alfa Romeo on Erkki Mustakarin mukaan vaarassa pudota muiden keskitallien vauhdista. Se tietäisi Valtteri Bottakselle kuivempaa loppukautta.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 14.7.2022 | KUVAT All Over Press

F1-asiantuntija Erkki Mustakari pelkää Valtteri Bottaksen ja Alfa Romeon kauden kääntyvän huonompaan suuntaan. Syynä tähän on keskisuurten tallien väliset keskinäiset voimasuhteet.

”Alpine, AlphaTauri ja varsinkin Haas ovat löytäneet selvästi enemmän vauhtia ja Alfa Romeolla on vaikeuksia pysyä niiden kehitystyössä mukana. Valtterilla on nyt 46 pistettä, mikä on erinomainen saavutus, mutta pelkään pahoin, että loppukauden aikana pisteet ovat todella tiukassa emmekä tule näkemään Valtterilta samanlaista ilotulitusta kuin tähän saakka”, Mustakari sanoo.

Who will take the crown this year – Verstappen, Leclerc or a dark horse? Check the odds at Expekt!

Vaikka formula ykkösten kuluja on yritetty karsia ja rajoittaa eri tavoin, Mustakarin mukaan kysymys on kuitenkin viime kädessä rahasta. Kenellä on rahaa, sillä on myös resursseja kehittämää autoa enemmän.

Gene Haasin takaa löytyy rahaa sellaiset määrät, että autoa voidaan kehittää aivan eri tavalla kuin Alfa Romeolla. Sama tilanne on Alpinella. Renault ottaa edelleen tosissaan formula ykköset ja sieltä löytyy rahaa ja resursseja kehittää autoa myös kauden aikana niin paljon kuin Renaultin suuret päät päättävät. AlphaTaurilla kysymys ei myöskään ole siitä, löytyykö Red Bullilta rahaa, vaan miten paljon Red Bull haluaa käyttää sitä kakkostallinsa kehittämiseen.”

”Alfa Romeon tilanne on sen sijaan toinen, sillä kyse on edelleen Sauberin F1-tallista, jota Alfa Romeo sponsoroi. Siksi Frédéric Vasseurin pitää oikeasti kaivaa rahaa kaikin mahdollisin keinoin, jotta Alfa Romea pysyisi mukana tässä kilvassa.”

”Alfa Romeon onni on – samoin kuin Haasilla –, että sillä on käytössään Ferrarin moottorit, jotka ovat osoittautuneet tällä kaudella koviksi raudoiksi. Sen sijaan esimerkiksi Mercedeksen moottoreita käyttävien McLarenin ja Aston Martinin ongelmat ovat suoraan verrannollisia siihen, että Mercedes ei ole onnistunut tämän kauden moottorinsa rakennustyössä.”

Mustakari ei täysin kuoppaa sitä, etteikö Bottas voisi yksittäisissä kisoissa ajaa edelleen MM-pisteille ja taistella jopa kärkitallien jälkeisistä sijoituksista.

”Jos muiden epäonni tai yllättävät kisan aikaiset sattumat jätetään sivuun, niin normaalioloissa hyvä kisa lähtee siitä, että ensin ajetaan hyvä aika-ajo ja ollaan mieluusti siellä sijoilla 6-8. Ongelmana on kuitenkin ollut se, ettei Alfa Romeo ole saanut viime kisoissa ajettua täydellistä viikonloppua. Ongelmia on ollut jo vapaissa harjoituksissa ja jos niissä autoa ei päästä kunnolla säätämään, se heijastuu aika-ajoihin ja sitä kautta myös kisaan.”

”Alfa Romeon kannalta ensimmäinen steppi olisi saada karsittua nämä tämän tyyppiset ongelmat. Sen jälkeen voitaisiin katsoa, mikä Alfa Romeon vauhti on oikeasti niin aika-ajoissa kuin kisassa ja miten vauhti suhteutuu muiden keskikastin tallien vauhtiin. Haastava Alfan kaudesta on joka tapauksessa tulossa”, Mustakari sanoo.