Valtteri Bottaksen lupaava välähdys paremmasta vaihtui farssiin, jolle pitäisi oikeasti itkeä

Valtteri Bottaksen aika-ajosuoritus hylättiin lopulta kokonaan.

Formula 1

Valtteri Bottaksen lupaava välähdys paremmasta vaihtui farssiin, jolle pitäisi oikeasti itkeä

Valtteri Bottas ei voi muuta kuin repiä harvenevia hiuksiaan, sillä avaussession lupaava vauhti vaihtui bensan loppumiseen ja hylkäykseen.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 8.7.2023 | KUVAT All Over Press

Valtteri Bottaksen aika-ajoista Silverstonessa tuli farssimainen näytelmä. Bottas oli aika-ajojen avaussessiossa 15:nneksi nopein, mutta hänen autostaan loppui sensaatiomaisesti polttoaine, eikä FIA saanut Bottaksen autosta vaadittavaa bensanäytettä. Näin hänen aika-ajosuorituksensa hylättiin kokonaan.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari oli aika-ajojen jälkeen tyrmistynyt Alfa Romeon sekoilusta.

”Alfa Romeo toi Silverstoneen päivityspaketin ja jos tästä päivästä haluaa nähdä jotain hyvää, se oli Valtterin väläyksittäin näyttäytynyt parempi vauhti. Se viittaisi siihen, että tallissa mennään eteenpäin”, Mustakari sanoo.

”Mutta eihän aika-ajot voi päättyä ja lopulta murentua kokonaan siihen, että autosta loppuun bensa. Siitä ei voi syyttää mitenkään Valtteria, vaan peiliä pitää katsoa nyt aivan eri miesten. Jos bensamäärää ei osata laskea oikein, kysymys on täysin amatöörimäisestä ja anteeksiantamattomasta mokasta.”

”Totta kai tallipäällikön vaihtuminen on näkynyt Alfa Romeon arjessa, mutta ei se tällä tavalla voi näkyä.”

Max Verstappen kuittasi Silvertsonessa jo viidennen peräkkäisen paalupaikan. Päähuomion vei kuitenkin McLaren. Sen kuskit veivät kaksi seuraavaa sijaa aika-ajossa. Lando Norris oli kakkonen ja Oscar Piastri kolmas.

”Hyppäys ylöspäin voi olla nopea, kun päivitykset oikeasti toimivat. Niin kävi nyt McLarenilla. Päivitykset lopettivat kömpimisen ja nostivat McLarenit kärkiryhmään vieläpä Silverstonen nopealla ja haasteellisella radalla.”

”McLarenin nuoret jätkät ovat varmasti polleina. Heitä on tässä matkan varrella jo kritisoitu ahkerasti, kun tulokset ovat olleet heikkoja. On kuitenkin niin, että sarjan kuskeista melkein kuka vain pystyy huipputulokseen, kun autot toimivat ja paketti on kaikkineen kunnossa. Kun auto toimii, niin jokainen kuski pystyy yllätykseen.”

”Silverstonessa aerodynamiikka on a ja o. Jos se toimii Silverstonessa, silloin auto pelittää.”

”Toinen McLarenin kaltainen ilmiö tällä kaudella on ollut Aston Martin komealla alkukaudellaan. Heidän vanha eläkeläiskuskinsa Fernando Alonso loksautti suut auki alkukaudella. Pian Aston Martin tarvitsee kuitenkin purevia päivityksiä pysyäkseen lennossa mukana. Pelkkä Alonso kuskin pukilla ei riitä.”

Red Bullin Sergio Perez oli aika-ajon floppi. Meksikolainen putosi jo ensimmäisellä aika-ajojaksolla.

”Nyt on meksikaanilla jyrkkää ylämäkeä. Hän ei ole hyvä sadekuski, mutta silti vaikuttaa myös siltä, että koko Perezin tiimillä tallissa on jotain ongelmaa auton kokonaispaketin kanssa. Kuskin parhaat puolet eivät tule esiin. Mutta kaikkineen Perezin ajamisessa on jo selkeä iltatuulen viesti.”

Williamsin Alex Albon kävi aika-ajossa myös kärkipaikalla. Myös Albonin harjoitustulokset olivat vakuuttavia. Lauantain erikoisolosuhde meinasi tuoda hienon onnenkantamoisen. Lopulta Williams-kuski oli kuitenkin aika-ajon kahdeksas.

”Albon on nostanut koko viikonlopun ajan osakkeitaan. Hän haluaa näyttää kuuluvansa F1-kuskien tähtikaartiin. Itse odotin vielä hiukan parempaa tulosta, mutta sään kuivuminen ja olosuhteiden normalisoituminen veivät kovimman iskupaikan. Albon näyttää vielä. Ainakin sitten, kun paketti on viritetty vielä kireämmälle.”