Valtteri Bottaksen maine uhkaa tahriintua Alfa Romeon sekoilun seurauksena

Valtteri Bottas oli sunnuntain kisassa 16:s.

Formula 1

Valtteri Bottaksen maine uhkaa tahriintua Alfa Romeon sekoilun seurauksena

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari pelkää, että Valtteri Bottas joutuu maksumieheksi Alfa Romeon vaikeuksista.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 2.7.2023 | KUVAT All Over Press

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari on huolissaan Alfa Romeon sekoilun vaikutuksesta Valtteri Bottaksen tulevaisuuteen formula ykkösissä.

Edellisen kisaviikonlopun lupaava nousu katkesi Itävallassa kuin seinään. Bottas jäi lauantain sprinttikisassa viimeiseksi ja oli sunnuntain varsinaisessa kisassa lopulta 16:s.

Sprinttikisa kaatui todella erikoiseen rengasvalintaan ja myös sunnuntaina Alfa Romeo yritti erilaista rengastaktiikkaa kuin muut tallit. Yritys kuivui kuitenkin kasaan heti kisan alussa, kun Bottaksen autosta hajosi heti startin jälkeen etusiipi, mikä vaikutti merkittävästi koko kisan kulkuun.

”Valtterin olemus kisan jälkeen kertoi omaa tarinaansa turhautumisen tasosta. Alfa Romeolla ei tunnu olevan mitään työkaluja tulosten parantamiseksi, mikä johtaa helposti sellaiseen sekavaan toimintaan, jota nyt olemme saaneet todistaa. Kokeillaan mitä ihmeellisimpiä juttuja, jos vaikka joku onnenkantamoinen osuisi niillä kohdalle.”

Syy heikkoihin tuloksiin ei Mustakarin mukaan ole pelkästään kuljettajien vastuulla. Koko tallilla on tässä tilanteessa peiliin katsomisen paikka.

”Talli on paljon laajempi käsite kuin vain ne henkilöt, jotka näemme kisaviikonloppuna varikolla. Kukaan ei voi kuitenkaan tässä tilanteessa paeta vastuuta, vaikka naama ei näkyisikään tv-kuvissa.”

”Alfa Romeolla jokaisen olisi nyt otettava itseään niskasta kiinni ja mietittävä, missä voimme tehdä asiat paremmin. Raha on toki tärkeä tekijä resurssimielessä, mutta raha ei ole ainoa asia. On katsottava omaa tonttia ja otettava siitä vastuu – olipa sitten kuljettaja, tallin johtohenkilö, teknisen tiimin jäsen tai mikä tahansa muun viskaali Sauber-Alfa Romeon organisaatiossa.”

Mustakari toivoo, ettei Bottas joudu maksumieheksi muiden virheistä ja ratkaisuista.

”Valtteri vastaa toki omasta suorituksestaan, mutta olen hieman huolissani siitä, miltä nämä viime aikoina nähdyt hämmästyttävät ideat saavat Valtterin näyttämään ulospäin. Hän on erittäin kokenut ja kyvykäs kuski, jonka osaaminen näyttää nyt puuhastelulta.”

”Sen jälkeen ei ollakaan kaukana siitä kysymyksestä, haluaako Sauberin taakse tuleva Audi tallin toiseksi kuljettajaksi puuhastelijaa? Käsittämättömät rengasvalinnat ja muu sähellys voi viskoa pieniä neuloja Bottaksen tulevaisuuden neuvotteluihin. Paljon jää selitettävää neuvotteluissa, oli talli mikä hyvänsä. Tämä on niin raaka laji”, Mustakari sanoo.