Valtteri Bottaksesta ollaan tekemässä Sauberilla testinukkea loppukaudeksi

Valtteri Bottaksen viikonloppu Miamissa oli tehty erikoisista väreistä.

Formula 1

Valtteri Bottaksesta ollaan tekemässä Sauberilla testinukkea loppukaudeksi

Valtteri Bottaksen asema Sauberilla on muuttumassa tukalaksi viime viikon yllätyskäänteiden jälkeen.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 6.5.2024 | KUVAT Sauber Group Media

Sauber ja Audi tekivät Valtteri Bottakselle Miamin viikonloppuna katalan tempun. Suomalaiskuskin kisainsinööri vaihtui lennosta ilmoitusluontoisena asiana ilman, että Bottaksen kanssa asiasta edes keskusteltiin.

Miamissa Bottaksen kisainsinöörinä toimi täysi noviisi Steven Petrik. Petrik aiheutti Bottakselle kolmen lähtöruudun rangaistuksen sprintin aika-ajon vaaratilanteen vuoksi. Sauber ei ole selitellyt kisainsinööri-asiaa julkisesti.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari pitää tallin toimintaa täysin käsittämättömänä.

”Olin aivan huuli pyöreänä kuullessani tästä. En ymmärrä tätä siirtoa ollenkaan. Oliko edellinen inssi Alex Chan jotenkin mokannut?”

”Tämä ei todellakaan ollut tallilta mikään suurta luottamusta osoittava viesti Bottaksen suuntaan. Olen myös varma, että Bottas yritti protestoida asiasta, mutta kuten hän itsekin tv-haastattelussa sanoi, joskus määräykset tulevat niin korkealta, että niihin on hankalaa puuttua”, Mustakari toteaa.

”Ehkä Bottas on myös käynyt lukemassa sopimuksensa pienen präntin ja ottanut selvää mihin omat oikeudet riittävät, koska ainakin itse olisin nostanut tällaisesta aivan äärimmäisen äläkän. Nyt Bottas yritti selvästi vain niellä pettymyksensä ja tyytyä tilanteeseen.”

Vaikuttaa siltä, että Sauberin ja Audin kaikki toiminta kääntyi Miamissa tähtäämään vain tulevaisuuteen ja tämä kausi saa mennä kalkkiviivoille mitenkuten. Talli nimitti viime viikolla Bottaksen tilalle monivuotisella sopimuksella Nico Hülkenbergin.

Mustakari näkee, että kisainsinöörin pikaisella vaihdoksella ajetaan myös jotain tavoitetta.

”Bottas ei varmasti tule saamaan enää kunnon palvelua tallilta. Ihan kuin tallissa oltaisiin täysin kypsiä Bottakseen, sillä tämä tuntuu jopa selkeältä kiusanteolta tallin eteen paljon varsinkin viime kaudella tehnyttä kuskia kohtaan. Tai sitten Bottaksesta on tehty testinukke. Kaikkea testataan nyt hänen aikanaan, jotta ollaan paremmassa tikissä ensi kaudella, kun saksalaiskuski saapuu talliin.”

”Petrikin nostaminen Bottaksen aisapariksi vaikuttaa hieman myös siltä, kuin Audi kouluttaisi Hülkenbergia silmällä pitäen uutta kisainsinööriä talliin. Mutta se, että joku heitetään kylmiltään tehtävään ei kyllä palvele ketään. Yleensä näihin tehtäviin opitaan tässä lajissa mestarin pitkässä vierihoidossa.”

Bottas paljasti Miamissa neuvottelevansa kuskin paikasta vakavammin muutaman tahon kanssa. Suomalaisen F1-uran jatko on silti yhä auki.

”Uran jatko on nyt totisesti vaakalaudalla. Ehkä nämä tallin toimet tuovat vähän empatiaa kokenutta ratakettua kohtaan. Uskoisin, että Bottas neuvottelee ainakin Williamsin ja Haasin kanssa. Haasilla on aina tykätty kokeneista kuskeista ja siellä alkaa olla kohta tilaa kuskin penkeillä, kun Hülkenberg siirtyy Kick Sauberille ja Kevin Magnussen ajelee ylimielisesti tililleen kaikenlaisia rangaistuksia.”

”Kyllä Bottaksen uran jatko vaatii massiivisia taitoja myyntipuherintamalla, varsinkin kun en usko, että hän aivan ilmaiseksi haluaa henkeään radalla vaarantaa. Palkkaa pitäisi irrota ainakin se 1-2 milliä”, Mustakari sanoo.