Formula 1

Valtteri Bottaksesta on tullut Alfa Romeon ongelmien seurauksena liikkuva shikaani

Valtteri Bottaksen ja Alfa Romeon tuska ei ota helpottuakseen. Brasialian sprintissä suomalainen oli toiseksi hitain koko konkkaronkasta.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 4.11.2023 | KUVAT Alfa Romeo Media

Valtteri Bottaksen kausi saa entistä synkeämpiä sävyjä. Suomalainen lähti tavoittelemaan Brasilian sprinttikisassa tallinsa Alfa Romeon kipeästi kaipaamia pisteitä valmistajien MM-sarjassa, mutta pisteet jäivät kaukaiseksi unelmaksi. Bottas oli kisassa toiseksi viimeinen eli 19:s ja hänen tallikaverinsa Guanyu Zhou 17:s.

Samaan aikaan Alfa Romeon kovin kilpailija AlphaTauri sai kolme lisäpistettä, kun Yuki Tsunoda pamautti kisassa kuudenneksi. AlphaTaurin hyvää päivää säesti Daniel Ricciardo 10. sijallaan. AlphaTaurilla on nyt koossa 19 MM-pistettä, kun Alfa Romeolla on pisteitä 16 ja valmistajien MM-sarjan jumbolla, Haasilla, 12 pistettä.

Sprintin voittoon ajoi Max Verstappen. Red Bull-tähti lähti kisaan kakkosruudusta, mutta ohitti paalulta lähteneen McLarenin Lando Norrisin heti lähtösuoralla. Norris oli kisassa kakkonen ennen kolmanneksi ajannutta Red Bullin Sergio Pereziä.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari oli pettynyt Bottaksen ja Alfa Romeon esitykseen sprinttikisassa.

”Ei ollut hääviä Bottaksen meno. Hän ei pysty ohittamaan, eikä aja aggressiivisesti. Sen sijaan häntä ohitetaan. Hän on vähän kuin liikkuva shikaani radalla. Surullista.”

Mustakarin mukaan Bottaksen surkeutta ei voi laittaa yksin Bottaksen piikkiin. Myös Alfa Romeon tämän kauden auto on ollut onnetonta vuosikertaa.

”Alfa Romeon auto on itse asiassa niin huono, että tässä ei kannata pelkästään Bottasta parjata. Varmasti hän on tehnyt sen, minkä on voinut. AlphaTauri ottaa kaulaa valmistajien sarjassa ja nyt näyttää siltä, että  vain Haas voisi jäädä Alfan taakse.”

”Myös Bottas ajaa tällä hetkellä sellaisella mentaliteetilla, että hyvää on tarjolla vain jos muille sattuu jotakin. Silloin jotain voi sataa myös Alfan laariin. Alfan on pakko rakentaa loput kisat tämän logiikan varaan. Muuten menestystä tuskin tulee enää ajamalla tällä kaudella.”

”En kuitenkaan usko, että Bottas katuu päätöstään vaihtaa Alfalle. Hän on päässyt Mercedes-ajan paineistaan ja ottaa lajin rennommin. Alfalla toimenkuvakin on hieman erilainen.”

”Aika harva lopettaa uraansa GP-voittoihin. Sebastian Vettel ja Kimi Räikkönen jäähdyttelivät ennen jäähyväisiään pienemissä talleissa. Mika Häkkinen ajoi viimeisellä kaudellaan vielä pari voittoa. Bottas ei ole vielä eläkkeellä, mutta hän on jo sillä pysäkillä, josta bussit lähtevät eläkkeelle”, Mustakari sanoo.