”Vanha kääkkä” tyrmää täysin formula ykkösten uusimman sääntöuudistuksen

Valtteri Bottas pääsee ajamaan uusilla säännöillä kolmen viikon päästä Bakussa.

Formula 1

”Vanha kääkkä” tyrmää täysin formula ykkösten uusimman sääntöuudistuksen

Formula ykkösten sprinttikisat muuttuvat uusien sääntöjen myötä hissun kissun ajeluksi, Erkki Mustakari arvioi.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 9.4.2023 | KUVAT All Over Press

F1-tallit löysivät loppuviikolla yhteisymmärryksen siitä, miten sprinttikisoja tulisi ajaa. Ehdotus on nyt Kansainvälisen autoliiton tarkasteltavana ja hyväksyttävänä. Jos se menee läpi ajetaan, sprintti tällä formaatilla jo seuraavassa kisassa Azerbaidzhanissa huhtikuun lopulla.

Uudessa mallissa sprinttiviikonloppujen aikana perjantaina ajetaan harjoitukset ja aika-ajot sunnuntain GP:tä varten. Lauantaina on vuorossa sprinttikisan aika-ajot ja sprinttikisa. Sunnuntaina ajetaan GP.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari ei lämpene tällekään ehdotukselle.

”Olen jo useasti sanonut, että olen sellainen vanha kääkkä, jota koko tämä sprinttiformaatti ei lämmitä ollenkaan. Nyt tässä uudessa mallissakaan sprintissä ei ajeta tosissaan. Kuka riskeeraisi sunnuntain GP:n ja ison pistepotin kahdeksan ekstrapinnan vuoksi, kun sprintissä on vaarana, että auto hajoaa tai kolahtaa säpäleiksi, jos ajetaan ihan tosissaan ja täysillä kilpaa jo lauantaina?”

”Tälläkin ajotavalla sprintti on siis ihan hissun kissun ajelua.”

Mustakari ihmettelee myös sitä, miksi – jälleen kerran – sääntöjä ruuvataan kesken kauden ja vieläpä vain kolme viikkoa ennen kuin ne otetaan seuraavassa GP:ssä jo käyttöön

”Toisaalta tällainen säätäminen on normaalia formula ykkösissä. Jo vuosien sivu samaa jumppausta ja pallottelua on tehty erilaisten sääntöviilausten kanssa ihan viime tipassa.”

Sprintin lisääminen kisaformaattiin on pitkälti amerikkalaisen Liberty Median idea. Se näkee, että laji tarvitsee lisää actionia ja sirkushuveja kansalle.

”Paras ja lajiominainen lisäys sirkushuveiksi olisi edelleen se, että palautettaisiin välitankkaus kisoihin. Se tuo jännitystä ja rikkoo aina jonossa ajamisen, jos kisa on sellaiseksi muodostunut.”

”Välitankkaus vaatii talliväeltä myös ammattitaitoa ja tiimityötä, joten sellainenkin osa-alue nousisi taas eri  tavalla esiin.”

Italialainen F1-pomo Stefano Domenicali on myös painottanut, että sarja huutaa lisätapahtumia radalle myös kisojen perjantaipäivinä. Pelkät harjoitukset, eivät saa yleisöä sen suurempiin liekkeihin, saati lippuluukulle.

Mustakari on samoilla linjoilla Domenicalin kanssa, mutta menisi vielä askeleen pidemmälle.

”Radikaaleimpana vaihtoehtona voisi olla koko perjantain peruminen ja muuttaa F1-viikonloppu vain kaksipäiväiseksi. Silloin radalla riittää tapahtumia ja tilanteita aivan varmasti, kun lauantaina olisi harjoitukset ja aika-ajot ja sunnuntaina sitten itse kisa”, Mustakari sanoo.