Vanha maestro palasi kukkulan kuninkaaksi miesten Superin pelinjohtajien rankingissa

Mikko Kuosmanen johtaa Sotkamon peliä vain tämän kauden, kunnes Iiro Haimi hyppää hänen paikalleen ensi vuonna.

Pesäpallo

Vanha maestro palasi kukkulan kuninkaaksi miesten Superin pelinjohtajien rankingissa

Mikko Kuosmanen palasi kuuden vuoden tauon jälkeen Sotkamon Jymyn pelinjohtajaksi. Ja jälki on ollut taattua Kuosmasta.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 7.8.2023 | KUVAT Sotkamon Jymy

Runkosarjan TOP5-pelinjohtajat

1. Mikko Kuosmanen, Sotkamo

Palasi Sotkamon pelinjohtajaksi täksi kaudeksi. Muutama välivuosi ei ole tehnyt taidoille ja näkemykselle mitään – pikemmin vain parantanut niitä.

Ajattelee kokonaisvaltaisesti pelistä ja peliin ja seuratoimintaan ja koko pesäpalloon liittyvistä asioista, mikä heijastuu Kuosmasen tekemiseen ja toimintaan myös pelinjohtajana. On myös erinomainen henkilöjohtaja, letkeän rento, mutta samalla vaativa.

Painottaa edelleen ulkopelin tärkeyttä, mutta muovannut Sotkamon sisäpeliä hyvien hankintojen kautta omannäköisempään suuntaan. Uskaltanut tarvittaessa nostaa myös kokemattomia junioreita kehiin. Korostanut selvästi nopeutta, leventänyt myös kotiutuspohjaa. Hyvä ulosmittaamaan joukkueesta ja pelaajista kaiken osaamisen. Perustaa pelinsä hyvään peruspeliin, jota maustaa yllättävillä ja rohkeilla ratkaisuilla.

6.00 for Imatra to beat Kitee 1-0 or 2-0 8/8/2023.! Check all the odds for Pesapallo and play at Stake.com!

2. Tomi Niskanen, Vimpeli

Tehnyt pitkän uran miesten ja naisten pelinjohto- ja valmennushommissa, mikä näkyy kaikessa käytännön tekemisessä. Ymmärtää pesäpallon ytimen.

Tuli Vimpelin pelinjohtajaksi 2021 ja pääsi aloittamaan hyviltä pohjilta. Joukkueessa oli huippuosaajia ja putkessa tulossa huippulupaavia omia junioreita. Ajoi nuoret rohkeasti sisälle isoihin rooleihin. Kun Vimpeli hankki viime kaudeksi Jukka-Pekka Vainionpään ja Teemu Kinnusen, Niskanen viritti Vimpelistä hurjalyöntisen voittavan koneen, joka pelaa myös hyvää ulkopeliä.

Vimpeli painotti jo viime kaudella kaikista joukkueista selkeimmin kahdella kärjellä pelaamista, minkä lisäksi uutta olivat viivelähdöt ja kääntölyönnit. Samat elementit vahvassa roolissa myös tällä kaudella.

3. Perttu Westersund, Pattijoki

Rakentanut Pattijoen kahdessa vuodessa käytännössä lähes kokonaan uudelleen – ja tehnyt joukkueesta tämän kauden suurimman yllättäjän. Ajanut rohkeasti sisälle Mikael Mäkelän johdolla nuoria pelaajia ja tehnyt Topi Stillin, Martti Viitasalon ja Antti Kiiskisen kaltaisia erinomaisia hankintoja. Roolittanut myös uudelleen pelaajia esimerkiksi tekemällä Tuukka Sarkkisesta yhden pääkotiuttajista.

Näkee ja toimii kokonaisvaltaisesti, hyvä pelinjohtaja, mutta myös hyvä valmentaja ja seuratoiminnan kehittäjä.

4. Petri Tuuva, Kempele

Kokenut pelinjohtaja, jolla on urallaan ylä- ja alamäkiä. Onnistunut nostamaan Kempeleen tällä kaudella pelillisesti ja tuloksellisesti uuteen painoluokkaan. Nyt ei puhuta enää kärkijoukkueiden haastajasta, vaan joukkueesta, joka taistelee tosissaan mitaleista ja jopa loppuotteluun pääsystä.

Ymmärtää pelin lainalaisuudet ja näkee, mitkä Kempeleen materiaalin vahvuudet ja heikkoudet ovat ja miten niitä pitää käyttää. Hallitsee hyvin pelinaikaisen taktisen pelinjohtamisen.

On aiemmin ollut jääräpään maineessa, mutta tullut hyvin toimeen Kempeleen ilmapiirissä.

5. Iiro Haimi, Kouvola

Oli parhaimmillaan johtaessaan Kouvolan kahtena vuonna peräkkäin loppuotteluun, mutta jo viime kaudella Haimi alkoi sotkeutua omiin housuihinsa jahkaamisensa kanssa.

Tällä kaudella Kouvolalla ei ole enää yhtä hyvää materiaalia kuin aikaisempina vuosina, mutta myöskään Haimi ei ole saanut materiaalista irti kaikkea.

On edelleen rohkea pelinjohtaja, mutta Kouvolan esityksiä on vaivannut ailahtelevaisuus. Peli on ollut parhaimmillaan erinomaista, mutta heikoimmillaan luokatonta. Tilannetta ja Haimin auktoriteettia joukkueessa ei ole helpottanut se, että Haimi siirtyy ensi kaudeksi Sotkamon pelinjohtajaksi, mikä Kouvolassa on tiedetty jo pitkään.