Värikäs peikkolauma uhkaa Oulun Lipon nousua takaisin Superpesikseen

Iiro Nokkala avasi kautensa Kouvolan Pallonlyöjien Ykköspesis-joukkueessa kaksoisedustussopimuksen turvin.

Pesäpallo

Värikäs peikkolauma uhkaa Oulun Lipon nousua takaisin Superpesikseen

Oulun Lipon tie takaisin Superpesikseen näytti talven aikana lavealta, mutta kevät on tuonut sitä jahtaamaan värikkään peikkolauman.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 18.5.2022 | KUVAT All Over Press

Oulun Lipon yrityksestä palata Superpesikseen on tullut jokasyksyinen jännitysnäytelmä, joka on päättynyt kolmena syksynä peräkkäin katkeriin oululaistunnelmiin.

Tällä kaudella kaiken piti olla selvää, sillä tänä vuonna Ykköspesiksestä nousee varmuudella ainakin yksi joukkue Superiin. Pelillisesti tuossa paikassa on vahvimmin kiinni edelleen Lippo, jolla on käytössään sarjan selvästi paras materiaali.

Syksyn siirtomarkkinoiden jälkeen näytti selvältä, että oululaisten suurin uhka tulee Kuopiosta, sillä Puijon Pesis rakensi täksi kaudeksi Ykköspesiksen mittakaavassa varsin vahvan joukkueen. Kevät on kuitenkin muuttanut asetelmia. Oulu on edelleen Ykköspesiksen ykkössuosikki, mutta sen selän takana on tapahtunut dramaattisia muutoksia voimasuhteissa – eivätkä nuo muutokset ole välttämättä vieläkään ohi.

Useat Ykköspesiksen joukkueet ovat kauden alla tehneet farmisopimuksia Superin seurojen kanssa tai sopineet pelaajien kaksoisedustuksista. Varsinkin alle 26-vuotiaiden pelaajien liikkuminen Superin ja Ykköspesis-seurojen välillä kaksoisedustussopimuksen kautta on niin joustavaa, että – kuten jo avausviikonloppuna tapahtui  – kentällä saatetaan nähdä yllättäviä nimiä Superista.

Tämän vuoksi Ykköspesiksen voimasuhteiden puntarointi on vaikeaa ja jopa turhaa. Voimasuhteet yksittäisissä otteluissa voi heilahtaa nopeasti, jos Superista tulee Iiro Nokkalan tai Severi Tikkakosken tasoisia pelaajia pelaamaan Ykköspesis-joukkueeseen.

Farmisopimukset ja kaksoisedustukset ovat kaksiteräinen miekka.

Toisaalta on hyvä, että Superissa vähälle peliajalle jäävät pelaajat saavat peliaikaa ja vastuuta Ykköspesiksestä. Superin pelaajien pelaaminen Ykköspesiksessä nostaa myös sarjan tasoa ja tasoittaa voimasuhteita.

Vastapainona on se, kuinka tervettä lainapelaajien varaan toiminnan rakentaminen on. Yhden kauden lainapelaajilla voi aina pelastaa, mutta jos seura haluaa toimia terveellä pohjalla ja pitkäjänteisesti, silloin menestys pitäisi perustaa vahvaan juniorityöhön varaan ja siihen, että tuloksia haetaan omalla joukkueella. Yksi tai kaksi lainapelaaja – mieluusti vielä kauden mittaisella sopimuksella – voi toki olla järkevää, mutta jos syksyllä joukkueessa on vain 5-6 pelaajaa ja kesä lasketaan sen varaan, että loput pelaajat lainataan jostain, silloin ollaan ontolla pohjalla.

Ykköspesis-kausi on alkanut ja on selvää, että Oulu ja Kuopio ovat edelleen sarjassa vahvoilla, mutta kuinka vahvoja ovat esimerkiksi Lohi ja Hamina tai nouseeko keskikastista joku Lohen viime kauden kaltainen komeettajoukkue, joka panee asioita uusiksi. Varsinkin Kouvola voi sotkea nousukarsinnat, vaikkei voikaan lopulta nousta ensi kaudeksi Superpesikseen.

Ennakkosuosikit

Oulun Lippo

Ykköspesis

Marko Pelkonen palasi täksi kauden Oulun Lippoon. @ Kempeleen Kiri

Paperilla sarjan selkeästi paras materiaali. Joukkue koostuu kolmenlaisista pelaajista: pelaajista, joilla on Superin kokemuksesta, sekä omista kokeneemmista kasvateista ja omista lahjakkaista nuorista.

Joukkueen ehdoton tähtipelaaja on Kempeleestä kotiin palannut Marko Pelkonen. Toinen seurantaan otettava pelaaja on lukkari Miika Keski-Petäjä. Nuorista lupauksista potentiaalisimmat ovat Tino Alaspää ja Aapo Hiltunen.

Haastajien lisäksi Lipolla on selän takana yksi ylimääräinen, joskin kiusallisen tuttu peikko – seuran taloudellinen tilanne. Pahimmassa tapauksessa sekin voi lyödä kapuloita Lipon rattaisiin, ellei ole jo lyönytkin.

Puijon Pesis, Kuopio

Puijolla oli pitkään vahva yhdysside Joensuun Mailan kanssa, mutta nyt tuo napanuora on katkaista. Puijo on kasannut vahvan ja tasaisen materiaalin, jolla on hyvä sauma päästä karsimaan noususta Superiin. Joukkueessa on PuPen omien kasvattien lisäksi muistoja JoMan ajoilta, Siilinjärveltä naarattuja pelaajia ja sotkamolaisjuonteita. Puijon hankinnoista mielenkiintoisin on Lohesta tullut lukkari Heikki Rantanen, joka kamppailee lukkarin paikasta Seeti Surakan kanssa. PuPessa on vahva eteenpäin menemisen meininki myös markkinoinnillisesti ja some-näkyvyyden suhteen.

Tasainen keskikasti

Alajärven Ankkurit

Alajärvi on yksi niistä seuroista, joka luottaa omaan vahvaan juniorityöhönsä ja muutamaan vahvistukseen muista seuroista. Joukkue tuskin muuttuu juurikaan kesän aikana. Ankkurit sai ratkaistua lukkariongelmansa hankkimalla Antti Toivolan. Atte Kuosmasen lainaaminen Sotkamosta koko kauden mittaisella sopimuksella oli myös mielenkiintoinen veto. Omista nuorista lupaavimmat ovat Lauri Ihamäki ja Juho Ihamäki. Kokemusta edustaa joukkueen kulmakivipelaaja Nestori Yli-Sissala.

Alavuden Peli-Veikot

Alavudella on vahva side Seinäjoelle, josta pelaajia on virrannut tasaisesti Peli-Veikkoihin. Tämän kauden hankinnoista vahvimmat ovat Miika Anttila JymyJusseista ja Mikko Hakomäki Siilinjärveltä. Alavus solmi kauden alla Vimpelin kanssa farmisopimuksen, joka heittää Alavudelle kesällä Ville Takalan, Miska Mortensonin ja Kortehiston veljesten kaltaisia vahvistuksia. Sarja-avauksessa lukkarina pelasi Kossusta lainattu Aapeli Suvisalmi. Alavus on yksi niistä joukkueista, jonka kokoonpano voi yksittäisissä otteluissa olla jopa sarjan eliittiä.

Haminan Palloilijat

Hamina hajosi viime syksynä Superista putoamisen jälkeen täysin osiin. Merkittävimmät viime kauden joukkueesta jääneet pelaajat olivat kokenut ikihamina Henri Heikkilä ja lupaava nuori lukkari Elias Lahti. Marko Hovi on koonnut talven aikana Vallikentälle kilpailukykyisen joukkueen. Hyvinkäältä tuli kolme lupaavaa junioria, Joensuusta napattiin pysyvällä siirrolla Konsta Saarilehto ja lisäksi Joensuusta tulee kaksoisedustuksen kautta Justus Niemeläinen.

Jyväskylän Lohi

Viime kauden komeettajoukkue oli hiuskarvan päässä nousta täksi kaudeksi Superiin, mutta lopulta nousu jäi haaveeksi. Viime kauden joukkue on pysynyt hyvin kasassa. Ainoa merkittävä muutos on lukkari Heikki Rantasen vaihtuminen Haminassa viime kaudella pelanneeseen Matias Hangasmaahan. Heikki Mehtonen perustaa Lohen toiminnan pitkäjänteisyyteen ja siksi joukkue ei kesän aikana muutu – lukuun ottamatta jo viime kaudella Lohessa pelannutta Veeti Lankista, joka tulee lainalle Imatralta heti loukkaantumisesta parannuttuaan. Lohi on tälläkin kaudella fanaattisen lohikatsomon edessä arvaamaton, mutta viime kauden ihmeen toistaminen olisi yllätys.

Kannuksen Ura

Kannuksella on omasta takaa iso pelaajaryhmä, mutta sitäkin on vahvistettu Superin tasoisilla lainapelaajilla. Hyvinkäällä loppukaudella syöttänyt Joona Iivonen on yksi sarjan parhaista lukkareista. Kärkipariksi lainattiin Kempeleestä Aleksi Patrikka ja Pattijoelta Konsta Launonen. Joukkueessa on ylikokeneen Sami Lundströmin johdolla paljon potentiaalia sekä lyöntivoimaa, josta vastaavat etenkin Tuomas Rautio ja Juho Ammesmäki. Kannus voi hämmentää Ykköspesiksen marssijärjestystä vielä kovalla kädellä.

Kouvolan Pallonlyöjät

Ykköspesis

Elias Pitkänen on Kouvolan suurin tähti.

Kouvolan kakkosjoukkue on Ykköspesiksen suurin kysymysmerkki – positiivisessa mielessä. Joukkueessa pelaa KPL:n lahjakas nuorisokaarti, jonka tasosta kertoo se, että joukkue on voittanut Poikien Superissa kaikki neljä otteluaan täysin absurdilla juoksuerolla 109-5. Nuorisokaartin lahjakkain helmi on lukkari Elias Pitkänen, joka voisi huoletta pelata jo Superin kärkijoukkueissa.

Kokemusta edustaa Hyvinkäällä viime kaudella Superia pelannut Kristian Malinkine. Iiro Nokkala avasi jo kautensa Ykköspesiksessä ja kauden aikana joukkueessa voidaan nähdä muitakin vahvistuksia Superin puolelta.

Ainoa pelillinen kysymysmerkki on kotiutusosasto, mutta sitäkin voidaan tarvittaessa paikata Superin joukkueen avulla.

Loimaan Palloilijat

Loimaalla oli pitkään suora yhteys Hyvinkäälle, mutta nyt Tahkosta on Loimaalla lainalla vain Samu Kyhyräinen. Kyhyräisen lisäksi toinen hyvä vahvistus on Kankaanpäästä tullut Toni Pomell. Loimaalla on yksi Ykköspesiksen parhaista jokerikaksikoista, Tommi Angervisto ja Tommi Malinen. Joukkueen mielenkiintoisin pelaaja on kuitenkin seuran oma kasvatti, 18-vuotias Elmeri Iivonen, jolla on huippulukkarin potentiaali.

Simon Kiri

Simossa on tehty hyvää juniorityötä ja myös nykyisessä joukkueessa on paljon omia kasvatteja, joita täydentävät lähinnä Oulusta ja Kempeleestä tulleet vahvistukset. Valtteri Kleemola oli kovan luokan laina Kempeleestä kauden alla. Joukkueen mielenkiintoisimmat seurattavat ovat 21-vuotias lukkarilupaus Juuso Nousiainen ja ykköskärki Konsta Saaranen.

Keskikastin haastajat

Ikaalisten Tarmo

Ikaalisten piti ennakolta yksi Ykköspesiksen heikoimmista joukkueista, mutta yhteistyön lujittuminen entisestään Mansen tuo valoa Ikaalisten näkymään. Mikko Pauna tuli lainasopimuksella Mansesta Tarmoon ja kaksoisedustuspapereihin kirjattiin Mansesta saman tien Severi Tikkakoski ja Leevi Lehto. Muista pelaajista mielenkiintoisin nimi on lukkari Rasmus Paananen. Tarmon materiaali ei ole vieläkään mitenkään erityisen vahva, mutta joukkue tappelee tosissaan sarjapaikasta.

Haapajärven Pesä-Kiilat

Haapajärven tilanne on kopio Ikaalisten tilanteesta. Senkin tilanne näytti ennakolta haastavalta, mutta yhteistyösopimus Sotkamon kanssa kirkasti kummasti Haapajärven taivasta. Jymyssä kaksi Superin peliä tällä kaudella pelanneet Aleksanteri Huotari ja Jere Heikkinen pelasivat jo Pesä-Kiilojen sarja-avauksessa ja lisää Jymyn pelaajia nähdään joukkueen riveissä kesällä. Viime kaudella kuusi Superin ottelua Sotkamossa pelannut ja Kossuun täksi Joona Kinnunen siirtyi täksi kaudeksi Haapajärvelle. Ikaalisten tavoin myös Haapajärvi taistelee tosissaan sarjapaikastaan.