Vegas Golden Knights loistaa, koska sillä on kulttuuria ja pelikuria

JääkiekkoNHL

Vegas Golden Knights loistaa, koska sillä on kulttuuria ja pelikuria

Vegas on kaupunkina viihteen mekka. Kaupungin kiekkojoukkue Golden Knights on rakentanut viihdearvonsa voittavan pelaamisen kautta.

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 17.2.2021 | KUVAT All Over Press

Vegas Golden Knights liitää läntisen divisioonan kärjessä. Käynnissä on neljän ottelun putki Colorado Avalanchea vastaan. Vastakkain on kaksi NHL:n parasta joukkuetta tällä hetkellä.

Maanantaina Vegas himmensi vastustajan ykköstähden Nathan MacKinnonin ja piti maalinsa puhtaana 1–0-voitossa.

Keskiviikkona Colorado kampesi 3–2-voittoon.

Kaksi ottelua ovat olleet alkaneen NHL-kauden toistaiseksi parasta antia pelillisesti. Colorado on hyvin organisoitu joukkue, jolla on NHL:n yksi parhaista puolustuksista ja MacKinnonin johtama hyökkäys. Mestarisuosikki.

Vegas on kokoonpanon osalta nimettömämpi. Se, että Vegas on jälleen tälläkin kaudella yksi NHL:n parhaista joukkueista, tiivistyy yhteen asiaan: kulttuuriin.

Vegas on niin ikään alkaneen kauden yksi parhaista joukkueista NHL:ssä pistekeskiarvolla mitattuna. Joukkue on päästänyt ainoastaan 2,14 maalia ottelua kohden, kolmanneksi vähiten NHL:ssä.

Vegas osaltaan osoittaa sen, millä osa-alueella NHL:ssä on revittävissä kilpailuetua ja marginaaleja, jopa valtavasti. Kyse on hyvin yksinkertaisista asioista, jotka tiivistyvät peliin ja kollektiiviseen vaatimustasoon.

Vegasin kulttuuri

Golden Knights rynnisti NHL:ään sensaatiomaisesti kaudella 2017–18. Voitti divisioonansa ja pelasi lopulta Stanley Cup -finaaleissa. Toinen kausi oli tuloksellisesti hieman vaisumpi, mutta taas viime kaudella Golden Knights menestyi runkosarjassa ja eteni pudotuspeleissäkin konferenssifinaaliin.

Ensimmäisestä kaudesta lähtien Vegasissa on elänyt tietynlainen pelikulttuuri. Laajennusdraftin kautta rakennettu joukkue oli nimellisesti ensimmäisellä kaudellaan NHL:n heikoin, mutta kompensoi sitä viisikkopelillään.

Ajateltiin, että se oli yhden kauden tähdenlento.

Kuitenkin tuo kulttuuri on jäänyt elämään, vaikka päävalmentaja on vaihtunut Peter DeBoeriin.

Joukkuekaan ei ole muuttunut niin radikaalisti. Ei ole hankittu varsinaisia supertähtiä, vaan pelaajaprofiilissakin on tiettyä kaavaa havaittavissa.

Kulttuuri perustuu muutamaan olennaiseen seikkaan. Ensinnäkin kaikki joukkueen pelaajat sitoutuvat pelaamaan jääkiekkoa neljän pelitilanneroolin kautta. Golden Knightsissa ei ole pelaajia, joilla olisi erivapauksia esimerkiksi laistaa puolustuspelirooleista.

Pelikuri huokuu vaihdosta ja pelistä toiseen. Vegas ja jääkiekko voisi yhdistelmänä tuoda mieleen pelillisesti jotain aivan muuta: supertähtiä, hurlumhei-peliä.

Vegasissa on kuitenkin ymmärretty, että parasta viihdettä on voittava jääkiekko.

Golden Knightsin pelaajat on opetettu, ja heiltä vaaditaan, jatkuvaa, aktiivista mailapuolustamista. Pelaajat ovat siinä erittäin taitavia, kapteeni Mark Stone esimerkkinä.

Golden Knightsin pelaajat heittäytyvät kiekkojen eteen. Sitä vaaditaan. NHL:n tilastojen mukaan Vegas on blokannut 16,33 laukausta 60 peliminuuttia kohden. Se on korkein lukema sarjassa.

Laukausten blokkaamisella ja vetolinjojen peittämisellä Vegas ensinnäkin estää kiekkoa päätymästä parhaille maalintekosektoreille. Parhaassa tapauksessa blokki synnyttää riiston. Seuraavaksi parhaassa tapauksessa vastustaja joutuu vetolinjan ollessa tukossa pelaamaan siirtokiekon hyökkäysalueella.

Blokkaamisella on paljon muitakin merkityksiä kuin yksittäisen laukauksen estäminen. Jatkuvalla laukaisulinjojen peittämisellä vastustajan hyökkäysalueen peliä on mahdollista ahdistaa hankaliin asemiin.

Vegas on kiekkovarma joukkue, mikä näkyy myös tilastoissa. Kiekonmenetysten määrä on neljänneksi pienin NHL:ssä.

Viimeisenä keskeisenä tekijänä Vegasin liidossa on joukkueen toiminta maalintekosektoreilla molemmissa kenttäpäädyissä. Puolustusalueella viisi aktiivista mailaa, keskustan sulkeminen ja vetolinjojen peittäminen vaikeuttavat ylipäätään ykkössektorille murtautumista. Hyökkäysalueella Vegas miehittää maalinedustan ja luo kahden kerroksen maskin hyvin systemaattisesti.

Vegasin kohdalla kyse on jääkiekon peruslainalaisuuksien erinomaisesta, kollektiivisesta toteuttamisesta. Vaikka esimerkiksi tilantekopelaaminen ei ole, kuten ei ole kovin monella muullakaan NHL-joukkueella, aina tarkoituksenmukaista, perusasioiden laadukkaalla toteuttamisella voi NHL:ssä repiä eroa vastustajiin.

Vegas on siitä esimerkki.

 

ElmoTilaa Elmo  edulliseen

tarjoushintaan

4 kk 35 e – saat huippuluettavaa

kotiin kannettuna kerran kuussa.

Tai osta helmikuun

Elmo irtonumerona tai lue se

diginä Lehtiluukussa.