Veikkausliigan Vuoden valmentaja taikoi hatustaan kauden suurimman sensaation

Jussi Nuorela nosti neljässä kuukaudessa VPS:n Veikkausliigan jumbosilta pronssille ja eurokentille.

Il PinturicchioJalkapalloVeikkausliiga

Veikkausliigan Vuoden valmentaja taikoi hatustaan kauden suurimman sensaation

Veikkausliigan Vuoden valmentaja löytyy samasta osoitteesta, jossa tehtiin kauden suurin sensaatio. Vaasasta.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 11.11.2023 | KUVAT Juha Tamminen

Veikkausliigan Vuoden valmentajaksi on yksi vaihtoehto ylitse muiden – VPS:n ihmeen taikonut Jussi Nuorela.

VPS oli kauden alkupuoliskolla suurissa vaikeuksissa ja makasi vielä kesäkuussa sarjassa viimeisenä. Vaasalaisten potentiaali oli kyllä viime kauden perusteella tiedossa, mutta loukkaantumiset ja materiaalin kapeus näyttivät vievän VPS:n kohti tuhoa.

Nuorela teki kuitenkin sitä, mistä valmentajille maksetaan. Hän katsoi totuutta silmiin ja mietti, miten kurssi saataisiin käännettyä.

Nuorela muutti joukkueen pelaamaan 3-5-2-systeemillä, jossa Prosper Ahiabu ja Antti-Ville Räisänen siirtyivät pelaamaan topparikolmikon eteen. Keskikentän pohjapelaaja Samuel Lindemanista kuoriutui kelpo toppari vasemmalle puolelle. Tämän viisikon avulla VPS:n tasapaino kentällä kohentui merkittävästi.

Oikealla Tyler Reid jatkoi vammoista toivuttuaan siitä, mihin viime kaudella jäi ja mitä hän silloin teki. Reid otti oman laitansa hallintaan ja VPS sai puolustuksensa toimimaan molempiin suuntiin.

***

Ylhäällä Yevgeni Bashkirov pääsi pelaamaan piilokärkenä. Tämä muutos oli isossa roolissa VPS:n hyökkäyspelaamisessa.

Kesällä seuraan saapunut Harrison Sawyer oli viimeinen sinetti vaasalaisten palettiin. Sen jälkeen vaasalaiset olivat pitelemättömiä. VPS voitti sensaatiomaisesti 12 ottelua peräkkäin, mikä nosti rakettimaisesti sarjan tyvestä ylempään loppusarjaan ja taistelemaan mitaleista.

VPS kykeni pelaamaan monipuolisesti, mikä teki vastustajan puolustamisen vaikeaksi. Mikäli vastustaja tuli kovaa ylhäältä päälle monella pelaajalla, VPS pelasi suoria palloja fyysiselle kärkiparilleen, Peter Michaelille ja Sawyerille. Kaksikko voitti suurimman osan näistä pitkistä palloista.

Michaelia ja Sawyerilla oli tukemassa Bashkirov, jolle pallo tippui viimeistään kakkospalloista. Vaasan taikakolmio loi pallon saatuaan maalipaikkoja hyvällä prosentilla.

Pitkät hyökkäykset eivät myöskään olleet mikään ongelma VPS:lle, mikä vaikeutti entisestään ottelusuunnitelman luomista VPS:ää vastaan.

***

VPS voitti kauden päätteeksi pronssimitalit ja lunasti itselleen taloudellisesti tärkeän europaikan Eurolopputurnauksessa. Seuraava kysymys on se, millainen joukkue Vaasaan saadaan ensi kaudeksi kasattua. Juhani Pikkarainen lähti jo Ilvekseen ja Sawyer ilmoitti myös lähtevänsä kotia kohti.

Edessä on siis jälleenrakennus, mikä on aina riski.

Veikkausliigan All-Stars 2023

Lue tästä Joel Perovuon valinnat pelipaikkojensa parhaiksi pelaajiksi ja Veikkausliigan päättyneen kauden All-Stars.