Veli-Pekka Yli-Hirvelä on varjojen soturi ja yksi tämän kauden parhaista ostoista

Veli-Pekka Yli-Hirvelä siirtyi viime syksynä Vimpeliin. Hän on ollut yksi kauden parhaista hankinnoista miesten Superissa.

Lintu vai kalaPesäpallo

Veli-Pekka Yli-Hirvelä on varjojen soturi ja yksi tämän kauden parhaista ostoista

Veli-Pekka Yli-HIrvelä on osoittautunut erinomaiseksi hankinnaksi Vimpelin Vedolta. Siirto avaa myös Yli-Hirvelälle mahdollisuuden taistella Suomen mestaruudesta.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 1.8.2021 | KUVAT Elmeri Elo / All Over Press

Veli-Pekka Yli-Hirvelä

Kuka?

Veli-Pekka Yli-Hirvelä on yksi niistä pesäpallokenttien sotureista, joka olisi taitojensa puolesta voinut voittaa urallaan erilaista metalliromua kasapäin. Yli-Hirvelä on kuitenkin pelannut lähes koko uransa joukkueissa – tai oikeammin joukkueessa, jota ei ole nähty kaikista suurimmilla näyttämöillä. 36-vuotiaalle Yli-Hirvelälle on vain yksi pronssimitali,  ja senkin voittamisesta on kulunut jo 14 vuotta.

Yli-Hirvelä on alkujaan Seinäjoen Maila-Jussien kasvatti. Hän on kuitenkin ollut leimallisesti Koskenkorvan Urheilijoiden mies ja seuraikoni. Hän debytoi Kossun Superpesis-miehistössä kaudella 2004 ja pelasi koko uransa lukuun ottamatta kahta JymyJusseissa pelaamaansa kautta (2014 ja 2015) Koskenkorvalla, kunnes siirtyi viime syksynä Vimpeliin.

Illan pesiskertoimet tarjoaa Expekt!

Monet pitivät siirtoa yllättävänä, mutta tässä kohtaa on onniteltava Vimpeliä loistavasta hankinnasta. Yli-Hirvelän kaltainen kokenut ja luonteeltaan rauhallinen pelaaja tuo nuoreen joukkueeseen juuri oikeanlaista ja tarvittavaa kokemusta ja tasapainoa. Mikko Kanalan sairausloma on korostanut entisestään Yli-Hirvelän roolia, sillä hänet on nostettu korvaamaan Kanalaa ykköskärkeen.

Siirto Vimpeliin on myös Yli-Hirvelälle erinomainen ratkaisu. Nyt hänellä on aito mahdollisuus voittaa urallaan jopa Suomen mestaruus.

Vaikka Yli-Hirvelällä ei ole vielä kuin yksi SM-mitali, ammattisilmät ovat aina ymmärtäneet hänen arvonsa, mistä kertoo se, että Yli-Hirvelällä on tilillään seitsemän Itä–Länttä. Tänäkin vuonna Yli-Hirvelän olisi heittämällä voinut valita Lännen miehistöön ja hän olisi satavarmasti täyttänyt ruutuna – aivan, kuten hän on tehnyt Vimpelissäkin.

Vahvuudet

Veli-Pekka Yli-Hirvelä on aina tunnettu erinomaisena vaihtajana. Hän hallitsee kaikki lyhyet vaihtolyönnit ja tökkää sen lisäksi yleensä kolmospuolelle suunnatulla pystymailalla varmoja vaihtoja. Mikään pomputtaja hän ei ole, vaikka toki pystyy tarvittaessa pompullakin vaihtamaan.

Etenijänä Yli-Hirvelä on ollut aina vahva. Hän on pelannut yleensä pääpelintekijänä kakkosena tai kolmosena – tai kakkoskärjessä, kuten tällä kaudella Vimpelissä ennen Kanalan sairauslomaa. Vimpeli kokeili Kanala-episodin jälkeen Yli-Hirvelää jopa ykkösenä, kunnes viime peleissä Yli-Hirvelä on pelannut kakkosena ja Olli Heikkala ykkösenä. On todennäköistä, että Vimpeli rakentaa kärkensä näin siihen saakka, jos ja kun Kanala palaa takaisin kehiin. Ratkaisu tarkoittaisi samalla sitä, että alkukauden kärkenä pelannut Teemu Isoketo pelaisi kakkoskärjen veturina.

Yli-Hirvelä ei ole enää yhtä nopea kuin nuorempana, mutta hän paikkaa hidastumistaan hyvin kokemuksellaan ja etenemisosaamisellaan.

Ulkona Yli-Hirvelä on aina ollut valtakunnan parhaita ja varmimpia koppareita. Yli-Hirvelä on pelannut yleensä hakevana kopparina, mutta Vimpelissä vastuu Elmeri Anttilan kanssa jakautuu siten, että Yli-Hirvelä pelaa vaihtotilanteissa kolmoskopparina ja takatilanteissa Anttila pelaa vahvempikätisenä kolmoskopparina ja Yli-Hirvelä varmistavana kopparina.

Heikkoudet

Yli-Hirvelä kuuluu niihin pelaajiin, joilla ei ole sanottavia heikkouksia. Hän pystyy pelaamaan suuressa roolissa niin sisällä kuin ulkonakin.

Yli-Hirvelää ovat vaivanneet uran aikana erilaiset jalkavaivat ja häntä pidetään loukkaantumisherkkänä. Loukkaantumiset ovat sotkeneet rankemmin kuitenkin vain kaksi kautta, jolloin Yli-Hirvelä on pystynyt pelaamaan vain reilut puolet kauden otteluista.

Tulevaisuus

Yli-Hirvelä on jo 36-vuotias, joten hänen uransa alkaa olla väistämättä jo ehtoopuolella. Kysymys on nyt lähinnä siitä, miten pitkään Yli-Hirvelän motivaatio riittää pelata pesäpalloa huipulla – ja miten hänen kroppansa kestää kovan harjoittelun ja kauden rasitukset. Halutessaan Yli-Hirvelä voisi kuitenkin jatkaa uraansa vielä vuosikausia – jos intoa riittää samalla tavalla kuin Toni Kohosella tai Sami Partasella.

Lintu vai kala?

Lintu ilman muuta. Talitintti. Uskollinen omalle pihapiirilleen. Iloinen lintu, josta kaikki pitävät.