Verstappen ajaa Melbournessa karkuun kohuotsikoita ja Ferrarin kiihtyvää vauhtia

Max Verstappen on voittanut kauden molemmat kisat. Ylivoimaisesti.

Formula 1

Verstappen ajaa Melbournessa karkuun kohuotsikoita ja Ferrarin kiihtyvää vauhtia

Australian GP ajetaan tutuissa asetelmissa. Max Verstappen lähtee viikonloppuun suosikkina, vaikka Charles Leclerc olikin perjantain harjoitusten nopein.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 22.3.2024 | KUVAT Red Bull Content Pool

F1-kauden kolmas GP ajetaan jälleen Red Bull -tallin Horner-saagan ja Max Verstappenin ylivoiman hallitsemissa  mainingeissa Australiassa.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakarin mukaan kisaviikonlopussa on kuitenkin muutakin jännitettävää kuin vain voittaja.

”Radalla on kaksi australialaiskuljettajaa, Daniel Ricciardo ja Oscar Piastri, mikä on huippujuttu F1-hullulle aussikansalle. Viimeksi kaksi aussia oli radalla samaan aikaan 2013. Australian GP on aina ollut kova yleisömagneetti kisaviikonlopun alkuminuuteista asti, vaikka torstainahan ajavat vain pikkuluokat”, Mustakari sanoo.

”Toinen suolaa lisäävä asia on Albert Parkin vaikea katurata. Esimerkiksi viime vuonna kisassa nähtiin kahdeksan keskeytystä. Se on paljon. Tänä vuonna myössää voi tuoda kisaan mielenkiintoisen lisän. Nyt ennusteessa on aurinkoa ja ukkosta. Tähän aikaan vuodesta sää voi olla hyvinkin vaihteleva Melbournessa lisäksi kylmästä kuumaan.”

”Albert Parkista tekee haasteellisen se, että rata on todella kaarteinen. Säätöjen on oltava kohdillaan koko ajan. Jos säädöt osuvat kohdilleen, odotan paljon etenkin Ferrarin Charles Leclerciltä. Hän luottaa yhä enemmän ja enemmän autoonsa ja voi valmistella yllätystä ainakin aika-ajossa. Monacolaiselta saatiin myrskyvaroitus jo perjantain harjoituksissa, joissa hän laattasi tiskiin nopeimman ajan”, Mustakari sanoo.

Viime vuoden GP:n voitti paalulta matkaan ampaissut Red Bullin Verstappen.

”Kaikki tietävät voittajan tähänkin kisaan jo valmiiksi, jos jotain yllätystä teknisellä puolella tai ajolinjoissa ei ilmene. Kiinnostuksen kohteena on ennemminkin se, mitä tapahtuu mestarikuskin ympärillä muuten tällä hetkellä. Verstappenin siirtymisestä muualle puhutaan äänekkäästi, mutta myös tallipäällikkö Christian Horner on otsikoissa joka päivä. Uusin uutinen on se, että Bild on kertonut tallipäällikön himoitsevan ylennystä ja johtajan paikkaa Red Bull -konsernissa.”

”Mikäli paikkoja on auki, konsernin sisäisellä siirrolla Horner poistuisi tietysti aika nätisti formula-tallin pyörteistä, ja samalla myös huutavista otsikoista. Juuri nyt isä ja poika Verstappen, sekä Helmut Marko laulavat hyvin eri säveltä kuin Horner ja tilanne tulehtuu pelkästään tällä rintamalla tallissa jatkuvasti.”

”Ennen Hornerin siirtoa Red Bullilla pitäisi kuitenkin olla takuut siitä, että Verstappen jatkaisi yhä tallin kuljettajana, eikä siirtyisi esimerkiksi Mercedekselle, jonne häntä nyt kovasti jo istutetaan. Muuten tallissa on todella iso muutosten vyöry yhtäkkiä päällä. Varsinkin, kun muistetaan, että tähän soppaan nivoutuu isosti myös tallin tekninen pomo Adrian Newey”, Mustakari muistuttaa.