Jude Bellinghamin jättisiirto Real Madridiin kertoo, millainen myrsky tätä kesää ravistelee

Jude Bellinghamin ura Dortmundissa päättyi kyyneliin, kun Bundesliigan mestaruus luiskahti sen käsistä viimeisellä kierroksella.

Jalkapallo

Jude Bellinghamin jättisiirto Real Madridiin kertoo, millainen myrsky tätä kesää ravistelee

Jude Bellingham siirtyy 100 miljoonalla eurolla Real Madridiin. Jukka Röngän mukaan se on kuitenkin vasta alkusoitto kaikkien aikojen hurjimmalla siirtokesälle.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 8.6.2023 | KUVAT All Over Press

Kesän siirtoikkunassa on ennustettu kaikkien aikojen sähköisintä ja keskiviikko oli tästä kuvaava esimerkki. Lionel Messi ilmoitti siirtyvänsä Inter Miamiin ja Dortmund vahvisti Jude Bellinghamin siirtyvän Real Madridiin. Keskitytään nyt Bellinghamiin. Jukka, miksi Real Madrid maksaa hänestä 100 miljoonaa euroa?

Bellingham on yksi maailman johtavista nuorista pelaajista ja vaikka hän on vasta 19-vuotias, hän on osoittanut tasonsa niin Dortmundissa kuin Englannin maajoukkueessakin. Jokainen, joka näki Bellinghamin pelaavan MM-kisoissa, näki, että kysymys on poikkeuksellisesta lahjakkuudesta.

Bellinghamilla olisi ollut ymmärrettävästi muitakin ottajia Liverpoolista alkaen, mutta lopulta Real Madrid voitti kilpajuoksun hänestä.

Sen, miksi Real Madrid maksaa hänestä jättiläismäisen siirtosumman, ymmärtää paitsi Bellnghamin taitoja vasten, myös Real Madridin tarvetta vasten. Real Madridin keskikentän johtavista pelaajista Toni Kroos on jo 33-vuotias ja Luka Modric 37-vuotias.

Real Madrid on yleensä toiminut siten, että kun se löytää kultajyvän, se pitää hänestä kiinni vuosikausia. Bellingham sopii tähän strategiaan erinomaisesti. Jos kaikki menee hyvin, hän saattaa johtaa Real Madridin keskikenttää vielä 15 vuoden päästä.

Tässä mielessä Bellingham on investointina erittäin järkevä niin pelillisesti kuin taloudellisesti.

Mikä tekee Bellinghamista niin hyvän pelaajan?

Kun Bellingham siirtyi Birminghamista Dortmundiin kesällä 2020 täytettyään samana kesänä 17 vuotta, Dortmundin päävalmentaja Lucien Favre nosti Bellinghamin tärkeimmäksi ominaisuudeksi jalkapalloilulliset aivot. Sen, millaisia päätöksiä hän teki jo silloin kentällä. Miten hän liikkui, miten hän näki kentän ja miten hän osasi ennakoida, mitä pelissä seuraavaksi tulisi tapahtumaan.

Totta kai Bellinghamilla oli myös kaikki tekniset taidot jo korkealla tasolla, mutta Favren mukaan peliäly on jalkapallossa asia, jota on määräänsä enemmän vaikea opettaa. Sitä joko on annettu kauhalla tai lusikalla – ja joillekin ei ollenkaan.

Kolmas tärkeä tekijä on Bellinghamin fysiikka. Hän on pitkä, 186-senttinen pelaaja ja erittäin urheilullinen. Häntä on vaikea taklata irti pallosta ja hän pystyy itsekin vääntämään kentällä, vaikka täyttääkin tässä kuussa vasta 20 vuotta.

Kun nämä kaikki ominaisuudet pannaan samaan pakettiin, silloin lopputuloksena on paitsi nykyjalkapalloon hyvin sopiva moderni pelaaja, myös erittäin monipuolinen pelaajaa. Bellingham pystyy pelaamaan useissa eri rooleissa – kuutospaikalla, kasipaikalla ja jopa kymppipaikalla joko yksinäisenä kymppinä tai toisena kymppinä.

Valmentajan kannalta hän on ihanteellinen pelaaja, koska hänen rooliaan voidaan vaihtaa lennosta kesken ottelun, mikä mahdollistaa muuttaa joukkueen taktisia painotuksia.

Muutenkin Bellingham liikkuu isolla alueella ja on erittäin hyvä erilaisten syöttökombinaatioiden kulmakivipelaajana. Tätä edesauttaa hänen hyvä syöttötekniikkaansa ja peliälynsä. Hän pystyy oivaltaviin ja nopeisiin pallonsiirtoihin, mutta hän pystyy heittämään tyhjästä myös 20-30 metriä pitkän avaavan syötön. Siksi häntä on vaikea lukea.

Bellingham ei myöskään ahdistu prässin alla tai ahtaissa tiloissa. Lisäksi hänellä on hyvä silmä liikkua vapaisiin tiloihin ja linjojen väliin.

Onko Bellinghamissa puutteita?

En tiedä, onko täydellistä jalkapalloilijaan vielä koskaan syntynyt, mutta Bellinghamissa on jo nyt paljon sellaisia ominaisuuksia, joita valmentajat rakastavat.

Hän on keskikentän ja koko pelin moottori, mutta hänen neroutensa on erilaista kuin otsikoissa näkyvää neroutta. Hän ei ole samanlainen hengensalpaaja kuin esimerkiksi hänen uusi seuratoverinsa Vinicius Júnior, sillä hänen lahjansa on kokonaisvaltaisessa pelaamisessa.

On hyvä muistaa, että Bellingham on vielä nuori pelaaja ja hänen pelissään näkyy edelleen hetkittäin malttamattomuutta ja hätiköityjä ratkaisuja. Aika on kuitenkin hänen puolellaan. Nyt kaikki on kiinni siitä, millaisen roolin ja aseman hän pystyy raivaamaan itselleen Real Madridissa. Moottoritie on kuuma, mutta Bellingham on vasta moottoritien alussa. Kriittiset vuodet ovat edessäpäin.

Bellingham kuuluu uuteen superlupaavien englantilaisten pelaajien sukupolveen. Mistä ihmeestä näitä bellinghameja oikein putkahtelee?

Yksi Valioliigan taloudellisen vallankumouksen seurauksia on ollut se, että Englantiin on virrannut eri puolilta maailmaa huippupelaajien lisäksi myös valtava määrä erinomaisia valmentajia, joista suurin osa toimii erilaisissa akatemioissa.

Tätä kehitystä on tukenut Englannin Jalkapalloliiton määrätietoinen ja yhtenäinen valmentajien koulutusohjelma, jonka tavoitteena on ollut opettaa nuorille pelaajille sellaisia taitoja, joita nykyjalkapallo vaatii.

Tämän kehityksen seurauksena englantilaisista junioriakatemioista on alkanut tulla Bellinghamin, Bukayo Sakan, Phil Fodenin, Declan Ricen ja kumppaneiden kaltaisia lahjakkuuksia aivan maailman terävimpään jalkapallokärkeen.

Bellinghamin kasvureitti on muutenkin mielenkiintoinen. Hän kasvoi ja kehittyi Birmingham Cityssa, jonka myllyyn hän tuli jo 8-vuotiaana. Tämä on hyvä muistutus siitä, miten hyvää ja elintärkeää työtä tehdään myös pienemmissä seuroissa Englannissa.

Birminghamista Bellingham siirtyi 17-vuotiaana seuraavalle portaalle, joka oli Borussia Dortmund. Myös Dortmund on mielenkiintoinen tapaus. Sen strategiana on ollut poimia lahjakkaita nuoria pelaajia ja maksaa heistä sillä hetkellä kovilta tuntuvia siirtosummia.

Mutta mikä on ollut lopputulos?

Se on ollut se, mitä on tapahtunut Bellinghamin ja Bellinghamia ennen esimerkiksi Erling Braut Hålandin kohdalla. Dortmund on saanut 2-3 vuodeksi erinomaisen pelaajan ja kun hänet on myyty eteenpäin, Dortmund on tehnyt ison tilin.

Real Madrid poimii nyt varsin kypsän hedelmän, mutta tässä ravintoketjussa on myös kaksi muutakin suurta voittajaa – Dortmund ja Birmingham. Dortmund saa Bellinghamin siirtosummasta suurimman kakkupalan, mutta Birmingham saa myös 10 miljoonan euron siivun sen päälle, että Dortmund maksoi hänestä kolme vuotta sitten jo lähes 30 miljoonaa euroa.

Bellinghamin tarina ei ole vain hieno tarina. Siinä on myös monta voittajaa ja hyötyjää.

Vielä yksi kysymys: Riittävätkö Real Madridin rahat myös Harry Kanen ostoon?

Riittävät. Monet pitävät nyt jo lähes varmana, että Kane siirtyisi Bellinghamin perässä Real Madridiin, mutta Kanen siirron kanssa kannattaa olla maltillinen. Kane ei ole kovin innokas siirtymään Englannin kenttien ulkopuolelle ja kaiken lisäksi siirrosta päättää viimekädessä erittäin hankalan ja arvaamattoman neuvottelijan maineessa oleva Tottenhamin puheenjohtaja Daniel Levy, sillä Kanella on vielä vuosi sopimusta jäljellä.

Mutta kävipä Kanen siirrossa miten tahansa, Bellinghamin siirto antaa viitteitä siitä, millainen myrsky ravistelee jalkapallomaailmaa tänä kesänä.

Messi ja Karim Benzema ovat jo liikkuneet, nyt liikkuu Bellingham ja seuraavaksi liikkuu iso liuta Alex Mac Allisterin, Declan Ricen, Moises Caicedon, Mason Mountin ja Joao Cancelon kaltaisia megakalliita pelaajia, joiden siirtoja voi pitää jo lähes varmoina. Sen päälle tulee vielä suurempi nippu Kanen, Neymarin, Kai Havertzin, Victor Osimhenin ja Josko Gvardiolin kaltaisia pelaajia, jotka myös saattavat liikkua kesän aikana.

Edessä on kaikkien aikojen siirtoikkuna jalkapallossa. Nyt on kesän sinfoniasta on kuultu vasta alkusoitto.