Viime syksyn yllättävin pesäpallosiirto on osoittautumassa onnistuneeksi riskivedoksi

Toni Laakso on pelannut vahvan alkukauden.

Lintu vai kalaPesäpallo

Viime syksyn yllättävin pesäpallosiirto on osoittautumassa onnistuneeksi riskivedoksi

Toni Laakso siirtyi viime syksynä monien yllätykseksi Kouvolasta Sotkamon Jymyyn. Alku on ainakin lupaava yhdellä pesäpallokenttien kohupelaajista.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 19.6.2021 | KUVAT Sotkamon Jymy

Toni Laakso

Kuka?

Toni Laakso oli viime syksyn yllättävin pelaajasiirto pesäpallossa. Kaikki tiesivät kyllä Laakson lahjat ja valtavan potentiaalin, mutta siirto Kouvolasta Sotkamoon oli silti yllättävä, koska Laaksoa on pidettyä pesäpallokenttien eräänlaisena ongelmapelaajana. Kouvolassakin hän oli viime kesänä alkukauden sivussa, kunnes palasi kehiin ja oli varsinkin syksyn ratkaisupeleissä erinomaisessa iskussa.

Sotkamo ei tee mitään summanmutikkaostoja. Kun Sotkamossa nähdään, että jollekin pelipaikalle tarvitaan pelaaja seuran ulkopuolelta, vaihtoehdot kartoitetaan tarkkaan ja sitten toimitaan.

Myös Laakso oli Sotkamolta täsmähankinta täsmärooliin. Kun elintärkeässä saranapelaajan roolissa nelosena pelannut Antti Korhonen päätti siirtyä Kempeleeseen, Sotkamossa nähtiin, että sille paikalle ei löydy Jymyn omasta säkistä pelaajaa – ja kun vaihtoehdot oli kartoitettu, päädyttiin Laaksoon. Hankinta oli riski, mutta se oli jymyläiseen tapaan samanlainen laskelmoitu riski kuin Joni Rytkösen hankinta syksyllä 2018.

Laakso on toistaiseksi pelannut erinomaisesti. Vaikka Jymyssä suuresti arvostetun Karra Trophyn voittaminen ei olekaan mikään valtakunnallinen palkinto, sen voittaminen kertoi kuitenkin siitä, että Laakso on harjoitellut tosissaan ja hän oli jo keväällä erinomaisessa fyysisessä ja taidollisessa iskussa.

Laakso on alkujaan Imatran Pallo-Veikkojen kasvatti. Hän nousi parrasvaloihin Kiteellä, jossa häntä pidettiin yhtenä Superin lupaavimmista lukkareista. Sisällä hän oli yksi joukkueen päävaihtajista.

Laakso alkoi kypsyä lukkarina pelaamiseen jo Kiteellä, ja vaikka hän pelasi myös uudessa seurassaan Kouvolassa lukkarina, Laakson päivät lukkarina olivat kuitenkin luetut. Hän pelasi Kouvolassa muun muassa takalukijana, kolmospolttajana ja kakkosrajassa, ja vaikka Laakso ei olekaan maan eturivin ulkopelaajia, hän täytti kuitenkin paikkansa myös ulkona.

Vahvuudet

Laakso on kasvamassa Sotkamossa vahvaksi ja elintärkeäksi saranapelaajaksi. Hän on edelleen parempi vaihtajana kuin kotiuttajana, mutta hän pystyy myös kotiuttamaan, mitä kuvaa se, että hän pelasi Kouvolassa toissa kaudella lyöjäjokerina. Laakso on mailassa taitava, ja hänellä on vaihtotilanteissa iso läpilyöntipelote, mikä tekee tilaa myös vaihtotilanteissa. Laakso sopii saranapelaajaksi myös siksi, että hän on käyttökelpoinen etenijä.

Ulkona Laaksolle on löytynyt Sotkamossa rooli, joka näyttää hänelle sopivan. Laakso pelaa vaihtotilanteissa kolmoskulmaa ja takatilanteissa kakkosrajaa. Hän lukee peliä riittävän hyvin ja käsi hänellä on aina ollut hyvä.

Heikkoudet

Laaksolle ei ole mitään ylivertaisia ominaisuuksia, mutta ei myöskään sanottavia heikkouksia. Ulkopeli ei ole hänen vahvuutensa, mutta siinäkin hän täyttää paikkansa. Laakson kysymysmerkit liittyvät hänen luonteeseensa. Siirto Sotkamoon näyttää myös tässä mielessä tehneen hyvää. Laakso tietää, että hän on saanut vielä ainutlaatuisen mahdollisuuden, joka pitää käyttää, sillä toista mahdollisuutta ei tule.

Tulevaisuus

Laakso on jo 34-vuotias, joten kysymys ei ole enää mistään lupaavasta juniorista. Pikemmin kysymys on siitä, miten hyvin Laakso pystyy maksimoimaan oman potentiaalinsa pesäpalloilijana. Ja sitä potentiaalia hänessä riittää.

Laakson alkukausi Sotkamossa on ollut erinomainen, mutta todelliset testit ovat vasta edessäpäin, kun vastaan tulevat muut sarjan kärkijoukkueet. Nyt Jymy on kohdannut vain yhden viidestä kärkiseurasta – Joensuun. Lopullinen mittaustilaisuus on edessä syksyn mitalipeleissä. Viime kausi osoitti, että Laakso voi lähteä myös syksyn ratkaisupeleihin luottavaisin mielin.

Lintu vai kala?

Lintu. Jos pystyy pelaamaan syksyn ratkaisupeleissä potentiaalinsa mukaisella tasolla, täältä lähtee Sotkamoon Kotka-lippis.

 

Seuraa pesisotteluita livenä Pesistulokset.fi -palvelusta!