Villa Parkin ponnahduslauta heitti Steven Gerrardin ulos Liverpoolin managerialtaasta

The End. Steven Gerrard tiesi torstaina Craven Cottagelta poistuessaan, että hänen kohtalonsa Aston Villan managerina oi sinetöity.

JalkapalloValioliiga

Villa Parkin ponnahduslauta heitti Steven Gerrardin ulos Liverpoolin managerialtaasta

Aston Villa erotti odotetusti manageri Steven Gerrardin Fulhamille torstaina kärsityn tappion jälkeen. Jukka Rönkä avaa, mikä kaatoi Gerrardin.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 21.10.2022 | KUVAT All Over Press

Aston Villa erotti manageri Steven Gerrardin Fulhamille torstaina kärsityn 0-2-tappion jälkeen. Jukka, ei tainnut olla yllätys?

Ei, valitettavasti. En ole mikään Steven Gerrard -fani, mutta jotenkin tällaisen nuoren ja kunnianhimoisen managerin epäonnistuminen on aina harmillinen takaisku.

Kun Glasgow Rangers palkkasi Gerrardin keväällä 2018 seuran manageriksi, monet olivat hänen suhteensa skeptisiä. Gerrard teki kuitenkin Rangersissa erittäin hyvää työtä ja mikä oleellista, hän taktista osaamistaan kehuttiin kautta linjan.

En nyt sano, että hän olisi ollut maailman eturivin valmentaja Rangersissa, mutta Rangersin vuodet latasivat Gerrardin ympärille erittäin positiiviset ja suuret odotusarvot. Ja kun hänet nimitettiin vuosi sitten Aston Villan manageriksi, silloin laskettiin, että hän on nyt sellaisella ponnahduslaudalla, joka voi heittää hänet tulevaisuudessa Liverpoolin manageriksi.

Alku Villa Parkilla oli todella lupaava, mutta sitten meno alkoi hyytyä ja tämä kausihan on ollut yhtä ja samaa kärsimysnäytelmää. Kaksi voittoa, yhdeksän pistettä ja Valioliigan 17:s sija 11 ottelun jälkeen on tänä päivänä sellaista dataa, että siinä eivät selittely enää auta Villan kokoisessa ja Villan tavalla toimivassa seurassa.

Tämän syöksyn lopputulos ei ole vain se, että Aston Villa joutuu etsimään uuden managerin. Tämä sinällään loistava ponnahduslauta heitti Gerrardin toistaiseksi ulos siitä altaasta, josta Liverpool naaraa seuraavaa manageria sitten joskus, kun Jürgen Kloppin aikakausi Anfieldilla päättyy.

Toki Gerrardin koko ura ei ole tuhoutunut tässä, mutta hyvät 2-3 hyvää kautta Villa Parkilla, ehkä joku FA Cupin ja eurocupin paikka siinä kruununa olisivat tehneet Anfieldin entisestä kultapojasta ilman muuta yhden Kloppin vahvimmista seuraajaehdokkaista – muistaen toki sen, että kukas sen tietää, vaikka Klopp istuisi valtatuolillaan Liverpoolissa vielä kymmenenkin vuoden päästä.

Mikä Gerrardin kaatoi?

Totta kai Villan pelaaminen on ollut tällä kaudella luokatonta ja sitä olisi helppo ruoskia, mutta katsoisin tässä kohtaa hieman myös tulosten ja Gerrardin peluuttamisen taakse.

Hän lähti rakentamaan palapeliään Philippe Coutinhon ympärille, joka tammikuussa Villa Parkille Barcelonasta tultuaan oli sensaatiomainen. Muita Gerrardin palapelin keskeisiä rakennuspalikoita olivat Coutinhon lisäksi Villa Parkin kalustoon jo kuuluneet Ollie Watkins, Tyrone Mings ja Douglas Luiz sekä Gerrardin aikana hankitut Lucas Digne, Diego Carlos ja Boubacar Kamara.

No mitä on tapahtunut?

Coutinhon esitysten taso on romahtanut, Watkins on tehnyt tällä kaudella vain yhden liigamaalin, Mingsin esitykset ovat olleet kaikkea muuta kuin vakuuttavia ja Digne, Carlos ja Kamara ovat kaikki kärsineet loukkaantumista. Esimerkiksi Carlos loukkaantui heti toisessa tämän kauden liigaottelussa ja on pitkäään sivussa, kuten myös Kamara.

Totta kai pelaajien heikot esitykset voidaan kytkeä myös manageriin, mutta loukkaantumisista manageria voidaan harvemmin syyttää. Gerrard-kriitikot voivat sanoa, että tällaisten syiden taakse meneminen on turhaa selittelyä. On toki siinä mielessä, että ainakaan Villan johtoa ja kannattajia nämä selitykset eivät kiinnostaneet, mutta epäonnistumiset siirtomarkkinoilla ja loukkaantumiset ovat silti useimmiten eri asia kuin epäonnistuminen joukkueen valmentamisessa ja peluuttamisessa.

Siksi jättäisin vielä oven raolleen Gerrardin paluulle kirkkaisiin valoihin. Varmasti hänen pitää ottaa opiksi, bootata kone uudelleen ja mietittävä, mitä hänen pitää tehdä seuraavassa pestissä toisin. Siinä on se haaste, miten korkealle Gerrardin ura managerina vielä nousee. Se on selvää, että Liveroolin manageriksi matkaan tuli nyt tuhansia kilometrejä lisää.

Kuka on Gerrardin seuraaja Villa Parkilla?

Se on hyvä ja kriittinen kysymys. Tällä hetkellä on muutama mielenkiintoinen managerinimi vapaana ja totta kai Villalta löytyy tällä hetkellä myös sen verran nappulaa, että he voivat houkutella managerikseen jonkun nyt virassaan olevan managerin.

Varmasti kiehtovin nimi olisi Tottenhamin ja PSG:n entinen manageri Mauricio Pochettino. Hän teki loistotyötä Southamptonissa ja Tottenhamissa ja tuntee Valoliigan vaatimukset ja juonteet. Siitä, ettei Pochettino ole voittanut urallaan oikeasti mitään suurta – ellei sellaiseksi lasketa PSG:n liigamestaruutta ja Ranskan cupin voittoa –, on puhuttu paljon, mutta Villassa voittamisen vaade ei olisikaan ehdoton. Riittäisi kun Villa nousisi yhdeksi kärjen tuntumassa pelaavaksi seuraksi, joka saattaisi luiskahtaa joku vuosi eurokentille tai voittaa FA Cupin tai Liigacupin. Siihen tehtävään Pochettino olisi erinomainen vaihtoehto.

Olisin todella yllättänyt, jos Villa ei edes kysyisi Pochettinoa, sillä tässä saumassa hän olisi ykköshevonen Villa Parkin niityille. Uskoisin myös, että Pochettino voisi olla tehtävästä kiinnostunut, vaikka Tottenhamin kannattajat hokevatkin, että Pochettinoa kiinnostaa Valioliigassa vain Spurs.

Muita potentiaalia nimiä ovat Rafael Benítez ja Julen Lopetegui. Myös Brentfordin Thomas Frankin nimi on nostettu esille. Sen sijaan olisin todella yllättänyt, jos esimerkiksi Thomas Tuchel innostuisi tässä kohtaa Villasta. Hän odottaa pikemmin MM-kisoja ja sitä, aukeaisiko Englannin maajoukkueessa hänelle sopiva posti.