Mercedes ja kiinalainen raha ovat syömässä Valtteri Bottakselta ensi kauden tallipaikkoja

Valtteri Bottas ja Zhou Guanyu taistelevat samoista tallipaikoista ensi kaudeksi.

Formula 1

Mercedes ja kiinalainen raha ovat syömässä Valtteri Bottakselta ensi kauden tallipaikkoja

Valtteri Bottaksen asema kuljettajamarkkinoilla tukaloituu entisestään, jos Mercedes runnoo Andrea Kimi Antonellin jo loppukaudeksi Williamsille.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 19.6.2024 | KUVAT Sauber Group Media

Valtteri Bottaksen yhden vahvan tallivaihtoehdon eteen on tullut uusi este. Sisäpiiritietojen mukaan Mercedes haluaisi nuoren superlupauksen Andrea Kimi Antonellin hankkimaan kokemusta jo tällä kaudella Williamsilla.

Antonellin nousua formula ykkösiin helpottaa se, että uusien sääntöjen mukaan superlisenssi voidaan myöntää tietyin reunaehdoin myös 17-vuotiaille kuljettajille. Antonelli täyttää 18 vuotta vasta elokuun lopussa.

”Williams on ollut yksi erittäin vahva vaihtoehto Carlos Sainzin uudeksi talliksi ja jos Mercedes alkaa tosissaan järjestellä paikkaa sinne myös Antonellille, edessä on mielenkiintoinen näytelmä, jossa Valtterille voi jäädä käteen kolmosviulu.”

”Sainz on toki eri tason kuljettaja kuin Antonelli, mutta Williams käyttää Mercedeksen moottoreita, joten Toto Wolffin ei tarvitse kahta kertaa soittaa ennen kuin Williamsilla vastataan hänen puheluihinsa. Mersun moottoreihin totuttelu sopisi muutenkin hyvin Antonellin koulutusohjelmaan”, Mustakari sanoo.

Mustakari pitää ilmeisenä, että Mercedeksen ajatus kulkee siten, että Antonelli nousisi Mersun toiseksi kilpakuljettajaksi vasta kaudella 2026. Tämän vuoksi talli on kysynyt esimerkiksi Bottakselta kiinnostusta ajaa Mercedeksellä vain yhden kauden mittaisella sopimuksella. Myös jopa Sainzille on tarjottu vain vuoden sopimusta Mercedeksellä.

”Kuljettajapaikan järjestäminen olisi siinä mielessä helppoa, että Williamsin amerikkalaisfloppi Logan Sargeant voitaisiin heivata katsomoon sormia näpsäyttämällä. Sitten se on vain kysymys siitä, millä askelmerkeille loppukausi ja ensi kausi edettäisiin”, Mustakari sanoo.

Mustakarin mukaan kuljettajaneuvotteluja mutkistaa myös se, että Sauberin kiinalaiskuski Zhou Guanyu etsii ensi kaudeksi ajopaikkaa F1-sarjassa ison rahasäkin kanssa.

”Isoimmista talleista Williams ja miksei jopa RB saattaisivat kiinnostua rahakuskista. Williamsilla ei ole mitään automyyntiä ja tallin olemassaolon päätehtävä on F1-sarja. Se on tyyristä puuhaa. Red Bull -konsernin satsaukset kuninkuusluokkaan saattavat vähentyä jatkossa, joten joku 30 miljoonan taalan potti saattaisi siten kiinnostaa RB:täkin, varsinkin jos ehdot ovat sopivat.”

Oman mausteensa Zhoun neuvotteluille antaa se, että Bottas taistelee pitkälti samoista tallipaikoista kiinalaisveljensä kanssa. Näin tallikaverukset ajavat isoista asioista lähiviikkojen aikana.

”Bottas on neuvotellut ainakin Williamsin kanssa ja listalla on varmasti muitakin jakkaroita, joista Bottas ja Zhou taistelevat toisiaan vastaan. Siksi tulevissa kisoissa tallikaverukset tuskin antavat tuumaakaan periksi toisilleen.”

Liikkuivatpa kuljettajaruletin palat mihin suuntaan tahansa, Sauberin olisi Mustakarin mukaan korkea aika avata MM-pistetili Barcelonassa.

”Bottas on aina viihtynyt Barcelonan radalla. Parhaimmillaan hän on urallaan ollut Espanjan GP:ssä toinen. Zhoulla on plakkarissa keskeytys ja yhdeksäs sija.”

”Vaikka Sauber ei olekaan mennyt kehitystyössään rakettina mihinkään suuntaan, Barcelonassa voi olla pieni sauma yllätykseen. Barcelonan startti voi sopia Sauberille tosi hyvin. Ensimmäinen mutka ajetaan varsin kovalla vauhdilla läpi, joten alussa ei tule heti haastavaa jarrutusta. Onnistuminen startissa voi auttaa koko kisassa, jos Sauberin varikolla muistetaan olla hereillä myös kisan aikana”, Mustakari sanoo.