Vimpeli aloitti finaalit tyrmäyksellä, mutta sen yhdeksästä juoksusta kuusi tuli lahjapaketissa

Jukka-Pekka Vainionpään saldo lauantaina oli 1+4.

Pesäpallo

Vimpeli aloitti finaalit tyrmäyksellä, mutta sen yhdeksästä juoksusta kuusi tuli lahjapaketissa

Vimpeli aloitti finaalisarjan Mansea vastaan voitolla. Pekka Arffman tekee kunniaa Vimpelille, mutta muistuttaa, että sen yhdeksästä juoksusta kuusi tuli lahjapaketissa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 10.9.2022 | KUVAT All Over Press

Vimpeli aloitti miesten Superpesis-finaalit 2-0 (3-1, 6-3) -kotivoitolla Mansesta. Pekka, mihin Vimpelin voitto perustui?

Ensimmäinen iso asia on lukkari Teemu Kinnunen, joka suorastaan tyrmäsi Mansen varsinkin ensimmäisellä jaksolla. Totta kai manselaisten mielestä he olivat hermostuneita ja tekivät merkkivirheitä, löivät paljon laittomia vaihtolyönneissä ja tekivät kopinnostopaloja, mutta Kinnusella oli keskeinen rooli kaikissa näissä ja sitä kautta Mansen sisäpelin tylsyttämisessä. Hän syötti tosi vaikeita syöttöjä, käytti matalaa, rytmitti peliä hyvin ja kruunasi iltansa Kinnuselle tyypillisillä irrotuksilla. Laskin, että Kinnusella oli ensimmäisellä jaksolla sormensa pelissä yhdeksässä Mansen paloon tekemisessä. Todella vahva esitys Kinnuselta, varsinkin ensimmäisellä jaksolla.

Totta kai Manse joutuu katsomaan myös peiliin. Tänään petti yllättäen Tuomas Jussilan sisäpeli, mistä seuraa väistämättä se, että Mansen sisäpeli alkaa yskiä, koska kakkoskärjestä heillä ei ole apua.

Myös pelinjohtaja Juhani Lehtimäki ja mailamies Sampo Pasanen epäonnistuivat tänään sisäpelin johtamisessa. Pasanen otti roolia pudottamalla mailan täysin väärässä paikassa ja jätti pudottamatta toisessa paikassa. Pelinjohdon epäonnistuminen näkyi varsinkin hölmöinä ykköspaloina ja ylipäätään takapaloina.

Ja onhan tänään pakko puhua myös Topias Liljasta. Ensimmäisellä jaksolla hän antoi kaksi juoksua ja toisella jaksolla Jukka-Pekka Vainionpään neljän juoksun arvoinen läpilyönti oli oikeasti yhden lyönnin arvoinen, mutta siinäkin lyönnissä Lilja hölmöili ja kenttä rullasi. Myös Aku Kettuselle sattui yksi räpylävirhe eli Vimpelin yhdeksästä juoksusta peräti kuusi tuli Mansen ulkokentän virheillä.

Manse oli tänään yllättävän heikko ja pehmeä. Vimpeli sai finaalisarjan voiton hieman halvalla.

Miten Vimpeli pelasi tänään?

Vimpelikään ei tänään vakuuttanut. Mikko Vihriälä pelasi erinomaisen kärkimiespelin, mutta Vimpelin sisäpeli tukehtui ensimmäisellä jaksolla yllättäen Elmeri Anttilaan ja toisella jaksolla Aleksi Lassilaan.

Vimpelin vahvuus on kuitenkin siinä, että sillä on kivikova kakkoskärki. Mikko Kanala oi tänään täysin pitelemätön ja olisi ilman Liljan huimaa syöksykoppia lyönyt jopa takaa läpi. Myös Olli Heikkala oli myös hyvässä vireessä kakkoskärjessä. Kaiken lisäksi molemmat pelasivat vielä ulkona erinomaisen ottelun.

Vimpeli sai tehtyä sen verran tilanteita, että pystyi lyömään yhdeksän juoksua – mutta kuten sanoin, niistä kuusi tuli Mansen ulkokentän virheiden takia. Janne Mäkelän molemmat juoksut olivat hyviä lyöntejä ja olihan se Vainionpäänkin kunnari hyvä lyönti, vaikkei siitä olisi pitänyt tulla kuin yksi juoksua.

Ulkona Vimpeli oli Kinnusen johdolla tosi hyvä.

Mistä asetelmista urakka jatkuu sunnuntaina Tampereella?

Mikään ei ole vielä ratkennut sen enempää suuntaan kuin toiseen.

Mansen kannalta avainkysymys on saada ykköskärjen peli raiteilleen, jotta Henri Puputti, Juha Puhtimäki ja Perttu Ruuska pääsevät purkamaan ajolähtöä joko palottomassa tai yhden palon tilanteessa, sillä kakkoskärjestä ei ole suurta apua. Toinen asia, joka kaikille on selvää, on lauantaina nähtyjen ulkopelivirheiden karsiminen. Tällaisia lahjoja Mansella ei ole vara antaa Vimpelin tasoiselle sisäpelijoukkueelle.

Vimpelin tilanne on siinä mielessä Mansea parempi, että sillä on kaksi hyvää kärkeä ja tänäänkin kakkoskärki otti vastuuta, kunnes ykköskärjen pelintekijöillä alkoi yskiä. Jos Vimpeli saa ykköskärkensä vieä kulkemaan totutulla tavalla, se on luonnollisesti iso plussa Vimpelille. Ulkona tuskin mitään radikaalia nähdään.

Huomenna on joka tapauksessa uusi ottelu, johon lähdetään tasatilanteesta – ja sunnuntain ottelun voi viedä kumpi tahansa.

Yksi mielenkiintoinen seurattava molempien lukkareiden kannalta on se, millaisen linjan syöttötuomari Mika Kääriäinen ottaa matalien ja syöttöasentojen kanssa. Immo Rautiaisen esitys lauantaina Vimpelissä oli todella ammattimainen ja toivoisi, että sama linja jatkuisi myös jatkossa.