Vimpeli lentää järkyttävän korkealla, mutta myös Kempele pelasi rumia numeroita paremmin

Mikko Vihriälä on yksi Vimpelin lupaavista nuorisokaartilaisista.

Pesäpallo

Vimpeli lentää järkyttävän korkealla, mutta myös Kempele pelasi rumia numeroita paremmin

Vimpeli pommitti taululle hurjat lukemat, mutta hurjinta Sarkkirannan tähtien illassa oli se, että myös Kempele pelasi Pekka Arffmanin mukaan hyvän ottelun.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 17.6.2022 | KUVAT All Over Press

Vimpelin kävi hakemassa upean 2-0 (6-3, 9-3) -voiton Kempeleestä. Pekka, millainen ottelu?

Siinä mielessä varsin erikoinen, että numeroita katsomalla ottelusta saisi helposti väärän kuvan. Vimpeli pelasi kesän parhaan ottelunsa ja antoi mahtavan näytön siitä, miten valtavassa kunnossa joukkue tällä hetkellä on.

Mutta sitten tulee se mutta. Vaikka numerot olivat rumat ja Kempeleen kentästä lyötiin 15 juoksua, Kempele ei pelannut millään muotoa huonosti. Se pysyi ensimmäisellä jaksolla hyvin Vimpelin mukana 3-3-tilanteeseen asti ja Kempele olisi voinut hyvinkin saada lisää juoksuja, mutta Vimpeli pelasi sisäpelin lisäksi mahtavan ottelun myös ulkona.

Molempien jaksojen kriittisillä hetkillä nähtiin myös todella huimia yksilösuorituksia. Severi Lassila otti maagisen kopin ja Mikko Kanala teki ilmiömäisen katkon, joita ilman jaksot olisivat voineet saada toisenlaiseen luonteen. Myös lukkari Teemu Kinnunen pelasi jälleen huippuottelun ja sotki Kempeleen lyöntipeliä. Hän irrotti myös tärkeässä kohdassa Kempeleen etenijän ajolähdössä pelkällä nyppäävällä syöttöliikkeellä.

Myöskään Vimpelin juoksuista ei voi syyllistää Kempeleen ulkokenttää. Esimerkiksi ensimmäisellä jaksolla kaikki kuusi juoksua tulivat Vimpelin hyvillä lyönneillä. Toinen jakso oli Vimpeliltä ja pelinjohtaja Tomi Niskaselta vieläkin upeampi näytös. Juoksuja otettiin hyvillä ja monipuolisilla lyönneillä. Milloin sieltä tuli oikeassa paikassa otettuja lyhyitä, milloin mies otettiin kotiin jatkonäpillä tai keskipompulla, milloin pudotettiin kumura ja milloin lyötiin sitten kovempaa. On aika hurjaa lyödä yhdeksän juoksua yksittäisillä juoksuilla, mutta sen Vimpeli tänään teki.

Kerta kaikkiaan mahtava peli Vimpeliltä ja sellainen peli Kempeleeltä, jollaisella se olisi voittanut tänään minkä tahansa muun joukkueen paitsi tämänpäiväistä Vimpeliä. Oli kyllä hieno ja viihdyttävä ottelu.

Mitä Vimpelistä voidaan päätellä nyt, kun runkosarjaa on pelattu kolmannes?

Tässä on turha mennä asioiden edelle, mutta juuri nyt Vimpeli on sarjan selvästi vahvin joukkue. Se on kohdannut Mansea lukuun ottamatta sarjan muut kärkijoukkueet ja voittanut ne kaikki ja vaikka tilastoissa on se yllättävä tappio Pattijoelle, Vimpeli on tällä hetkellä erinomaisessa iskussa.

Sillä on kaksi vahvaa kärkeä, jotka pystyvät rakentamaan tilanteita näille kahdella superjokerille liukuhihnalta. Tänäänkin Vimpeli rakensi ajolähdön jokaisessa vuoroparissa lukuun ottamatta toisen jakson kolmatta vuoroparia, jolloin se oli tehnyt jo yhdeksän juoksua, ja neljättä vuoroparia, jota sen ei tarvinnut enää pelata.

Vimpelin nuoret suurlupaukset ovat Aleksi Lassilan ja Lauri ja Mikko Vihriälän lyöneet itsensä läpi, Elmeri Anttila on ollut kenties alkukauden komeetta koko Superissa, Teemu Kinnunen on ollut sarjan parhaita lukkareita ja Vimpelin kokeneet pelaajat ovat olleet tasaisen loistavassa vedossa, varsinkin, kun Mikko Kanala ja Olli Heikkalakin ovat jälleen täydessä pelikunnossa. Ottamatta kantaa kieltäytymisiin, Vimpelistä olisi voitu ja jopa kuulunut valita Itä-Länteen nyt valittujen Kanalan, Anttilan ja Matias Rinta-aho lisäksi hurjassa lyönnissä olevat lyöjäjokerit Jukka-Pekka Vainionpää ja Janne Mäkelä sekä Olli Heikkala ja Severi ja Aleksi Lassila, joka valittiin vain poikien Itä-Länteen.

Jos Superin joukkueet pitäisi nyt pistää janalle, Vimpeli on sarjan selvästi vahvin joukkue. Kouvola ei ole pelannut niin hyvin kuin siltä on odotettu ja Manse ei ole saanut peliään vielä osittain kotikentän puuttumisen vuoksi parhaaseen vireeseen, mutta Kouvola ja Manse ovat silti kaksi seuraavaksi vahvinta joukkuetta. Sitten tulevat loukkaantumisten kanssa kamppaileva Sotkamo, pelinsä kanssa kipuileva Joensuu sekä Hyvinkää ja Kempele.

On turha vielä julistaa, missä järjestyksessä joukkueet tulevat maaliin, mutta joka tapauksessa nämä seitsemän joukkueet ovat sarjan vahavimmat joukkueet ja kahdeksannesta paikasta taistelevat Koskenkorva ja Kitee.

On todella mielenkiintoista nähdä, miten Kouvola vastaa Vimpelin hurjaan lentoon ensi keskiviikkona, kun joukkueet kohtaavat alkukauden huipennuksessa Kouvolassa. Vimpelissä Kouvola oli täysin aseeton, vaikka numerot eivät olleetkaan mitään rallattelunumeroita.

Entä Kempele?

Kempele kuuluu ilman muuta tuohon seitsemän joukkueen ryhmään, joka menee pudotuspeleihin. Joukkue on toki epätasainen, mutta vastaavasti siinä on paljon ilonaiheita. Sami Haapakoski pelaa jälleen entisaikojen loistossaan ja on tuonut joukkueen tekemiseen laadun lisäksi jämäkkyyttä. Myös Onni Määttä ja Antti Korhonen ovat olleet erinomaisessa vedossa, mitä kertoo myös heidän valintansa yhdessä Haapakosken kanssa Itä-Länteen. Aatu Saastamoinen on ollut erinomainen hankinta ja pelasi tänään kolmosena huippuottelun.

Ulkona Määttä ja Antti Korhonen ovat pelanneet etukentällä erinomainen kauden ja Haapakoski on ollut todella hyvä linjassa, mutta suurin yllätys on ollut Jani Lassilan vahva alkukausi. Lassila on pystynyt selvästi ottamaan askeleen ylöspäin lukkaripelissään ja tänäänkin hänen puolikorkea syöttönsä oli paha rasti Vimpelille, vaikka kyllähän Vimpelin hirmut pystyivät niistäkin lyömään.

On myös hyvä muistaa, että yksi Kempeleen avainpelaajista, Markus Keski-Petäjä, on ollut paljon sivussa loukkaantumisen vuoksi. Hänen paluunsa parantaa Kempeleen sisä- ja ulkopeliä ja antaa pelinjohdolle mahdollisuuden miettiä myös ulkopelin koostetta. Kempeleen haavoittuvin kohta alkukaudella on ollut takakenttä ja varmasti sitä pohditaan kesän aikana, vaikka tänään takakenttä saikin puhtaat paperit.