Vimpelistä on vaikea löytää heikkouksia yksinkertaisesta syystä – niitä ei ole

Jukka-Pekka Vainionpää muodostaa Janne Mäkelän kanssa jälleen Superin kovimman lyöjäjokerikaksikon.

Pesäpallo

Vimpelistä on vaikea löytää heikkouksia yksinkertaisesta syystä – niitä ei ole

Mikä Vimpelin asemaa yhtenä suurimmista ennakkosuosikeista voisi horjuttaa? Vastaus on helppo: Ei mikään.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 8.5.2024 | KUVAT Antti Haapasalo

Vimpelin Veto

Lähtötilanne

Vimpeli nostamista yhdeksi runkosarjan voittajasuosikeista ja yhdeksi suurimmista mestarisuosikeista ei tarvitse perustella kovin monimutkaisilla sanakäänteillä.

Vimpeli voitti toissa kaudella Suomen mestaruuden näytöstyyliin eikä joukkue oli siitä juurikaan muuttunut. Viime kaudella Vimpeli vei runkosarjan ja eteni loppuotteluun, jossa se taipui Sotkamolle otteluvoitoin 1-3.

Vimpeliä on edellisen kerran uusittu juuri mestaruuskautta 2021 varten. Joukkueeseen hankittiin tuolloin uudeksi supertähdeksi lyöjäjokeri Jukka-Pekka Vainionpää ja uudeksi lukkariksi Teemu Kinnunen. Nuorten pelaajien esiinmarssi joukkueeseen oli alkanut Elmeri Anttilan, Juho Heikkalan ja Mikko Vihriälän johdolla jo aiemmin ja mestaruusvuonna tuohon esiinmarssiin liittyi Aleksi Lassila.

Mestarijoukkueen kaikki pelaajat pelaavat myös tällä kaudella Vimpelin avauksessa. Uusina kasvoina joukkueen portteja koputtavat jo viime kaudella vastuuta saanut Lauri Vihriälä sekä Veeti Kortehisto.

Myös pelinjohtajana on uusi, joskin vimpeliläisille tuttu kasvo, Kari Kleemola. Alun perin Tomi Niskasen seuraajaksi syksyllä palkattu Petri Pulliainen ja Vimpeli eivät löytäneet yhteistä kieltä ja Pullaisen sopimus purettiin maaliskuussa.

 Kausi 2024

Vimpelin tämän kauden joukkueessa on vähän liikkuvia paloja – sikäli kun kaikki pelaajat pysyvät terveenä.

Sisäpelissä joukkueella on kaksi kärkiparia: Olli Heikkala ja Mikko Kanala sekä Mikko Vihriälä ja Aleksi Lassila. On se ja sama, kumpi kaksikko pelaa ykköskärjessä ja kumpi kakkoskärjessä.

Ykköskärjen pääpelintekijänä jatkaa Elmeri Anttila ja tärkein numerolla lyövä kotiuttaja on viimevuotiseen tapaan Matias Rinta-aho.

Oikeastaan ainoa muuttuva pala – kärkiparien lisäksi – on Juho Heikkalan paikka lyöntijärjestyksessä.  Nuorempi Heikkala on monipuolinen sisäpelaaja, joka on hyvä etenijä, mutta jolla on mailassa myös perinteistä vimpeliläistä läpilyöntipotentiaalia. Näin hän voisi pelata kakkoskärjessä melkein millä numerolla tahansa viitosesta alkaen.

Jokeriosaston muodostavat jälleen Jukka-Pekka Vainionpää, Janne Mäkelä ja etenijäjokeri Jere Saukko.

Ulkona liikkuvia paloja on vieläkin vähemmän. Teemu Kinnunen jatkaa lukkarina vielä kaksi kautta, ja Rinta-aho ja Aleksi Lassila on itseoikeutettu pari etukentälle. Linjan ykköskoosteessa pelaavat Severi Lassila, Kanala ja Heikkalan veljekset, ja koppareina Anttila ja Mikko Vihriälä.

Nuorista haastajista Lauri Vihriälä ja Veeti Kortehisto kyttäävät ensisijaisesti linjan paikkoja, mutta Vihriälä pelasi viime kaudella veljensä ollessa loukkaantuneena myös takakentällä.

Arvio

Vimpeli on rutinoinut ja yhteen hioutunut joukkue, jossa on vain toinen toistaan kovempia elementtejä. Heikkoja kohtia on vaikea löytää, koska niitä ei juurikaan ole.

Teemu Kinnunen ei ole Superin TOP3-lukkari, mutta jos hän keskittyy pelaamaan vahvuuksillaan – vahvalla nollatilanteen pelaamisella ja pitämään nopeaa syöttörytmiä –, Kinnunen on riittävän hyvä lukkari. Vimpeli voitti jo toissa kaudella Kinnusella mestaruuden ja se voi voittaa mestaruuden myös tällä kaudella Kinnusella.

Ehkä toinen haaste on se, että jos Vimpelin koneeseen tulee pieni särö – kuten Mikko Vihriälän loukkaantuminen viime kauden kriittisillä hetkillä – kone saattaa alkaa yskiä. On myös hyvä muistaa, että Vimpeli hävisi kausilla 2018 ja 2019 jo puolivälierissä, vaikka se oli kaudella 2018 runkosarjan kakkonen ja voitti kaudella 2019 runkosarjan ylivoimaisesti.

Kysymys ei ole niinkään siitä, että vanha arpi kummittelisi, vaan lähinnä siitä, että Vimpelin konetta voidaan horjuttaa – varsinkin tiiviillä ulkopelillä ja läpilyöntien eliminoimisella.

Pelinjohtaja Kari Kleemola on Superissa uusi kasvo, mutta hänellä on takanaan mittava ura pelinjohtajana ja hän tuntee pelin, peluuttamisen logiikan ja Vimpelin pelaajat läpikotaisin. Pitkäaikaisena sisäpiiriläisenä Kleemola ei tarvitse kiihdytyskaistaa päästäkseen täyteen vauhtiin joukkueen kanssa.

Vimpeli on kauden alkaessa vahvin ehdokas runkosarjan voittajaksi. Myös pudotuspeleissä se on armoton pala, mutta tänä vuonna mitalikattauksessa on vain armottomia paloja.

Tulevaisuus

Vimpeli on onnistunut häikäisevällä tavalla pitämään suurimmat tähtensä, vaikka muut kärkiseurat Mansen johdolla ovat olleet valmiit tarjoamaan selvästi suurempia sopimuksia kuin Vimpeli.

Nytkin lähes kaikilla vakiokokoonpanot pelaajalla on pitkät sopimukset: Elmeri Anttilan sopimus ulottuu vuoteen 2027, Mikko Kanalan, Severi Lassilan, Juho Heikkalan, Mikko Vihriälän ja Lauri Vihriälän vuoteen 2026 ja Jukka-Pekka Vainionpään, Aleksi Lassilan, Teemu Kinnusen ja Jere Saukon vuoteen 2025 saakka. Vain Matias Rinta-aholla, Olli Heikkalalla ja Janne Mäkelällä sopimus kattaa vain tämän kauden.

Joukkueen pysyminen yhdessä on vahvuus, mutta tämä on jo kolmas kausi, kun avauskokoonpano on pysynyt samana.

Pelaajista vain 42-vuotiaalla Mäkelällä vastaranta näkyy jo, mutta seuraava sukupolvi on vasta kolmenkympin kahta puolta ja nuorisosiipi vähän päälle kaksikymppisiä. Iästä homma ei siis hitsaa, mutta kysymys kuuluu, pitäisikö joukkuetta jossain vaiheessa alkaa myös uudistaa?

Vimpelin seurajohdolla sattui viime syksynä paha nukahdus pelinjohtomarkkinoilla. Lopulta pelinjohtajaksi vetäistiin Petri Pulliainen, joka tuli Vimpeliin täysin erilaisesta pesäpallo- ja valmennuskulttuurista. Luulisi, että viime vuoden virheestä olisi otettu opiksi ja nyt liikkeellä oltaisiin ajoissa.

Eikä kysymys ole vain aikataulusta. Toinen iso opetus oli siinä, että Vimpelin pelinjohtajan on ymmärrettävä, mistä joukkueen ja koko paikallisen yhteisön pesäpalloilullinen dna on tehty.

Siksi paras vaihtoehto saattaa hyvinkin löytyä jälleen omasta takaa – sikäli, kun Kari Kleemola itse haluaa jatkaa tehtävässä.