Voitiinko Christian Eriksenin kamppailu elämästä valita Vuoden sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi?

46 Denton RoadEM2021Jalkapallo

Voitiinko Christian Eriksenin kamppailu elämästä valita Vuoden sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi?

Suomen Kuvalehden tuottaja Salla Vuorikoski nosti esille hyvän kysymyksen: Oliko Christian Eriksenin vakavan sairauskohtauksen valinta Vuoden sykähdyttävämmäksi urheiluhetkeksi rimanalitus?

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 14.1.2022

Suomen ja Tanskan välisen EM-ottelun valitseminen torstaisessa Urheilugaalassa Vuoden sykähdyttävämmäksi urheiluhetkeksi on nostattanut vilkkaan keskustelun sosiaalisessa mediassa.

Yksi keskustelun käynnistäjistä oli arvostettu journalisti, Suomen Kuvalehden tuottaja Salla Vuorikoski, joka piti valintaa rimanalituksena.

***

Olen eri mieltä Vuorikosken kanssa, mutta pidän hänen kysymystänsä erittäin arvokkaana.

Urheilu ei ole elämästä irrallaan oleva linnake, jossa urheiluun liittyvät arvot ovat kiveen hakattuja. Kun maailma muuttuu ja sukupolvet vaihtuvat, on väistämätöntä ja ihmiskunnan kehityksen kannalta välttämätöntä, että myös arvot muuttuvat. Niiden on muututtava.

Olen itse jo sen ikäinen, että omat lapseni kutsuvat minua usein vanhaksi mieheksi. Kuvittelen tietenkin, että sanojan takana on lämpöä ja empatiaa.

Vaikka sainkin edellisten eduskuntavaalien vaalikoneessa itseni kannalta sopivammaksi ehdokkaaksi Vaskivuoren lukiossa opiskelleen 18-vuotiaan nuoren, lasteni vanha mies tarkoittaa pitkälti sitä, että vanhalla miehellä on omat arvonsa ja heillä, parikymppisillä, omansa.

Se pätee myös urheiluun.

En elänyt vielä silloin, kun Elintarhan ajoissa ei keskeytetty kisaa, vaikka joku sattuikin kuolemaan. Haettiin vain ruumis pois paareilla ja hakijat yrittivät puikkelehtia ruumis mukanaan ohikiitävien moottoripyörien välistä.

Itse olen sitä sukupolvea, jolloin Urheiluruudussa hekumoitiin onnettomuuksilla ja sillä, jos joku mäkihyppääjä tuli rinteeseen holtittomasti. Saatettiinpa jopa hehkuttaa, että tänään meillä on lähetyksessä todella kovaa kuvamateriaalia päivällä tapahtuneesta onnettomuudesta.

Muistan myös sen ajan, kun formulalähetyksissä onnettomuuksia pidettiin mahtavina tai upeina – kunnes kuolevaa Ayrton Sennaa irroteltiin Imolassa autostaan.

En ole koskaan toivonut kenenkään loukkaantuvan saati kuolevan urheilukilpailuissa, mutta olen kasvanut siihen, että urheilussa on sen kauniin puolen vastapainona myös vaarallisempi puoli – se, että urheilijoita, joskus myös katselijoita, loukkaantuu tai jopa kuolee.

Kun maksan tv-yhtiölle siitä, että katson formulakisojen suoria lähetyksiä, hyväksyn urheilun vaarallisemman puolen. Pidän osaltani yllä sitä sirkusta, jossa ihmisiä loukkaantuu ja kuolee. Voisin toki sanoa, formuloita on parempi katsoa, jotta tietää mitä siellä tapahtuu kuin olla katsomatta ja maksamatta, mutta jätän tämän logiikan politiikkojen oikeudeksi.

***

Salla Vuorikosken puheenvuoro on minun kaltaiselleni ikiaikaiselle urheiluhullulle hyvä muistutus siitä, mitä arvoja urheilussa on syytä pitää annettuina ja missä kohtaa omia arvoja kannattaa herätä pohtimaan.

Sanoin, että olen hänen kanssaan eri mieltä Vuoden sykähdyttävimmästä urheiluhetkestä.

Olen edelleen – pitkälti siksi, että näen tuon tilanteen eri tavalla.

Jos Christian Eriksen olisi kuollut, on varmaa, että kukaan ei olisi koskaan edes ehdottanut ottelun valitsemista Vuoden sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi.

Katson tässä kohtaa kuitenkin kokonaisuutta – sitä, että dramaattinen ja sinällään äärimmäisen vakava tilanne päättyi onnellisesti. Eriksenin sydän saatiin käynnistymään ja hän on nyt jatkamassa jopa ammattilaisuraansa.

Se, että ihmiset saavat sydänkohtauksia, äärimmillään jopa urheilukilpailun aikana ja suorissa tv-lähetyksissä, on elämän arkea. Sekin on elämän arkea, että lääkintähenkilökunta tai tavalliset kanssaihmiset pystyvät pelastamaan sairauskohtauksen saaneita ihmisiä ja elvyttämään heidät.

Toki me olisimme tienneet tämän ilman sitä, että jouduimme katsomaan Eriksenin kamppailua elämän ja kuoleman rajamaastossa, mutta siitä huolimatta tuossa kesäkuisessa tragediassa oli myös vahva viesti. Kun me luemme sydäninfarkteista tai niiden määristä, ne ovat usein vain numeroita. Tilastoja, jotka me noteeraamme samalla tavalla kuin pakkaslukemat tai bensan hinnan.

Eriksenin elvyttäminen ei sen sijaan ollut yksi sydäninfarkti lisää tilastoissa. Se oli sydäninfarkti, joka muutti sydäninfarktit julmaksi todellisuudeksi ja lopulta myös tarinaksi, että sydäninfarkteista ja jopa sydämen pysähtymisestä voidaan selvitä, jos osataan toimia oikea.

Eriksenin tapaus oli yksi koskettavimmista hetkistä urheilun historiassa. Oliko se myös sellainen hetki, että se voitiin valita Vuoden sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi viihteellisessä gaalassa.

Minun urheilussani oli.

Luo myös: Christian Eriksenin tapaus osoitti, kuinka suhtautumisemme kuolemaan on muuttunut