Pesäpallon tämän hetken ylivoimaisesti paras selostajapari löytyy yllättävästä paikasta

Iiro Åman (vas) pelasi Kempeleen Kirin Superin joukkueessa kaudella 2016 ja Juha-Matti Ranta johti joukkueen peliä.

Pesäpallo

Pesäpallon tämän hetken ylivoimaisesti paras selostajapari löytyy yllättävästä paikasta

Iiro Åman ja Juha-Matti Ranta ovat nousseet pesäpallon fanikameralähetysten puheenaiheeksi.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 23.7.2020 | KUVAT Juha Tamminen

Pesäpallo on ottanut ison kehitysaskeleen tuomalla yhteistyössä Ruudun kanssa kentille fanikameralähetykset. Miesten Superpesikseen fanikamerat tulivat ensimmäisen kerran kaudella 2017 ja sen jälkeen ne ovat levinneet myös muihin sarjoihin.

Uusin kehitysaskel on ollut se, että fanikameralähetykset selostetaan lähes jokaisella Superpesis-paikkakunnalla ja otteluissa on mukana myös kommentaattori.

Alkuun fanikameralähetyksiä kritisoitiin, mutta nyt ne ovat vakiinnuttaneet paikkansa pesäpallokesässä. Palvelun hienous on siinä, että katsoja voi halutessaan katsoa kaikki mahdolliset ottelut joko suorina tai ottelukoosteina.

Fanikameralähetysten suurin yllätys on ollut uusien selostajakykyjen nouseminen pinnalle. Eikä vain pinnalle, sillä tämän hetken ylivoimaisesti paras pesäpallon selostajakaksikko löytyy fanikameran takaa. Kaksikon muodostavat Kempeleen Kirin kotiotteluita selostava Iiro Åman ja otteluita kommentoiva Juha-Matti Ranta.

Åman ja Ranta lyövät selvästi Ruudun kovaksi kehutun selostajatiimin.

Ranta on Kempeleen entinen pelinjohtaja ja pelaaja, jolla on Superin kokemusta Imatralta ja muutaman ottelun verran myös Oulusta. Lisäksi Ranta toimii edelleen KeKin pesäpallojaoston puheenjohtajana.

Åman on myös entinen KeKin pelaaja, joka pelasi vuonna 2017 päättyneellä urallaan Kempeleen riveissä 51 runkosarjan ottelua Superissa.

Kovaa asiantuntemusta leppoisassa hengessä

Kaksikon selostuksista paistaa syvällinen ymmärrys pelistä, minkä lisäksi he tekevät huolellisesti myös kotiläksynsä ennen otteluita. Åman ja Ranta tuntevat hyvin myös vastustajan pelaajat ja pelitavan, ja heillä kummallakin on useista vierasjoukkueen pelaajista myös hyvä henkilökohtainen tuntuma vastustajina.

Kaksikon keskinäinen kemia toimii erinomaisesti ja heidän leppoista, mutta ääriasiantuntevaa selostusta on ilon kuunnelle. Selostuksissa on sopiva annos myös pientä ja oikeanlaista huumoria. Se ei ole samanlaista pakkohihittelyä kuin monissa muissa urheilulähetyksissä.

Kaksikko ansaitsee tunnustuksen myös siitä, että vaikka kyse on fanikamerasta, he eivät vedä juurikaan kotiin päin. Toki kotijoukkueen onnistumisista iloitaan enemmän, mutta kokonaisuudessaan suoritusten ja pelin analysointi on puolueetonta. Tämä on siinä mielessä tärkeää, että lähetyksiä katsovat muutkin kuin vain kotijoukkueen kannattajat. Esimerkiksi keskiviikkona Kempeleen ja Kiteen ottelu oli ainoa miesten Superin ottelu, ja sitä seurattiin varmasti ympäri Suomea.

Toki kotijoukkueen hehkuttaminen kuuluu fanikameralähetyksiin, mutta jos kotijoukkueen kehuminen vedetään överiksi, kuten esimerkiksi Sotkamon fanikameralähetyksissä, silloin se kääntyy herkästi itseään vastaan.

Nyt on mielenkiintoista seurata, milloin Ruudussa herätään Åmanin ja Rannan huippuselotuksiin. Syytä olisi.