West Ham teki historiaa, mutta Konferenssiliigan todelliset voittajat löytyvät muualta

West Ham on kolmannen kerran pelatun Konferenssiliigan voittaja.

EurocupitJalkapallo

West Ham teki historiaa, mutta Konferenssiliigan todelliset voittajat löytyvät muualta

West Ham voitti ensimmäisen pokaalinsa 58 vuoteen kaatamalla Fiorentinan Konferenssiliigan finaalissa 2-1. Konferenssiliigan todellisia voittajia ovat kuitenkin lukuisat pienempien maiden seurat.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 8.6.2023 | KUVAT All Over Press

Konferenssiliigan finaali: Fiorentina-West Ham 1-2

Asetelma

Kumpikin joukkue on pelannut vaisun kauden kotimaidensa sarjoissa. David Moyesin luotsaama West Ham oli pitkään putoamisvaarassa, mutta kipusi lopulta kuiville ja oli sarjassa 14:s. Fiorentina sijoittui Serie A:ssa kahdeksanneksi juuri europelien ulkopuolella, mutta kyttäilee vielä Juventuksen tilannetta. Jos Juventus heitetään ulos eurocupeista, Fiorentina pääsee myös ensi kaudella eurokentille.

Finaalissa oli kova panos ensi kautta ajatellen, sillä turnauksen voittajaa pääsee Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen.

Ensimmäinen puoliaika

Ottelu oli vauhdikasta pelaamista alusta saakka. Enemmän yksilöiden varassa pelannut West Ham jäi altavastaajaksi sekavan alun jälkeen. Moyesin pelikirja ei tunnetusti ole kovin paksu ja ainoa suunnitelma tuntui Hammersilla olevan pallon pelaaminen Michail Antoniota kohti. Fiorentina pelasi terveempien periaatteiden pohjalta ja pääsi pyörittämään peliä Qatarissa loistaneen Sofyan Amrabatin kautta.

Reilun puolen tunnin kohdalla ottelussa nähtiin häpeällinen hetki, kun todennäköisesti West Hamin kannattaja heitti tyhjällä muovituopilla Fiorentinan kapteenia Cristiano Biraghia päähän ja italialaispuolustajalla sai haavan takaraivoonsa. Oli hiukan yllättävää, että finaalia jatkettiin huoltotoimenpiteiden jälkeen kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Ymmärrän, että tällaista finaalia ei niin vain keskeytetä ja tutkita puolta vuotta, kuka on mahdollisesti syyllinen. Toivottavasti West Ham saa kuitenkin kovat sanktiot, mikäli heittäjä tunnistetaan West Hamin kannattajaksi. Sama koskee tietysti heittäjää.

Asia on joka tapauksessa syytä tutkia tarkkaan, sillä esimerkiksi Ruotsissa pelatessani meidän fanikatsomosta heitettiin kentän päätyyn paukkupommi, joka räjähti valokuvaajan korvan vieressä. Valokuvaaja loukkaantui tilanteessa pysyvästi.

Ottelu keskeytettiin ja alustavasti meidät tuomittiin häviämään ottelu 0-3. Asia kuitenkin tutkittiin ja tutkimuksissa selvisi, että Malmön kannattaja oli soluttautunut fanikatsomoomme ja heitti paukkupommin. Lopulta meidät tuomittiin ottelun voittajaksi luvuin 3-0. Se ei tietenkään paljoa lohduttanut yhden ihmisen menetettyä kuulonsa lähes kokonaan.

Ensimmäisen jakson lopussa Fiorentina oli vielä mennä johtoon, mutta niukka paitsio vei Luka Jovicin osuman pois.

Toinen puoliaika

Toisella jaksolla pelin kuva jatkui samana. Violalla oli edelleen vaikeuksia murtaa työteliään Hammersin puolustusta.

Reilun tunnin pelin jälkeen vastoin pelin virtaa West Ham sai hiukan onnekkaan rangaistuspotkun, jonka laittoi verkon perukoille Mohamed Said Benrahma.

Tappioasemassa Fiorentinalta löytyi kuitenkin vielä yksi vaihde lisää ja italialaiset nousivatkin nopeasti tasoihin Giacomo Bonaventuran hyvin pienestä tilasta tehdyllä maalilla.

Juuri ennen täyttä aikaa Fiorentina kuitenkin menetti finaalin voiton puolustettuaan huonosti omaa pitkää maalipotkuaan. Pitkässä pallossa on yleensäkin epäselvää, kuka voittaa ensimmäisen pallon ja kuka lopulta saa pelivälineen kontrollin. Näistä palloista syntyy tasaisesti nähdyn kaltaisia tilanteita, joissa pitkä pallo palautuu bumerangina takaisin pitkän pallon pelanneen joukkueen maalille.

Nyt Fiorentinan koko keskikentän nelikko oli käytännössä huonosti sijoittuneena liian leveällä ja korkealla Amrabatia lukuunottamatta, mutta hänkin pelasi itsensä ulos yrittäessään voittaa kakkospalloa tilanteessa. Pallo tippui maalin syöttäneelle Lucas Paquetalle. Läpiajon päättänyt Jarrod Bowen oli onnekas viimeistelyssään, sillä Fiorentinan maalivahti Pietro Terraccianon suoritus tilanteessa oli vielä Bowenin viimeistelyä heikompi.

Näin Moyes pääsi nostamaan valmennusuransa ensimmäistä pokaalia ja West Ham nähdään ensi kaudella Eurooppa-liigassa. Tämä europokaali oli West Hamille ensimmäinen 58 vuoteen.

Analyysi

Finaalin jälkeen on sopiva hetki miettiä, onko nyt kolme kautta pelatulle Konferenssiliigalle tarvetta vai onko se vain yksi keinotekoinen kalenterin täyte lisää jo kovin ahtaaseen pelikalenteriin?

Turnaukselle on tarvetta monestakin syystä ja se on nostanut arvostustaan tasaisesti perustamisvuodestaan 2021.

Konferenssiliiga on mahdollistanut isolle määrälle joukkueita kovia kansainvälisiä otteluita, joista erityisesti pienemmät jalkapallomaat ovat hyötyneet.

Konferenssiliiga antaa myös suomalaisille joukkueille korvaamattoman mahdollisuuden päästä nostamaan organisaation tasoa pitkässä juoksussa – niin näiden kovien pelien kautta kuin myös taloudellisesti. Tämänkin kauden turnauksessa ensimmäisellä pudotuspelikierroksella oli mukana joukkueita, joita vastaan Veikkausliigan parhaimmisto pelaa ehdottomasti voitosta.

Yhtä lailla tämä on tuonut virtaa muihin pienempiin jalkapallomaihin, joille on tullut mahdolliseksi kohdata jopa Euroopan ykkös- ja kakkoskorin joukkueita joka vuosi.

Pelaajien kannalta tämä ei ainoastaan mahdollista kehittymistä näissä kovissa tapahtumissa, vaan avaa työmahdollisuuksia kovempiin ympyröihin. Suomessa läheskään kaikki pelaajat eivät saa mahdollisuuksia päästä pelaamaan jalkapalloa ulkomaille ammattilaiseksi, vaikka taidot siihen riittäisivätkin. Konferenssiliiga on tuonut tähänkin yhden reitin lisää Suomessa pelaaville pelaajille.

Turnaus on tarjonnut myös lukuisia jättiläisten kaatomahdollisuuksia, joita nähdään harvemmin Eurooppa-liigassa tai Mestarien liigassa.

Palkintosummat ovat turnauksessa myös sitä luokkaa, että suurimmalle osalle turnauksessa pelaavista joukkueista ne ovat hyvinkin kiinnostavia, varsinkin tässä viime vuosien epävakaassa talousympäristössä. Finalistit esimerkiksi tienaavat yli 10 miljoonaa euroa pelkästään palkintorahoina.

Nykytrendin jatkuessa Konferenssiliiga tulee vain kasvamaan entisestään ja mahdollistamaan monelle pienemmälle jalkapallomaalle isojen unelmien toteutumista ja pitkässä juoksussa nostamaan jalkapallon tasoa Euroopassa.