Tämän kauden MM-sarjaan olisi saatu jännitystä vain F1-play-offseilla

Max Verstappen voi varmistaa maailmanmestaruuden jo sprinttikisassa lauantaina.

Formula 1

Tämän kauden MM-sarjaan olisi saatu jännitystä vain F1-play-offseilla

Max Verstappenin ylivoimaisuus on Erkki Mustakarin mukaan huolenaihe MM-sarjan kaupalliset oikeudet omistavalle Liberty Medialle.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 5.10.2023 | KUVAT Red Bull Content Pool

Red Bullin Max Verstappen voi varmistaa uransa kolmannen F1-mestaruuden jo viikonloppuna. Se voi tapahtua jo ennen kuin itse GP:tä edes ajetaan, koska myös lauantain sprinttikisassa on riittävän määrä MM-pisteitä jaossa.

Verstappen johtaa sarjaa 177 pisteen turvin. Toisena on hänen tallikaverinsa Sergio Perez. Verstappen tarvitsee vain kolme pinnaa varmistaakseen mestaruuden itselleen. Siten sprintin kuudes sijakin riittää hänelle.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari huomauttaa, että mestaruuden varmistaminen sprinttikisassa olisi ensimmäinen laatuaan.

”Aiemmin ei F1-mestaruutta ole sprinttikisassa varmistettu. Mestaruus on kuitenkin ratkeamassa nyt todella aikaisin kaudella. Kautta on Qatarin GP:n jälkeen vielä viisi kisaa jäljellä. Tällaisella yhden tallin koko kauden kestävällä ylivoimalla sitä alkaa kyllä kaipaamaan playoffseja formuloihin”, Mustakari naurahtaa.

Kaudesta on ajamatta vielä myös tärkeät Austinin ja Las Vegasin GP:t Yhdysvalloissa. Amerikkalaiset rakastavat tiukkaa mestaruustaistoa.

”On hyvä kysymys, riittääkö katsojilla intoa seurata kisoja, jos ja kun mestaruus nyt ratkeaa. Itse uskon, että mielenkiintoa vielä riittää, sillä onhan radalla muutakin seurattavaa kuin vain tämä lentävä hollantilainen. Itse asiassa Verstappen on dominoinut niin vahvasti tällä kaudella, että on jo totuttu seuraamaan radalla muitakin kuin vain Red Bull -kuskin takavaloja.”

”Sekin on hyvä muistaa, että yksi formuloiden tärkein tekijä on lajin vaarallisuus. Kaksintaistelut, ohitukset ja varikon työskentelyt tuovat vankasti värinsä kisoihin. Ymmärrän silti, jos Liberty Media on hieman huolissaan siitä, miten megasatsaus Vegasiin poikii, jos mestaruudesta ei siellä enää taistella.”

Qatarin rata ei ole kaikkein helpoin autojen säätöjen suhteen, mutta rata sopii Mustakarin mukaan silti erityisesti Red Bullille.

”Auton saaminen parhaisiin säätöihin ei ole Qatarissa ihan helppoa, eikä varsinkaan sprinttiviikonlopun aikana, kun treenit ovat minimissä.”

”Alfa Romeolle tämä ei ole mitenkään ihanteellinen rata, joten Valtteri Bottaksen kapuaminen kympin sakkiin olisi jymy-yllätys. Tämä rata on kuitenkin iso haaste kaikille – paitsi ehkä Red Bulleille”, Mustakari arvioi.