Wilma Murrolle MM-pronssia, mutta todellisen jättipotin kaatoi yksi tekijä

Wilma Murto voitti viime kesän Euroopan mestariksi nyt MM-pronssia.

YleisurheiluYleisurheilun MM

Wilma Murrolle MM-pronssia, mutta todellisen jättipotin kaatoi yksi tekijä

Wilma Murto hyppäsi MM-pronssille tuloksella 480, mutta hänellä olisi ollut Erkki Mustakarin mukaan paukkuja mennä yli korkemmaltakin.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 23.8.2023 | KUVAT All Over Press

Wilma Murto avasi Suomen mitalitilin yleisurheilun MM-kisoissa Budapestissa ottamalla pronssia naisten seipään finaalissa.

Suomalainen ylitti 480:een asti kaikki korkeudet ensimmäisellään ja johti siinä vaiheessa kilpailua, mutta raja tuli vastaan korkeudessa 485. Murto teki kolme yritystä, joista yksikään ei ollut aivan täydellinen yritys.

MM-kulta meni jakoon, sillä Australian Nina Kennedy ja Yhdysvaltojen Katie Moon ylittivät molemmat 490 ja molemmilla oli pöytäkirjassa yksi pudotus. Kilpailijat saivat valita hyppäävätkö he MM-kullasta vai jakavatko he sen – ja he päätyivät jakamaan ykköstilan.

ElmoTV:n seiväshyppyasiatuntija ja seiväshypyn entinen SE-mies Erkki Mustakari oli iloissaan MM-pronssista, mutta tulos jäi silti harmittamaan Mustakaria.

Formula One, English Premier League, Veikkausliiga, Finnish Pesapallo! Check the odds and play at Stake.com – in Finnish and with euros!

”Wilmalla olisi ilman muuta ollut rahkeissa vara parempaan. Varsinkin 480 ylityksessä oli niin paljon ilmaan, että sillä hypyllä olisi menty samalla vaivalla yli 490:stä, ellei jopa korkeammalta.”

”Seiväshyppy on kuitenkin herkkä laji. Wilman kisa meni 480 jälkeen yliyrittämisen puolelle ja hän yritti runtata väkisin yli 485:n yli. Tuollaisessa runttaamisessa käy herkästi siten, että pienet asiat alkavat lipsua. Seiväs ei tule kuoppaan suorassa, vaan se kääntyy oikeakätisellä hyppääjällä vasemmalle, jolloin itse hyppy lähtee kiertymään oikealle, kuten Wilmalla kävi 485:ssä.”

”Wilma on finaalissa mukana olleista hyppääjistä viimeisellä kymmenellä metrillä kaikista nopein hyppääjä ja myös hänen tekniikkaansa olisi riittänyt menemään yli korkeammalta, mutta kisan ratkaisu siirtyi juoksuvauhdista ja tekniikasta korvien väliin – ja se kaatoi Wilman kisan.”

”Toisaalta en yhtään ihmettele, että kaiken hypetyksen jälkeen Wilmalle meni yliyrittämisen puolelle. Esimerkiksi Yle teki Wilmasta jo elämänkertaohjelman, vaikka Wilma on vasta 25-vuotias urheilija ja vasta Euroopan mestari.”

”Wilman onneksi hänen uransa on vasta nousukiidossa ja hän ehtii korjaamaan tämän stiblun vielä monta kertaa. On myös hyvä muistaa, että hän oli nytkin paras eurooppalainen hyppääjä aivan kuten vuosi sitten voittaessaan Euroopan mestaruuden 485 tuloksella. Maailman paras hän ei vielä tänään ollut, mutta aika on hänen puolellaan ja tuolla potentiaalilla hänellä on mahdollisuudet voittaa millaisia arvokisoja tahansa”, Mustakari sanoo.