Wilma Murto teki parhaansa, mutta seiväsfinaali piirsi huolestuttavan kuvan olympialaisista

Wilma Murto ylitti maanantaina parhaallaan 443.

Yleisurheilu

Wilma Murto teki parhaansa, mutta seiväsfinaali piirsi huolestuttavan kuvan olympialaisista

Wilma Murtoi joutui pettymään EM-finaalissa, mutta Elina Lampela yllätti iloisesti neljännellä sijallaan. Erkki Mustakari avaa, mitä seiväsfinaali kertoi Murron tilanteesta ja olympianäkymästä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 10.6.2024 | KUVAT All Over Press

Wilman Murron mitaliunelmat murenivat Rooman illassa suomalaisen jäätyä naisten seiväsfinaalissa korkeuteen 443, joka toi kahden vuoden takaiselle Euroopan mestarille kahdeksannen sijan.

Suomalaisiltaan saatiin kuitenkin myös iloisempaa sävyä, kun Elina Lampela ylitti korkeuden 458 ja jakoi upeasti kisan neljännen sijan.

Sveitsin Angelica Moser voitti EM-kultaa tuloksella 478. Hopealle hyppäsi Kreikan Aikaterini Stefanidi tuloksella 473 ja pronssille kisan ennakkosuosikki, Ison-Britannian  Molly Caudery, joka ylitti myös tuloksen 473.

ElmoTV:n seiväshyppyasiantuntija Erkki Mustakari pitää Murron mitaliunelmien murskaantumista ymmärrettävänä.

”Wilmaa on turha kivittää. Hän oli hypännyt talvella tapahtuneen loukkaantumisensa ja Rooman EM-kisojen välissä vain yhden ainoa kisan ja se näkyi. Akillesjännevamma ja siitä toipuminen estivät täysipainoisen harjoittelun ja ennen kaikkea täysipainoisen juoksuharjoittelun, mikä näkyi paitsi hyppyvarmuudessa myös Wilman vauhdissa.”

”Jos seiväshyppääjä tietää olevansa 100-prosenttisessa juoksukunnossa ja hän pystyy täysvauhtiseen juoksuun, silloin hän voi viimeisten neljän askeleen aikana keskittyä pelkästään hypyn tekniseen suorittamiseen.”

”Wilma joutui sen sijaan runttaamaan viimeiset askeleet, jolloin käy juuri, kuten Wilmalle finaalissa kävi. Hän tuli liiaksi hypyn alle, jolloin hän kyllä nousi korkealle, mutta sen sijaan, että hyppy olisi jatkunut kauemmaksi rimasta, hän putosi lähes kohtisuoraan, jolloin kroppa pudotti riman.”

”Tämä näkyi erityisesti Wilman hypätessä jäykemmällä seipäällä. Hieman löysemmällä seipäällä vauhdin ei tarvitse olla aivan niin kova, mutta löysemmän seipään ongelmana on, että silloin ei päästä riittävän korkealta. Jäykemmällä seipäällä saadaan senttejä lisää, mutta jäykempi seiväs vaatii myös kovempaa vauhtia. Sitä vauhdin lisäämistä Wilmalta ei maanantaina löytynyt”, Mustakari sanoo.

Mustakari on hieman huolissaan, ehtiikö Murtoa kuntoutua täyteen iskuun myöskään Pariisin olympialaisiin mennessä. Naisten seipään karsinta on 5. elokuuta ja finaali 7. elokuuta.

”Wilman on tärkeää saada alle nyt vähintään 2-3 kovaa kisaa, sillä pelkästään harjoittelemalla hyppytuntumaa ei saada kuntoon. Pelkään kuitenkin pahoin, että aika tulee Wilmalla vastaan.”

”Hän voi tästä toki parantaa ja varmasti tulee sen myös tekemään, mutta Wilma tuskin on Pariisissa siinä kunnossa ja etenkään siinä juoksukunnossa kuin viime vuonna tai EM-kesänä 2022. Wilma voi nytkin taistella Pariisissa  hyvistä sijoituksista, mutta ei kaikista kirkkaimmista mitaleista.”

”Olisi myös mielenkiintoista tietää hieman sensitiivisempi asia – Wilman paino. En sano tätä mitenkään muuten, mutta mitä enemmän hyppääjällä on painoa päällä, sitä enemmän hänellä korostuu vauhdin merkitys ja seipään jäykkyyden merkitys. On ymmärrettävää, että kun Wilma ei ole voinut juosta ja tehdä juoksutreenejä, se näkyy väistämättä myös hänen kropassaan.”

Jarmo Koivunen on onneksi ammattimies ja ymmärtää, mihin Rooman ja Pariisin välillä kannattaa satsata ja mitkä asiat on laitettava mahdollisimman hyvään kuntoon ennen olympialaisia”, Mustakari sanoo.

Lampelan esitystä Mustakari pitää rohkaisevana.

”Elinassa on potentiaalia, mutta hänen on saatava ilman muuta lisää vauhtia. Vain sitä kautta hän voi siirtyä jäykempiin seipäisiin, joilla on realistista hakea huippukorkeuksia.

”Jos halutaan tavoitella huippukorkeuksia, silloin hyppääjän on noustava vielä ylöspäin hänen irrotettuaan otteensa seipäästä. Nyt Elinan jalat olivat tulossa jo alaspäin, kun hän irrotti otteensa seipäästä. Tämä ongelma korjataan käyttämällä jäykempiä seipäitä, mutta jotta niitä voidaan käyttää, tarvitaan lisää vauhtia.”

”Kun katselin Elinan hyppyjä, mietin missä hänen rajansa kulkevat paitsi tässä kisassa, myös olympialaisia ajatellen. Elina on tällä hetkellä sellainen varma 450-460 hyppääjä, kuten myös maanantaina nähtiin. Jos ja kun vauhtia saadaan hieman parannettua, hänellä on kaikki mahdollisuudet ylittää jo tänä kesänä joku 470 ja tulevina kesinä hyvinkin vaikka 480.”

”Valmis seiväshyppääjä Elina ei vielä ole, mikä on hänen uransa kannalta positiivinen asia. Katto ei ole vielä tullut vastaan”, Mustakari sanoo.