Markku Kanervan olisi kylmästi pudotettava hyytynyt avainpelaaja Huuhkajien avauksesta

Glen Kamara otti maaliskuussa yhteen Tanskan uuden suurlupauksen Rasmus Höjlundin kanssa Parkenilla.

HuuhkajatJalkapallo

Markku Kanervan olisi kylmästi pudotettava hyytynyt avainpelaaja Huuhkajien avauksesta

Markku Kanervalla on edessään isoja päätöksiä ennen perjantai-illan elintärkeää EM-karsintaottelua Sloveniaa vastaan. Varaa kotitappioon ei ole.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 16.6.2023 | KUVAT All Over Press

Suomi kohtaa perjantaina Olympiastadionilla elintärkeässä EM-karsintaottelussa Slovenian.

Slovenia on aloittanut karsinnat kahdella voitolla lohkon kevyemmistä joukkueista, Kazakstanista ja San Marinosta, mutta joukkueen esitys on jättänyt toivomisen varaa kummassakin ottelussa. Slovenia on kuitenkin hyvässä tuloskunnossa ja Huuhkajilta vaaditaan onnistunut ottelusuunnitelma ja työteliäs esitys voiton naaraamiseksi ennakkoon tasaisesta ottelusta.

Slovenia on epäonnistunut ensimmäisissä karsintapeleissään ennen muuta yhdessä asiassa, viimeistelyssä. Tuska tuskin jatkuu kuitenkaan loputtomiin. Nuori hyökkääjä Benjamin Šeško pelasi hyvän kauden Red Bull Salzburgissa ja häntä on vartioitava perjantaina tarkkaan.

Joukkueen suurin tähti on kuitenkin maalivahti Jan Oblak, joka ei kuitenkaan pelaa Suomea vastaan niskavamman vuoksi.

***

Huuhkajien tilanne on tiedossa. Markku Kanerva on hapuillut taktiikkansa kanssa eikä moni pelaaja ei ole saanut itsestään parasta irti osin Kanervan taktiikan takia, mutta myös henkilökohtaisella tasolla muutamalta pelaajalta voidaan vaatia enemmän.

Slovenia pelaa todennäköisesti 4-4-2-perusmuodossa ja Kanerva on jälleen ison valinnan edessä, millä muodolla hän lähtee otteluun. 5-3-2:n ongelmat on nähty ja koettu moneen kertaan ja Slovenia saisi tässä tilanteessa todennäköisesti luotua Suomelle ongelmia laidoille sijoittamalla laiturinsa leveälle ylös ja luomalla ylivoimia wing-backien ympärille.

Toki jos Huuhkajat ovat saanut korjattua puolustuslinjan ja keskikentän yhteistoimintaan liittyneet ongelmansa, myös 5-3-2 olisi toimiva valinta otteluun. Tästä toimivuudesta loistavan esimerkin tarjoili Inter Manchester Cityä vastaan Mestarien liigan finaalissa.

Jos Suomen viiden miehen linja jää kuitenkin seisomaan liian alas, kuten on tapahtunut usein aiemmissa otteluissa, kolmen pelaajan keskikenttä jää selviytymään alivoimaisena isoon tilaan. 4-5-1-muodolla Suomi saisi keskikentän keskellä ylivoiman. Myös laidalla puolustaminen helpottuisi.

***

Kanervalla on myös hiukan haasteita kokoonpanon kanssa. Kentälle olisi saatava vireessä olevat pelaajat, eikä tuijottaa pari vuotta sitten pelattuja pelejä tai nimeä pelaajan selässä.

Esimerkiksi Glen Kamara ei ole helmikuun lopun jälkeen juurikaan pelannut Rangersissa. Kanervan pitäisikin pudottaa Kamara kylmästi avauksesta ja istuttaa keskikentälle Robert Taylorin, Rasmus Schüllerin ja Kaan Kairisen muodostama kolmikko.

Oliver Antman pelasi koko kevään Groningenissa, mutta joukkue hävisi viikosta toiseen. Pelihaluja maajoukkueessa varmasti tällaisen raskaan kevään jälkeen löytyy.

Paljon riippuu myös, ketä Kanerva aikoo laittaa kärkeen. Joel Pohjanpalon ja Teemu Pukin muodostama kärkipari ei ole toiminut kovin hyvin. Siksi myös kärkiparin tilannetta olisi mietittävä tarkkaan ja pelottomasti, varsinkin, kun Benjamin Källman on valtaosin pelannut hyvin päästyään Huuhkajissa kentälle.

Paljon on siis Suomen valmennusjohdolla mietittävää. Taktisen puoli on onnistuttava, muuten ei kokoonpanollakaan ole niin väliä, ellei Slovenia tule yhtä lailla pihalla Olympiastadionille. Sellaista armopalaa Huuhkajat tuskin perjantaina saa.

Ja lopuksi moneen kertaa hokemani asia – erikoistilanteet. Niistä Huuhkajien olisi pakko saada irti enemmän.

***

Edessä on joka tapauksessa elintärkeä ottelu. 1-0-vierasvoiton hakeminen Pohjois-Irlannista oli välttämätön hyvä ja 1-3-tappio Tanskalle tuli ottelussa, joka ennakolta oli lohkon kovin Huuhkajien kannalta. Nyt hihnat on kiristetty, eikä kotikentällä ole varaa hävitä joukkueelle, joka on Suomen kakkossijan ja sitä kautta suoran EM-kisapaikan kannalta ennakolta tärkein vastustaja.

Kyseessä on siis klassinen kuuden pisteen ottelut. Huuhkajat on illan jälkeen pahimmillaan kuuden pisteen päässä Sloveniasta – ja parhaimmillaan tasapisteissä.