Xabi Alonson jääminen Leverkuseniin sekoittaa Liverpoolin ja Bayern Münchenin manageripelin

Xabi Alonso vahvisti jatkavansa ensi kaudella Bayer Leverkusenin päävalmentajana.

JalkapalloMuut sarjatValioliiga

Xabi Alonson jääminen Leverkuseniin sekoittaa Liverpoolin ja Bayern Münchenin manageripelin

Xabi Alonso vahvisti jatkavansa ensi kaudella Bayer Leverkusenin päävalmentajana. Jukka Rönkä pohtii, mitä se tarkoittaa Liverpoolin ja Bayern Münchenin kannalta.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 29.3.2024 | KUVAT DONOSTIA KULTURA

Xabi Alonso jatkaa Bayer Leverkusenin valmentajana myös ensi kaudella. Jukka, onko asiassa enää mitään epäselvää tai takaporttia, ettei näin kävisi?

Ei ole.  Xabi Alonso vahvisti itse perjantaina jatkavansa Bayerin päävalmentajana ja kertoi informoineensa siitä myös pelaajia. Hän oli omien sanojensa mukaan asettanut tämän viikon päätöksensä takarajaksi ja Alonson mukaan kaikki on nyt ensi kauden suhteen selvää.

Hieno päätös Alonsolta. Moni muu valmentaja olisi tarttunut Bayern Münchenin ja Liverpoolin tarjouksiin, mutta Alonso halusi katsoa, mihin asti hän voi kehittää Bayeria ja minne asti joukkueen siivet kantavat ensi kaudella Mestarien liigassa.

On myös muistettava, että Alonso on Bayerin häikäisevästä menestyksestä huolimatta vielä kohtalaisen kokematon valmentaja. Hänen ensimmäinen valmennuspestinsä oli vuosina 2019-2022 Real Sociedadin kakkosjoukkueessa. Alonson nosti joukkueen ensin toiseksi korkeimmalla sarjatasolle, mutta viimeisellä kaudella Sanseksi kutsuttu kakkosjoukkue putosi sarjasta ja kaksikon tiet erosivat.

Bayerissa Alonson menestys on ollut sensaatiomaista. Hän otti joukkueen ohjiinsa toissa vuoden lokakuussa, jolloin se oli mukana putoamistaisteluissa. Alonso johti kuitenkin Bayerin kauden päätteeksi kuudenneksi ja samalla eurokentille.

Tällä kaudella joukkuetta ei ole pidätellyt mikään. Bayer johtaa Bundesliigaa kahdeksan kierrosta ennen sarjan päättymistä kymmenellä pisteellä eikä joukkue ole hävinnyt vielä yhtään ottelua.

Alonson päätös on raskas pettymys Liverpoolille ja Bayern Münchenille?

Varmasti on. Tosin emme tiedä varmuudella, oliko Alonso Liverpoolin ykkösvaihtoehto Jürgen Kloppin seuraajaksi, sillä Liverpool on perinteisesti kartoittanut useampikin vaihtoehtoja eikä Alonson kanssa päästy käymään valinnan kannalta kriittisiä syvällisiä keskusteluja.

Bayern München olisi sen sijaan palkannut Alonson, jos he olisivat saaneet hänen. Seuran kunnianpuheenjohtaja Uli Hoeness myönsi asian torstaina ja sanoi, että ehkä Alonson saaminen lähtemään Bayerista on helpompaa 2-3 vuoden päästä.

Mistä Liverpool repii uuden managerin?

Liverpool valitsee uuden managerinsa poikkeuksellisen tarkan ja ammattimaisen rekrytointiprosessin jälkeen, joten tässä kohtaa ei kannata mennä asioiden edelle. Liverpooliin palaava takavuosien kultasormi Michael Edwards on vasta palkattu uuteen rooliinsa urheilujohtajana, samoin uusi jalkapallojohtaja Richard Hughes on tuore palkkaus.

Hughes kantaa päävastuun Kloppin seuraajan valintaprosessin, mutta lopullisen päätöksen tekee ymmärrettävästi seuran johtokunta. Hughes on tunnetusti Roberto De Zerbin suuri ihailija ja nostaisin De Zerbin Kloppin vahvimmaksi seuraajaehdokkaaksi yhdessä Sportingin päävalmentajan Rúben Amorimin kanssa.

Onko jompikumpi näistä herroista Liverpoolin seuraava manageri vai tuleeko heidän takaansa joku musta hevonen, joka vie koko potin? Itse seuraisin erityisen tarkkaan, mitä Julian Nagelsmann tekee. Hänen sopimuksensa Saksan maajoukkueen kanssa päättyy heinäkuun lopussa eikä hän ole vielä tehnyt jatkosopimusta Saksan maajoukkueen kanssa.

Nagelsmann olisi näistä kolmesta managerista pelillisesti loogisin vaihtoehto Kloppin seuraajaksi. En usko, että Edrwards, Hughes ja Liverpoolin johto hakee tässä kohdassa niinkään nopeita tuloksia, vaan pikemmin samanlaista, jalkapallotiedettä hyödyntävää prosessia kuin Kloppin aikana.

Nagelsmann olisi tähän profiiliin erinomainen vaihtoehto. Ja vaikka Liverpool ei välttämättä hakisikaan nopeita tuloksia, lähtötilanne on Kloppin alkuun Anfieldilla verrattuna niin paljon parempi, että myös nopeat tulokset olisivat mahdollisia.

Entä kuka on Bayer Münchenin seuraava valmentaja?

Se on paljon vaikeampi rasti, koska niin suuri ja mahtava seura kuin Bayern onkin, sen valmentajavalinnat ovat heitelleet laidasta laitaan. Jotkut ovat tuoneet menestyksen ja jotkut on pitänyt pistää kiertoon likimain saman tien.

Nytkin Bayerniin on linkitetty jälleen monenkirjavia managereita. Toisella puolella pöytää on Zinedine Zidanen, José Mourinhon ja Antonio Conten kaltaisia kokeneita ja nimekkäitä managereita ja toisella puolella pöytää nousevia valmentajanimiä Roberto De Zerbistä, Rúben Amorimista ja Arne Slotista alkaen.

Näistä vaihtoehdoista De Zerbin on väitetty olleen Xabi Alonson jälkeen listan kakkosnimenä. Näin De Zerbistä voi tulla mielenkiintoinen vääntö, jos myös Liverpool haluaisi hänet.