Sportin ja Risto Dufvan projekti jatkuu syöksykierteessä

Risto Dufvalla on lähes mahdoton tehtävä, kun hän tavoittelee tulevalla kaudella menestystä Vaasan Sportin peräsimessä.

JääkiekkoLiiga

Sportin ja Risto Dufvan projekti jatkuu syöksykierteessä

Sportilla on edessään haastava Liiga-kausi. Jääminen sarjan jumboksi ei olisi yllätys.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 30.8.2022 | KUVAT All Over Press

Liiga 2022-2023: Vaasan Sport

Joukkueen materiaali

Sport luottaa tulevalla kaudella tuttuun maalivahtikaksikkoon, kun kokeneen Niko Hovisen aisaparina on jo loppusyksystä kolmekymppisiään viettävä Rasmus Reijola.

Kaksimetrinen ja 34-vuotias Hovinen oli parhaimmillaan Liiga-tasolle huippuvahti, mutta loukkaantumishistoriaa löytyy, eikä iso mies palaudu enää entiseen malliin.

Vaihtuvuus on ollut minimaalista myös puolustuspäässä. Juuso Pulli hankittiin tuomaan puolustusosaamista pakistoon, jossa Shaun Heshka ja Valtteri Viljanen ovat kantaneet suurinta vastuuta kiekollisesta pelistä.

Pullin hankinta tuo myös laajuuttaa Sportin puolustukseen, joka ei juuri loukkaantumisia kestä. Ainakin nuori slovenialainen Bine Mašič on ollut loukkaantuneena sivussa jo ennen kauden alkua.

101.00 for Sport to win the Liiga 2022/2023! Check odds for all the 15 teams offered by LeoVegas and play!

Etenkin 37-vuotiaan Heshkan varassa oli jo viime kaudella paljon. Pakin paikalta 31 tehomerkintää on kieltämättä hyvä määrä, mutta myös rajallisesta budjetista Heshkan palkka vie ison siivun.

Hyökkäyspäästä poistuivat viime kauden päätteeksi lopettaneet Jonne Virtanen ja Filip Riska. Varsinkin Virtasen kohdalla hänen markkinoinnillinen arvonsa oli joukkueelle ehkä pelillistä arvoa suurempi, mutta suuri ainakin suuri persoona ja tunnollinen puolustuspeliosaaja kopista poistui. Riska oli taas päävalmentaja Risto Dufvan todellinen luottosoturi, jonka avut olivat Virtasen tapaan kahden suunnan tekemisessä pistetehtailun sijaan.

Michael Keräsen ja Roope Talajan siirtymiset pois nakertavat myös Sportin jo valmiiksi vajavaisesta hyökkäysosaamisesta palasen pois.

Jens Lööken hankinta kovan Ruotsin SHL:n Timråsta vaikuttaa hyvältä. Kun Timrå toissa kaudella nousi Allsvenskanista pääsarjaan, Lööke teki runkosarjassa huimat 62 pistettä. Viime kaudella SHL:ssä pisteitä syntyi 21, mutta joukkuekin oli SHL-tasolle kesy. Kiekon kanssa taitava ja ruotsalaiseen tapaan hyvin luisteleva hyökkääjä saa jättimäisen tuloksentekovastuun Sportissa.

Valmennus

Kun Dufva on puikoissa, usein tietää mitä saa. Sportilla on jälleen joukkue, joka on täynnä duunareita. Nyt kaksi laadukasta työhevosta kuitenkin Virtasen ja ennen kaikkea Riskan muodossa puuttuu.

Pelillisiä kaneja hatusta on turha kokeneelta Dufvalta odottaa. Sport pyrkii voittamaan alueita, punaviivan jälkeen ei ole huono vaihtoehto toimittaa kiekkoa syvään puolustajien taakse.

Suorahyökkäyspelistä Sportilta on turha odotta suuria. Se luottaa kamppailuvoimaansa laitojen lähellä. Vaasalaiset laukovat päätypelien aikana huonommiltakin sektoreilta.

Vaikka Sport pyrkii karvaamaan punaviivalta toimittamiaan päätykiekkoja omille, ei keskialueen trap ole RD:n ryhmässä koskaan kirosana.

Oman alueen puolustuspelaaminen määrittää paljon Sportin menestyksessä, siihen tullaan varmasti panostamaan.

Viime kaudesta Sportin valmennustiimiin uusina niminä hyppäävät maalivahtivalmentaja ja joukkueenjohtaja Arttu Lipsanen sekä valmentaja Tommo Nukari.

Odotukset ja realismi

Päävalmentaja Dufvan ryhmästä paistaa ulospäin ajatus siitä, että nykymuotoisen Sportin katto on nähty. Edelliskaudella Sport raastoi väkisin itsensä pudotuspeleihin ja viime syksynä se roikkui pitkään sarjan kärkipaikoilla. Kun bensa kuitenkin loppui, se romahti nopeasti kauas pudotuspeleistä.

Dufvan tyyli valmentaa ei ole se kevein joukkueelle. Myös tapa pelata on raskas, eikä Sport saa kauden aikana lainkaan helppoja iltoja, koska suorista hyökkäyksistä tai ylivoimalta on turha odottaa hirvittävästi hengähdystaukoja antavia maaleja joukkueelle. Myös maalivahtipelissä on liikaa kysymysmerkkejä Sportille, jonka hyökkäys ei ole maali-ilotteluihin kykeneväinen.

Dufvan projektin aikana käyrä on ollut laskeva ja nyt voi olla romahdus lähellä.

Arvio

Sport ei näe ensi kaudella pudotuspelejä. Katto on tällä kertaa sijassa 11. Sija 15 ei olisi yllätys.

ElmoTV arvioi ennen kauden alkua kaikki Liiga-seurat.  Lue tästä kaikki julkaistut ennakot: Ässät, Pelicans, Sport