Xavi saa Barcelonan valmentajana eurokasteensa pelottavan terävä veitsi kurkullaan

Xavilla on edessään iso urakka nostaakseen Barcelonan takaisin maailmanvaltaan.

Il PinturicchioJalkapalloMestarien liiga

Xavi saa Barcelonan valmentajana eurokasteensa pelottavan terävä veitsi kurkullaan

Xavi on kaikkien valokeilojen keskipisteessä, kun Barcelona kohtaa kriittisessä Mestarien liigan ottelussa Benfican. Joko hänen taikansa puree?

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 23.11.2021 | KUVAT All Over Press

Barcelona lähtee vaikeasta ja haastavasta tilanteesta Mestarien liigan tiistai-illan trilleriin Benficaa vastaan.

Uusi päävalmentaja Xavi ei ole ehtinyt kahdessa viikossa tekemään suuria korjausliikkeitä Barcelonan pelaamiseen, ja siksi Barcelonan jatkopaikka lohkossa on veitsenterällä. Se on toki vielä kaksi pistettä edellä ennen Benficaa, mutta jos Barcelona ei saa venytettyä eroa ennen viimeistä kierrosta, tilanne saattaa kääntyä hyvinkin päälaelleen, sillä Barcelona joutuu matkustamaan viimeisessä ottelussaan Bayern Münchenin vieraaksi, kun taas Benfica saa vastaansa kotonaan Kiovan Dynamoa.

Voitolla Camp Noulla tänään Barca varmistaisi jatkopaikkansa, mutta jos Barcelona ei voita Benficaa, silloin edessä on piinaava odotus.

***

Benfica kylvetti joukkueiden edellisessä kohtaamisessa Barcelonaa kotonaan 3-0. Tästä pelistä ei sen suurempia johtopäätöksiä voi vetää Barcelonan valmentajavaihdoksen vuoksi.

Benfica on neljässä Mestarien liigan pelissään hävinnyt kahdesti Bayernille, voittanut Barcan ja pelannut vieraissa tasan Kiovan Dynamon kanssa. Näin sillä on koossa neljä pistettä.

Kahdeksan jäätävää ottelua Mestarien liigassa tiistaina – ja kahdeksan keskiviikkona. Ja parhaat kertoimet Expektiltä!

Portugalin liigassa Benfica on hyvissä asemissa kolmantena Sportingin ja Porton takana. Ero kärkikaksikkoon on neljä pistettä. Joukkue on menettänyt 11 liigapelissä vain viisi pistettä.

Benfican tehokkaimmat pelaajat ovat 22-vuotias hyökkääjä Darwin Núñez ja hyökkäävä keskikenttäpelaaja/ laituri Rafa Silva. Núñez on iskenyt viidesti kotimaan liigassa sekä kolmesti Mestarien liigassa, joista kaksi Barcan verkkoon. Rafa Silva on myös osunut viidesti kotimaan liigan puolella. Mestarien liigassa Silva on tehnyt toistaiseksi yhden maalin. Kumpikin pelaaja on ollut myös keskeisessä roolissa tilanteiden rakentelussa.

Benficalla on muutenkin laadukas joukkue. Alakerrasta löytyy muun muassa Nicolas Otamendi ja Jan Vertonghen. Vasemmalla pelaavalla Grimaldolla on laadukas vasen jalka, ja samalla laidalla usein pelaava Everton on myös iso uhka ylöspäin. Keskikentällä peliä pyörittää laadukas João Mário. Lisäksi Suomeakin kiusannut ukrainanalainen hyökkääjä Roman Jaremtšuk kuuluu Benfican vahvuuteen. Kokenut sveitsiläiskärki Haris Seferović on vasta kuntoutunut pitemmästä loukkaantumisesta.

Benficalle on ominaista murtautua laitojen kautta. Näistä murtautumisissa joukkue luottaa 1v1-pelaamiseensa. Benfica on myös erinomainen nopeissa hyökkäyksissä. Siksi Barcelonan on pyrittävä pitämään muotonsa riittävän lyhyenä, ja alakerran ja keskikentän on ennakoitava ja iskettävä tarvittaessa kovaa Benfican vastahyökkäystilanteissa.

Núñez ja Everton ovat nopeudellaan ja taidollaan uhka mille puolustukselle tahansa. ja uskon Benfican pyrkivän murtautumisiin pääasiassa Gerard Piquén ympäriltä omalta vasemmalta puoleltaan. Piqué ei yksinkertaisesti pärjää fyysisesti Benfican nopeille hyökkäyspään pelaajille ja ottelun tuloksen kannalta on jopa kriittistä, kuinka tässä kamppailussa lopulta käy.

***

Barcelona on dramaattisen kesän jäljiltä edelleen kriisissä ja seuralegenda Xavilla on edessään vaikea urakka, jos hän aikoo pelastaa rakkaan seuransa.

On vielä aikaista sanoa, kuinka tässä lopulta käy. Xavilla on kuitenkin yhtenä legendaarisimmista Barca- ikoneista hyvä suoja ja hän saa ainakin jonkin verran aikaa ja rauhaa ajaa prosessiaan sisään. Häntä tuskin erotetaan kovin helposti, elleivät asiat mene vielä nykyistäkin paljon heikommin. Todennäköisesti häneltä odotetaan oikeasti tuloksia vasta ensi kaudella.

Barcelonalla on kuitenkin riittävän hyvä joukkue pelatakseen europaikoista La Ligassa. Jos Xavi on vähänkään samaa tasoa valmentajana kuin pelaajana, niin miksei Barcelona voisi pelata tällä kaudella jo mestaruudestakin. Barcelona on ainakin median mukaan ollut useasti Xavin perässä jo aiemmin, joten kaiken järjen mukaan Camp Noulla tiedetään, mitä Xavi osaa ja mitä ei.

Barcan pelissä on Xavin alaisuudessa ollut positiivisia asioita, mutta joukkue puolustaa edelleen heikohkosti. Tämä asiahan on ollut se keskeinen syy, miksi Barcelona on pudonnut ultimaattiselta huipulta. Heikko puolustaminen, joka on johtanut pallon perässä juoksenteluun, on syönyt pallollisesta pelistä mahdollisuuksia ja jaksamista.

Aiemmin Barcelona oli se, joka juoksutti, prässäsi ja piti tempoa peleissä, mutta nyt Barcan pallonhallinnat ovat olleet välillä pelaajille hengähdystauko ja palloa hallitaan vaarattomasti ilman sen suurempaa halua luoda uhkaa.

***

Miten siis illan trillerissä käy?

Itse nostaisinkin jopa Benfican suosikiksi voittamaan pelin. Barcelona todennäköisesti hallitsee palloa enemmän, mutta jää auttamatta jalkoihin puolustussuuntaan, kun jo mainitsemani Piquén lisäksi myöskään Frenkie De Jong ja Sergio Busquets eivät pysty riittävän laadukkaaseen puolustuspeliin. Ellei sitten Xavi ole piiskannut veljien jalkoja liikkeelle.

Heikko puolustaminen on kriittisin asia, joka Xavin täytyy joka tapauksessa korjata. Ja mieluummin nopeasti. Benfica-ottelu on hyvä mittari, onko Barcelonan puolustuspelaaminen kehittynyt Xavin alaisuudessa. Jotain merkkejä siitä pitäisi jo nyt näkyä.

Uskotko sinäkin Benficaan? Expekt antaa sille uskolle kertoimen 5.0!