Formula 1

Yhdessä pilttuussa syödään täytekakkua, mutta Valtteri Bottas järsii tsägää

Valtteri Bottas lähtee korjaamaan kauden viimeisessä kisassa Abu Dhabissa viime viikonlopun surkeaa onneaan.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 24.11.2023

Valtteri Bottas lähtee kauden viimeiseen rutistukseen karmaisevista lähtökohdista. Edellinen kisa Las Vegasissa sai liian ison kolhun heti alussa ja seitsemäs lähtöruutu vaihtui lopulta kisan viimeiseen sijaan.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari on varma, että Bottas on kuitenkin koonnut ja tsempannut itsensä viimeiseen kisaiskuun, ja haluaa päättää kautensa mahdollisimman positiivisella tavalla.

”Kyllä kiroilutti Bottaksen ensimmäisen mutkan murheet Vegasissa. Lähtösuoran kokenein äijä pyörähti päälle ja auton perään tuli vielä diffuussorin rikkonut töytäisy”, Mustakari harmittelee.

”Se oli kuitenkin vain huonoa tsägää. Bottas oli aika-ajossa seitsemäs ja se kertoi, että jotain uutta autosta oli keksitty. Paremmalla onnella Bottas olisi taistellut glamourikisan MM-pisteistä. Onni ei tosiaan ole ollut Bottakselle juurikaan myötäinen tässä loppukaudella.”

F1-kauden loppu on rankka. Viimeiset kisat ovat peräkkäisinä viikonloppuina ja Las Vegasin ja Abu Dhabin välillä on 12 tunnin aikaero. Matkanteko kaupungista toiseen kestää konetyypistä riippuen helposti 15-17 tuntia.

”Uskon, että nämä asiat vaikuttavat enemmän varikkohenkilökunnan jaksamiseen kuin itse kuskeihin. Monet kuskit osaavat nukahtaa heti, kun siihen on mahdollisuus. Myös ikä on tässä iso tekijä. Nuoria miehiä aika-erot eivät kolota samoin kuin hieman iäkkäämpiä. Esimerkiksi Fernando Alonso on saattanut tarvita jo enemmän päiväunia”, Mustakari naurahtaa.

Abu Dhabin kauden finaalissa ei ole juurikaan ole kilpailullista pihviä. Red Bull ja Max Verstappen ovat kuitanneet mestaruudet.

”Tämä kauden päätöskisa on tällä kertaa sellainen Verstappenin käsittämättömän upean kauden juhlakakun syömistilaisuus. Joidenkin nuorten kuskien agendalla on vielä osoittaa hieman taitojaan, mutta heidätkin jo kaikki tiedetään ja tunnetaan, joten ei tuollakaan nyt niin väliä ole.”

”Bottas haluaa varmasti päättää kauden hyvillä mielin ja kivuta vihdoin pisteille. Hyvä aika-ajo viime viikonloppuna oli lupaus. Myös Yas Marinalla hoilotetaan pitkiä suoria isolla vaihteella, mikä saattaa nyt sopia Alfa Romeolle. Toivottavasti tsägä löytää Bottaksen tänä viikonloppuna”, Mustakari sanoo.