HJK kaatoi Silkeborgin fiksulla esityksillä, mutta Tanskassa tarvitaan yksi vaihde lisää

HJK otti upean 1-0-voiton Silkeborgista - eikä se maistunut kovin hyvältä tanskalaisille.

EurocupitJalkapallo

HJK kaatoi Silkeborgin fiksulla esityksillä, mutta Tanskassa tarvitaan yksi vaihde lisää

HJK otti upean 1-0-voiton Silkeborgista Eurooppa-liigan karsintojen finaalikierroksella. Joel Perovuo piti HJK:n esitystä fiksuna.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 18.8.2022 | KUVAT All Over Press

Eurooppa-liigan karsintojen play-off 1/2: HJK-Silkeborg

ElmoTV seuraa livenä HJK:n ja Silkeborgin välistä Eurooppa-liigan finaalikierroksen ensimmäistä osaottelua. Ottelua analysoi HJK:n entinen keskikenttäpelaaja ja nykyinen ElmoTV:n jalkapalloasiantuntija Joel Perovuo.

Joel Perovuon loppuanalyysi: Fiksu esitys HJK:lta

HJK hoiti avausottelun Silkeborgia vastaan fiksusti. Toni Koskelan ryhmä jaksoi kärsiä puolustusasemissa ja pikkuhiljaa Silkeborgin alkoi menettää otetta pelin virrasta.

Kuten ennakoin, Andre Calisir oli hyvä kohde iskeä, sillä hän oli selvästi puolikuntoinen. Ja toisella puoliajalla saatiin se, mitä odotin jo ensimmäisellä jaksolla – Calisir juoksukilpailussa Malikia vastaan.

Siinä kohtaa armenialaiselle iski epätoivo, Malik nurin ja Calisir punaisella ulos. Se oli HJK:lle kuin ruokapöytään kutsu. Vahvaa vaihetta pelaava David Browne iski hetkeä myöhemmin pallon kulman jälkitilanteesta oikeaan ylänurkkaan. Samaan ylänurkkaan iski pallon myös Robin Lod 2014 Rapid Wieniä vastaan HJK:n marssiessa Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen.

Viikon päästä selviää, riittääkö Brownen osuma uusimaan vuoden 2014 tempun.

HJK:n pelasi hyvin koko joukkueena, mutta nostan erityisesti hattua Toni Koskelan onnistumisille hänen tekemissään taktisissa muutoksissa. Myös vaihdoissa oli selvä suunnitelma.

HJK pysti tylsyttämään Silkeborgin sitkeällä puolustamisellaan, mutta Tanskassa tarvitaan vielä vaihde lisää pallolliseen peliin Silkeborgin prässiä purettaessa. Mikäli palloa pelataan Malikille suoraan, on HJK:n saatava pelaajia nopeammin tukemaan Malikia. Toinen vaihtoehto on, että Malik, Browne tai Santeri Hostikka saadaan välillä myös suoraan linjan taakse.

HJK:n on pelattava Silkeborgissa rohkeasti myös pallollisena, sillä pelkällä puolustustaistelulla Klubille jää Tanskasta luu käteen. Uskon HJK:n huomanneen Bolt Arenan illassa, että Silkeborg on satutettavissa pelaamalla. Paikka Eurooppa-liigan lohkopelissä on yhden askeleen päässä.

20.52. Ottelu ohi – HJK voittaa 1-0

Viimeinen vihellys. HJK lähtee Tanskaan 1-0-johto taskussaan. Pelin henki Silkeborgissa on se, että voitolla ja tasapelillä HJK menee Eurooppa-liigan lohkopeleihin. Jos Silkeborg voittaa ottelun yhden maalilla, pelataan jatkoaika ja tarvittaessa ammutaan rankkarit. Kahden maalin tai sitä suurempi voitto veisi Silkeborgin Eurooppa-liigaan. Ja kävipä Tanskassa mitä tahansa, otteluparin hävinnyt joukkue menee Konferenssiiigan lohjopeleihin.

20.48: Silkeborg vaihtaa

Brink vaihtoon, Mattsson kehiin.

20.48: 4 minuuttia lisäaikaa

Klubi on neljän minuutin päässä voitosta.

20.46: HJK vaihtaa

Malik vaihtoon, Olusanya kentälle.

20.45: Radulovic maalaa – jälleen paitsio

Radulovic iskee pallon maaliin Brownen keskityksestä – jälleen paitsio.

20.44: HJK:lla kulma

Boujellab antaa kulman vasemmalta. Radulovic puskee, mutta Larsen nyrkkeilee yli.

20.40: Silkeborg vaihtaa

Klynge pihalle, Kaalund kehiin.

20.37: HJK MENEE JOHTOON!

Kulma vasemmalta ja Browne tällää 20 metristä upean kanuunan oikeaan yläkulmaan. Larsenilla ei mitään mahdollisuutta. HJK johtaa 1-0. Ja pelaa ylivoimalla.

20.36: HJK:lle kulma

Lyhyt kulma, jonka päätteeksi Lingman vetää kierteisen vedon, jonka Larsen torjuu kulmaksi.

20.32: HJK haistanut veren

Ottelu on kääntynyt Calisin ulosajon jälkeen nopeasti ylösalaisin. HJK tietää hetken koittaneen ja painaa päälle nyt isolla vaihteella. Silkeborgin vuoro ottaa iskuja vastaan.

20.30: HJK tekee tuplavaihdon

Väänänen ja Hostikka vaihtoon, Boujellab ja Radulovic kehiin.

20.28: Silkeborg vaihtaa

Thordarson vaihtoon ja Felix toiseksi toppariksi. Jörgensen myös ulos ja Tengstedt tilalle.

20.25: Calisir ulos

Calisir kaataa Väänäsen upeasta pitkästä syötöstä läpiajoon karanneen Malikin ja armenialainen lähtee suihkuun – suoralla punaisella. Calisirilla oli myös keltainen alla, mutta punainen soi suoraan. Silkeborg vajaalla!

20.20: HJK vaihtaa

Atom vaihtoon ja Perparim Hetemaj kentälle.

20.19: Varoitus Nielsenille

Nielsen kaataa Atomin ja katkaisee Klubin hyökkäyksen. Keltainen heilahtaa. Atomin tilanteesta antama vapari 30 metristä päättyy paitsioon.

20.15: Taas kulma vieraille

Silkeborgille jälleen kulma. Ei vaaraa.

20.13: HJK purjeissa

Kymppi toista jaksoa pelattu. Ottelun hallinta siirtynyt Silkeborgille, joka pitänyt palloa lähes koko ajan HJK:n alueella, mutta huippuvaarallisia paikkoja tanskalaiset eivät ole onnistuneet luomaan. Ottelun suunta on kuitenkin huolestuttava Klubin kannalta.

20.06: Kulma tanskalaisille

Silkeborgille kulma. Ei vaaraa.

20.03: Toinen puoliaika alkoi

Pallo taas pelissä.

19.49: Joel Perovuon taukoanalyysi

Silkeborg hallitseva, koska HJK antaa pelinavaamisvaiheen Silkeborgille ilmaiseksi suurimman osan aikaa. HJK:n prässätessä myös Silkeborg on joutunut vaikeuksiin ja tätä HJK:n on jatkettava. Milloin päästään prässäämään? HJK ei saa passivoitua.

HJK on luonut vaarallisemmat paikat ja sen puolustusmuoto toimii hyvin. Pallollisen pelin HJK on pelannut riskittömästi: Pallo on pelattu paineen alla omalla alueella valtaosin Malikia kohti.

Pallollisessa pelissä Klubi tarvitsee nopeammin pelaajia lähemmäksi palloa, mikäli se haluaa purkaa Silkeborgin prässin. Silkeborg lähtee prässeihinsä hyvällä ajoituksella. HJK tarvitsee myös enemmän arvaamatonta syöttelyä, eikä vain Silkeborgin haluamia syöttöjä.

Mukana ollaan ja Silkeborgin puolustuslinja vaikuttaa edelleen huteralta Calisirin ympäriltä.

19.46: Tauko 0-0

Ensimmäinen puoliaika paketissa. Isot paikat HJK:lle 2-1. Silkeborgin paras paikka oli Heleniuksen pukkaus avopaikasta ohi. Klubilla Atomin puski ensin niukasti takatolpan ohi ja viittä minuuttia myöhemmin Hostikka laukoi Brownen upean läpiajon pääteeksi pallon maaliin. Paitsio oli kuitenkin selvä.

19.46: Silkeborgille kulma

Silkeborg saa toisen kulmapotkun aivan ensimmäisen jakson loppuhetkillä.. Ei vaaraa.

19.44: Vallys laukoo vaarallisesti

Vallys laukoo boksin ulkopuolelta, mutta kova laukaus nousee yli maalin.

19.38: Kulmapotku Silkeborgille

Silkeborgin ensimmäinen kulma. No hätä.

19.36: HJK:lle paitsiomaali

Upea kuvia. Browne purjehtii läpi Silkeborgin puolustuksen ja keskittää Hostikalle, joka laukoo pallon maaliin. Lippu on kuitenkin pystyssä. Kiistaton paitsio.

19.29: Klubilla huippupaikka

Murilo keskittää vasemmalta ja Atomin pusku menee viisi senttiä takatolpan ohi. Oli lähellä.

19.28: Ensimmäinen keltainen

Calisirille varoitus, rikkoo Malikia keskialueella.

19.23: Murillo pystyy jatkamaan

Murilo takaisin mukana pelissä.

19.21: KoPS – Murilo vaihtoon?

Murillo ja Helenius törmäävät keskialueella toisiinsa. Murilo jää makaamaan kentän pinnalle. HJK ilmeisesti vaihtaa. Matti Peltola tulossa kehiin. Oikea klappi polven alta – sitä paikkaillaan.

19.18: Kulma HJK:lle

Ottelun ensimmäinen kulma. Murillo keskittää, Tenho puskee yli maalin.

19.15: Vartti täynnä

HJK päässyt paremmin peliin mukaan, mutta Heleniuksen avopaikka oli muistus tanskalaisten vaarallisuudesta. Pallonhallinta Silkeborgille vartin jälkeen 56-44. Ensimmäisen kympin jälkeen prosentit olivat 73-27.

19.13: Helenius tuhlaa avopaikan

Silkeborgilla huippuvaarallinen tilanne. Sonne keskittää oikealta, mutta Helenius puskee avopaikasta ohi. Heleniuksen reaktiosta näkee, että mies tietää, millaisen mokan hän teki.

19.10: Käsivirhe?

HJK:lta ensimmäinen hyvä tuplahyökkäys, jonka päätteeksi HJK:n pelaajat vaativat käsivirheestä rankkaria. Tuomari ei lämmennyt. Hidastuksen perusteella vaikea sanoa, kävikö Malikin laukaus Calisirin kädessä. Ei pilkun arvoinen, vaikka olisi käynyt.

19.07: Ensimmäinen vaarallinen tilanne

Silkeborg hyökkää vasemman laidan kautta, mutta Murilo selvittää boksin sisälle suunnatun vaarallisen matalan keskityksen.

19.05: Todella varovainen alku

Kumpikin joukkue pelannut varman päälle ensimmäiset viisi minuuttia. Ei vielä tilanteita kummassakaan päässä kenttää.

19.00: Ottelu alkoi

Peli käynnissä.

18.50: Kas kas, kukas se siinä?

Kymmenen minuuttia matsin alkuun. Tässä pieni alkupala kahdeksan vuoden takaa. Tunteeko joku kuvassa FC Kööpenhainan Yussef Toutouhin kanssa Eurooppa-liigan lohkovaiheen ottelussa lokakuussa 2014 vääntävän nuoren miehen? Näyttää ihan Joel Perovuolta! Hyvä ote paidasta!

18.38: Kumpi on suurempi seura?

Ainakin Twitterin seuraajien perusteella HJK, sillä Klubilla on 23,6 tuhatta seuraajaa ja Silkeborgilla 5947 seuraaja. Pitäisikö liittyä. Kuuteen tonniin on matkaa vain 53 seuraajaa.

18.22: Silkeborgin avaus

Kuvalähde: uefa.com

Ja tässä Silkeborgin avaus Joel Perovuon saatesanoin:

Silkeborg on uudistunut täksi kaudeksi tuntuvasti. Se on aloittanut kautensa lupaavasti, sillä Silkeborg on viiden kierroksen jälkeen sarja toisena. Pisteitä sillä on koossa kymmenen.

Joukkueen avainpelaaja ja tärkein maalintekijä on kokenut hyökkääjä Nicklas Helenius, joka on ollut joukkueen talismaani myös kahdella edellisellä kaudella. Tällä kaudella Helenius on osunut viidessä pelissä neljä kertaa. Aston Villassakin aikoinaan kolme Valioliigan ottelua pelannut Helenius iski viime kaudella Superligassa 17 maalia.

Hyvää taustatukea Heleniukselle on antanut tälläkin kaudella laidassa tai toisena hyökkääjänä viihtyvä Nicolai Vallys. Ainakin näitä kahta pelaaja on HJK:n syytä varoa. Helenius on vahva pääpelaaja ja Vallys erittäin taitava liikkumaan syvyyteen. Vallys saattaa leikata vasemmalta laidalta aina etutolpalle asti tekemään maalia oikeilta tulevista keskityksistä. Kun Helenius saa pallon, Vallys lähtee yleensä saman tien leikkaamaan linjan taakse. Duo on muutenkin kuin maalien kautta keskeinen osa Silkeborgin hyökkäyspelaamista.

18.17: Joel Perovuo: HJK:n kokoonpano mahdollista eri formaatioita

Koskelan kokoonpanossa ei suuria yllätyksiä ja valitut pelaajat mahdollistavat erilaisia formaatioita. On nähtävä pelin alku, millä muodolla HJK puolustaa ja hyökkää. Oma toiveeni on puolustaessa 4-5-1 tai 5-4-1.

Hyökätessä HJK tavoittelee varmasti vahvaa laitapeliä Murilon ja Brownen kautta. Keskellä avaava myös hyvin pelannut Tanaka tuo laatua keskelle. Abubakarin olisi syytä tehdä aloitteita Andre Calisirin selustaan. Calisir ei ole nopea ja tullut juuri takaisin loukkaantumisestaan.

Silkeborgin avaus juuri hiukan yllättävä Calisirin tullessa avaukseen. Muuten avaus on odotettu.

Calisir on vanha joukkuekaverini Djurgårdenista. Hän oli tuolloin keskinkertainen 21-vuotias pelaaja. Jokainen voikin ottaa mallia Calisirin sinnikkyydestä ja siitä, missä hän oli hyvä eli hän harjoitteli hyvin ja yritti aina täysillä. Djurgårdenin jälkeen Calisir pelasi seitsemän vuotta Superettania ja lopulta murtautui Allsvenskaniin IFK Göteborgissa ja nyt pelaamassa hyvässä tanskalaisessa joukkueessa. Hieno tarina.

18.13: Ikoninen paita

Ja tässä pieni pala jalkapallokulttuuria Tommy Lindgreniltä. Alkupalaksi.

18.05: Lingman ja Browne mukana

HJK:n kokoonpanossa ovat mukana Joel Perovuon esille nostamat elintärkeät Lucas Lingman ja David Browne. Perovuon mukaan HJK:n peli on selvästi parantunut Lingmanin palattua loppukaudeksi Ruotsista Klubi-paitaan. Myös Brownea Perovuo pitää elintärkeänä HJK:n kannalta.

Lue tästä kokonaisuudessaan Joel Perovuon ennakkoanalyysi otteluta.

18.00: HJK:n kokoonpano illan ottelussa

HJK julkisti kokoonpanon illan otteluun.