Yksi jäätävän vaikea ja yksi yllätysvalinta pesäpallokauden All Stars-miehistössä

Henri Puputti palasi JymyJussien jälkeen takaisin Superin kirkkaimpaan tähtigalleriaan.

Pesäpallo

Yksi jäätävän vaikea ja yksi yllätysvalinta pesäpallokauden All Stars-miehistössä

Kumman pitäisi pelata avausyhdeksikössä - Janne Kivipellon vai Juha Puhtimäen? Siinä pesäpallokauden All Stars -miehistön vaikein kysymys.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 28.9.2021 | KUVAT All Over Press

Miesten Superpesis-kauden All Stars -joukkueen valinta on haasteellinen tehtävä. Kauteen mahtui paljon onnistumisia ja paljon erikoisia tarinoita, joiden painottaminen sekä samalla yksilöiden nostaminen tikun nokkaan on haasteellista.

Mutta tässä kauden All Stars -joukkue kuitenkin on. Kysymys ei ole puhtaasti siitä, että jollekin pelipaikalle tai rooliin olisi valittu juuri sen paikan paras pelaaja. Tärkein kriteeri tämän kauden onnistumisten lisäksi on ollut kokonaisuus. On valittu riittävästi sisäpelivoimaa, mutta mikä tärkeää – on painotettu myös ulkopeliä. Tämä näkyy joukkueessa siten, että kakkoskärkeen on valittu huippuluokan ulkopelaajia, ja pelkän sisäpelin perusteella avauskokoonpanoon kuuluvia pelaajia löytyy jokeriosastolta.

Mutta tässä joukkue:

1./ 3. vahti: Jere Vikström, Hyvinkää

Tahkon tärkein pelaaja, pelasi loistokauden sisällä ja ulkona. Tahkossa ykkösvaihdon purkaja ja numero 2. Tässä All Stars -joukkueessa samalla tapaa ykkösvaihdon purkaja, vaikka pelaakin numerolla yksi. Ulkona takuuvarma pelaaja, joka pystyy pelaamaan usealla pelipaikalla. Tässä koosteessa 3. vahti.

2./2. vahti: Juuso Myllyniemi, Tampere

Kokonaisuudessaan Mansen tasaisin ja varmin pelaaja koko kauden kuvassa. Hoiti sisäpeliroolinsa erinomaisesti ja pelasi erinomaisen kauden myös ulkona. Potentiaali tiedettiin, mutta nousi vasta nyt huippujoukkueessa potentiaalinsa mukaisesti ykköskoriin. Ulkona kovakätinen kulmapelaaja ja liikkuva kakkosvahti.

3./ 2. polttaja: Tuomas Jussila, Tampere

Ollut viimeiset viisi kautta Suomen paras pesäpalloilija – ja todennäköisin Vuoden pelaaja myös tällä kaudella. Suurpelaaja niin sisällä kuin ulkona. Sisällä päävaihtaja, erinomainen ja röyhkeä etenijä, ulkona suuressa roolissa vaihtotilanteissa etulukijana ja takatilanteissa syvimmän pussiin. Itsevarma, uskaltaa pelata ulkona loistavan pelilukutaitonsa ja hyvän heittokätensä ansiosta todella syvällä.

4./2. koppari: Henri Puputti, Tampere

Palasi kahden JymyJusseissa pelatun vuoden jälkeen takaisin Superin eturiviin. Hankittiin Manseen ”jokeriksi”, mutta meni kauden edetessä sinne, missä yhden Superin parhaista koppareista kuuluukin pelata. Sisällä erinomainen saranapelaaja, pystyy tekemään tilanteita ja tarvittaessa kotiuttamaan. Pelasi koko kauden nöyrästi joukkueen eteen.

5./Lukkari: Janne Kivipelto, Kouvola

Jos kysymys olisi pelkästä lukkarin valitsemasta, puntit Juha Puhtimäen kanssa olisivat täysin tasan – ja parhaan lukkarin valinta olisi jäätävä tehtävä. Nousee kuitenkin All Starsiin sisäpelin kautta. Pelasi pitkään Kouvolassa kakkoskärjessä, vaikka potentiaali kotiuttajana oli tiedossa. Nousi kauden aikana Kouvolan tärkeimmäksi kotiuttajaksi. Loistokausi.

6./3.polttaja: Konsta Hyötyläinen, Imatra

Imatran tämän kauden ihme ei syntynyt pelkästä pyhästä hengestä. Tarvittiin oikeasti hyviä pelaajia ja oikeasti hyvä suorituksia. Konsta Hyötyläinen nousi kesän aikana Imatran tärkeimmäksi pelaajaksi. Kantoi suurimman vastuun tilanteiden tekemisestä aina huikeaa Manse-sarjaa myöten. Ulkona johtava linjan pelaaja. Väistämättä tulevaisuudessa suurten seurojen hankintalistalla.

7./Sieppari: Valtteri Luoma, Kouvola

Kouvolan ehdottomia avainpelaajia, etenkin ulkona. Supein paras etumies yhdessä Iiro Kuosan kanssa. Rooli kasvoi kauden aikana myös sisäpelissä, sillä Kouvola käytti kaikista seuroista eniten myös kakkoskärkeä. All Starsissa ennen kaikkea ulkopelin kautta.

8./1.vahti: Iiro Kuosa, Joensuu

Toinen huippuluokan etumies, pelasi vahvan kauden, vaikka Joensuun kausi olikin pettymys. Sisälläkin pääsi kokeilemaan, mutta Luoman tavoin kauden tähdistöjoukkueessa ulkopelin kautta.

9./3.koppari: Valtteri Hämäläinen, Kouvola

Yksi kauden ehdottomista hankinnoista. Palasi Manse- ja Kankaapää-retkiensä jälkeen Kouvolaan ja nousi saman tien valtakunnan ykköskoppariksi Henri Puputin rinnalle. Erinomainen pelinlukutaito, uskaltaa tehdä rohkeita peliliikkeitä ja hakea syöksykoppeja, mutta ymmärtää myös, milloin peruuttaa ja antaa vaikka yhden juoksun ennen kuin huimailee tyhmästi. Hämäläisen kova käsi alkaa olla jo käsite. Sisällä vielä rooliton.

Jokerit

10. Lauri Vierimaa, Kankaanpää

Ei mahtunut viime syksyn tuuletuksessa enää Hyvinkäälle, mikä osoittautui kokeneelle Vierimaalle onnenpotkuksi. Pelasi loistokauden KaMan kärkenä. Kesän varmin kentällemenijä, löi myös viisi kunnaria nollaan. Etenijäjokeri, joka pelaisi All Stars-ryhmässä kärkenä eli menisi ykkösen eli Jere Vikströmin eteen.

11. Joni Rytkönen, Sotkamo

Pelasi huiman kauden sisällä Sotkamon kakkosena. Loistava vaihtaja ja etenijä. Ilmiömäisen nopea, mutta myös taktisesti viisas etenijä. Ulkopeliä sotki kauden aikana sitkeä käsivamma. Tähdistöjoukkueessa etenijä. ja vaihtajajokeri.

12. Mikko Kanala, Vimpeli

Takana vaikea kausi, mutta on edelleen yksi Superin ehdottoman ykköskorin pelaajista. Vaikka onkin erinomainen ulkopelaaja, Kanalasta voi tulla jatkossa hyvinkin multijokeri, joka on sekä huippuetenijä että huippuvaihtaja. Vaarallisuutta lisää läpilyöntiuhka vaihtotilanteissa. Etenijä- ja vaihtajajokeri.

13. Juha Puhtimäki, Tampere

Lukkarina valtakunnan ehdoton ykköslukkari Janne Kivipellon kanssa. Putoaa avausyhdeksiköstä sisäpelivertailun kautta. On toki edelleen huippuluokan kotiuttaja, mutta ei pelannut kuitenkaan mailassa yhtä maagista kautta kuin parhaimmillaan Joensuussa. Erinomainen kakkosvaihdon purkaja.

14. Janne Mäkelä, Vimpeli

Pelasi yhden uransa parhaista kausista, ellei jopa parhaan. Runkosarjan lyöjätilaston ykkönen, joka kantoi Vimpeliä myös pudotuspeleissä. Koko pesäpalloväellä on vain yksi toivomus: Älä Janne lopeta.

15. Roope Korhonen, Sotkamo

Sotkamon tuki ja turva, jonka rooli kotiuttajana korostui runkosarjan edetessä ja puolivälierissä. Ei ollut parhaassa iskussa välierissä, mutta sitä ennen löi lähes yksinään Sotkamon kaikki juoksut. Edelleen kotiuttajien raskainta aatelia.

Pelinjohtaja: Iiro Haimi, Kouvola

Rakensi Kouvolasta kauden aikana joukkueen, joka pelasi oman tasonsa äärirajoilla, ja vaikka Koplaa koettelivat loukkaantumiset, vei joukkueensa aivan mestaruuden porteille. Loistosuoritus.

Kakkospelinjohtaja: Jukka Mäkinen, Imatra

Mies Imatran ihmeen takana. Loi joukkueeseen oikeanlaisen tekemisen hengen, joka vapautti Imatran taikomaan kauden suurimman yllätyksen.

Valmentaja: Matti Iivarinen, Tampere

Iivariselle soi Suomen mestaruuden upean pelinjohtouran kruunuksi. On ollut sopiva mies johtamaan rauhallisella olemuksellaan suuria egoja ja suuria tähtiä.

Seurajohtaja: Heikki Mehtonen, Jyväskylän Lohi

Lohi-ilmiön tuli ja liike. Teki Ykköspesikseen täksi kauden nousseesta Jyväskylän Lohesta sensaation niin kentällä kuin kentän ulkopuolella.

Erikoismaininta: Iiro Åman, Juho Ranta

Yksi pesäpallon suurista helmistä on tv-tuote niin Ruudun päälähetyksineen kuin fanikameroineen. Ja Kempeleen veljet tekivät jälleen pesäpalloselostamisesta taidetta, jossa yhdistyivät jäätävä asiantuntemus ja hyvin pesäpalloon sopiva leppoisa selostustyyli.