Yksi kriittinen tekijä voi tehdä Mestarien liigan tähti-illasta yllättävänkin vaaleansinisen

Uhkista suurin ja kaunein. Erling Braut Håland otti maanantaina tuntumaan Santiago Bernabeun vihreään silkkimattoon.

JalkapalloMestarien liiga

Yksi kriittinen tekijä voi tehdä Mestarien liigan tähti-illasta yllättävänkin vaaleansinisen

Real Madridin ja Manchester Cityn tiistainen välierätrilleri on kallellaan vaaleansiniselle vierasjoukkueelle.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 9.5.2023 | KUVAT All Over Press

Mestarien liiga: Real Madrid-Manchester City

Asetelma

Mestarien liigan välierät alkavat tiistaina todellisella herkkupalalla, kun Real Madrid kohtaa Santiago Bernabeulla Manchester Cityn.

Ottelu oli viimekeväisen välierän uusinta. Silloin Manchester City näytti menevän finaaliin, kunnes Rodrygo iski kaksi maalia lisäajalla ja Karim Benzama niittasi jatkoajalla ratkaisun rangaistuspotkusta.

Kumpikin joukkue on pelannut vahvan kauden Mestarien liigassa ja odotettavissa on tälläkin kertaa loistavaa jalkapalloviihdettä.

Real Madrid

Los Galácticosin tilanne on ollut selvä La Ligassa jo pitempään. Barcelona on pelannut loistokauden ja karannut mestaruuteen. Real Madridille ei ole suurta merkitystä, sijoittuuko se sarjassa toiseksi vai kolmanneksi, vaikka toisen sijan menettäminen paikallisvastustaja Atléticolle kirpaisisikin.

La Ligan pettymyksen jälkeen Mestarien liiga on nyt Real Madridille kaikki kaikessa. Fokusoituminen Mestarien liigaa ja sen voittamiseen on näkynyt myös joukkueen otteissa. La Ligassa joukkue on vasta sarjan seitsemäntenä viimeisen 10 ottelun kuntopuntarissa.

3.30 for Real Madrid to beat Manchester City 9/5/2023! Use your 25€ combi free bet on your 1st deposit and play at Mr Green!

Tilanne ei ole Realin kannalta optimaalinen. La Ligan otteluista on väkisinkin muotoutunut väliotteluita, mikä vaikuttaa väistämättä pelaajien fyysiseen suorituskykyyn. Citya vastaan se saattaa olla yksi otteluparin avainkysymyksiä. Kumpi joukkue on kestänyt paremmin kauden rasitukset, mutta myös toisaalta kumpi joukkue on fyysisesti terävämmässä iskussa ja saa koneestaan enemmän irti. Jos sarjaotteluissa himmaillaan, maksimaalisen peliterävyyden ylläpitäminen on haastavaa.

Real Madrid näytti hiukan vaisulta fyysisesti jo Chelseaa vastaan, joka heikosta vireestään huolimatta pystyi aiheuttamaan ongelmia espanjalaisille.

Toinen haaste tähän avausotteluun on se, että tärkeä Eder Militao on pelikiellossa, mikä asettaa Madridin puolustuslinjan kovaan paikkaan. Chelseaa vastaan vasempana puolustajana pelannut Eduardo Camavinga ei vakuuttanut puolustussuuntaan. Nyt sellaiseen pelaamiseen ei olisi varaa.

Carlo Ancelottilla riittää siis mietittävää, kuinka hän puolustuslinjansa organisoi. Odotettavaa on kuitenkin se, että Madrid luottaa oman kenttäpuoliskon 4-5-1 puolustusmuotoonsa.

Manchester City

Manchester City on pelannut loistavan kauden, vaikka joukkueella oli vaikeuksia Qatarin MM-kilpailuiden jälkeen. Pep Guardiola sai ongelmat korjattua ja uudistettua Cityn pelaamista jälleen kerran, minkä seurauksena manchesterilaisten kausi lähti uudelleen lentoon.

Cityllä on ollut Mestarien Liigan taipaleen ohessa jatkuvasti merkityksellisiä kovia otteluita, mikä on pitänyt koko joukkueen täysin keskittyneenä viikosta toiseen.

Guardiola on pystynyt jonkin verran kierrättämään pelaajia ja jakamaan pelaajien rasitusta. Silti joukkueen avainpelaajat ovat olleet erittäin kovalla rasituksella.

City on kääntänyt Valioliigan mestaruustaistelun edukseen Arsenalia vastaan, mutta pokaalia ei ole vielä kaiverrettu sen nimeä. Citizens käy edelleen kahden tai itse asiassa kolmen rintaman sotaa.

City kohtaa 24. toukokuuta kotonaan Brightonin Valioliigan rästipelissä. Tuossa ottelussa joukkueella saattaa olla jo mestaruusavaimet käsissään. Pienenä lisäporkkanana Citya odottaa vielä FA Cupin finaali Manchester Unitedia vastaan. Näin unelma triplasta on yhä elossa.

Selvää on kuitenkin se, että Guardiola melkeinpä luopuisi Valioliigan ja FA Cupin voitosta, kunhan Mestarien liigan pokaali matkaisi Etihadille. City ei ole voittanut koskaan Mestarien liigaa ja Guardiolankin edellisestä Mestarien liigan voitosta on jo 12 vuotta.

Guardiola on viimeisimpänä innovaationaan nostanut toppari John Stonesin pallollisessa vaiheessa keskikentän pohjalle tekemään peliä. Näin Cityllä on ollut kaksi pivotia ja pelaaja taskuissa. Tämä 3-2-4-1 muoto on toiminut loistavasti hyökkäyssuuntaan.

Puolustaessa City on myös monipuolistunut. Joukkue on välillä nähty oman kenttäpuoliskon 4-5-1-blokissa, eikä äärimmäistä pakkoa jatkuvaan prässäämiseen ole. Tämä on tuonut entisestään lisää kontrollia Cityn pelaamiseen, kun se on myös matalalla puolustamalla alkanut kontrolloida otteluiden kulkua.

Nathan Akella ja Kevin De Bruynella on ollut pientä vaivaa viime viikkoina. Kummankin pitäisi olla pelikunnossa Madridia vastaan ja City pääsee ensimmäiseen otteluun parhaalla kokoonpanollaan.

Analyysi

Odotettavissa on vauhdikas ja tasainen ottelupari kahden tulivoimaisen joukkueen välillä. Kumpikin joukkue tietää toistensa taktisen lähestymistavan otteluun ja mitään yllättävää tuskin taktisessa mielessä otteluissa nähdään.

City lähtee illan otteluun todennäköisesti samalla tyylillä kuin Arsenalia vastaan ja tiputtaa Ilkay Gündoganin Rodrin viereen keskikentän pohjalle.

Ancelottilla ei suuremmin työkaluja muutoksiin ole. Joukkueen on luotettava 4-5-1 systeemiinsä.

Yksi lopputuloksen kannalta kriittinen kysymys on se, miten City saa kontrolloitua Vinicius Juniorin ja Benzeman. Kyle Walker on todennäköinen valinta Cityn oikeaksi puolustajaksi tukkimaan tätä uhkaa.

Madridin päädyssä joukkueen 4-5-blokin toimivuus on avainasemassa. Mikäli se ei toimi kunnolla, otteluparista saattaa tulla yllättävänkin vaaleansininen.