SJK:lle ei ole vara hävitä – heikosti kautensa aloittanut HJK on yhden tappion päässä kriisistä

Kai Meriluotu on pelannut tällä kaudella kaikissa HJK:n kymmenessä Veikkausliigan ottelussa -. myös 4-1-voitossa Interistä.

JalkapalloVeikkausliiga

SJK:lle ei ole vara hävitä – heikosti kautensa aloittanut HJK on yhden tappion päässä kriisistä

HJK kohtaa lauantaina Töölössä Veikkausliigaa johtavan SJK:n. Tapio tietäisi sitä, että Klubi alkaisi palaa kriisiroviot.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 2.6.2023 | KUVAT All Over Press

HJK:n kausi on kääntymässä uhkaavaan suuntaan. Klubi on ottanut viidestä viimeisestä Veikkausliigan ottelustaan vain kuusi pistettä ja tiistaina Honka lähetti sen laulukuoroon Suomen cupissa.

Ennakoin HJK:lle vaikeuksia jo kausiennakossani ja tummat pilvet Töölön yllä ovat konkretisoituneet alkukauden aikana. HJK ei ole vakuuttanut kevään peleissään ja otteita on leimannut tehoton pallottelu.

Liigakauden alussa HJK otti vielä voittoja, mutta on muistettava, että se kohtasi kahdesti heikohkon VPS:n ja Hakan. Sarjan kärkiryhmiin kuuluvat Honka ja AC Oulu aiheuttivat kumpikin Klubille ongelmia, vaikka Klubi kairasikin niistä otteluista voiton ja tasapelin. Myös sekavasti kauden aloittanut Ilves oli kaksi viikkoa sitten napata voiton HJK:sta, mutta Bojan Radulovic pelasti viimeisellä minuutilla pisteen Klubille.

Klubi ei ole vielä näyttänyt ylivoimaiselta mestarijoukkueelta, hyvä jos edes mestarilta. Toisaalta myös viime vuonna sen alkukausi oli nihkeä. Klubi ei tosin ollut silloin niin heikko, mitä media kirjoitti ja kausi saatiin käännettyä europelien aikana hyväksi syksyksi.

***

Valmentaja Toni Koskela on onnistunut jo useampaan kertaan näissä vaikeissa paikoissa saamaan muutoksen aikaan, mutta tällä kertaa tilanteessa on selvästi rajoittavia tekijöitä. Joukkueen materiaali ei terveystilanteen takia ole järin leveä, eikä Klubin nuoriso-osasto ole ollut vielä valmis kantamaan yksin tulosvastuuta. Pelaaminen on ollut liian epämääräistä.

Elintärkeä Perparim Hetemaj on ollut poissa, samoin Lucas Lingman on kärsinyt sitkeästä vammasta. Koskelalla ei ole ollut haluamaansa kokoonpanoa käytössään vielä kertaakaan Veikkausliigassa. Loukkaantumiset ja poissaolot kuuluvat urheiluun, mutta se ei muuta sitä, että HJK olisi kipeästi tarvinnut pelaajia, jotka olisivat ottaneet joukkueen reppuselkään tässä vaikeassa jaksossa.

Joukkueen uusilta pelaajilta on odotettu varmasti enemmän. Myös Klubin runkopelaajien on myös saatava itsestään enemmän irti. Roope Riski on palailemassa pelikentille ja kaikki sinivalkeassa seurakunnassa toivovat, että hyökkääjän kroppa kestäisi, jotta Riski voisi pelata mahdollisimman ehjän loppukauden.

***

Klubilla on pelissään myös selkeitä puutteita ja petrattavaa. Koskelan ja hänen valmennustiiminsä on saatava pelaajien roolitus paremmaksi. Myös tunnistettava ottelusuunnitelma on ollut usein kateissa, erityisesti hyökkäyssuuntaan.

Veikkausliigan ensimmäisellä kierroksella Honkaa vastaan Koskela muutti HJK:n pelaamista kesken pelin ja ottelu kääntyi Klubin eduksi. Nyt tarvitaan samanlainen rytminvaihdos isossa kuvassa.

Koskela joutuu ratkaisemaan myös periaatteellisia taktisia kysymyksiä: Pelaako HJK kärkijoukkueille tyypillistä  aktiivista  pallonhallintajalkapalloa, jossa vastustajaa pyritään paineistamaan ylhäältä, vai otetaanko käyttöön viime kaudella toiminut passiivisempi vastaiskujalkapallo?

Itse näkisin, että HJK:n olisi saatava pelaajansa liikkeelle ja tässä auttaisi aktiivinen pelitapa.

Joka tapauksessa Koskelalla ja hänen valmennusjohdolla riittää paljon mietittävää. Kurssi voidaan toki korjata, mutta jos SJK hakee lauantaina pisteet Bolt-Arenalta, silloin voidaan aidosta puhua jo kriisistä.

Ainakin minä puhuisin.  Kysymys ei olisi vain siitä, että SJK karkaisi voiton myötä – rästiottelut mukaan lukien – jopa jo 10 pisteen karkumatkalle Klubiin verrattuna. Yhtä huolestuttavaa olisi se, että silloin HJK olisi ottanut kuudesta edellisestä ottelustaan kuusi pistettä. Yhden pisteen keskiarvovauhdilla ei voiteta mestaruuksia minkään maan sarjassa.