Yksi valtakunnan parhaista kakkospolttajista johti Kiteetä sen kultavuosina

Pasi Pirinen pelasi koko huiman uransa Kiteellä.

PesäpalloPesis100

Yksi valtakunnan parhaista kakkospolttajista johti Kiteetä sen kultavuosina

Pasi Pirinen oli kiteeläiselle pesäpallolle älykäs ja itsevarma johtaja, jonka huima ura päättyi myös Kiteelle.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 1.1.2023 | KUVAT Niilo Hirvonen

ElmoTV:n pesäpallon 100-vuotisjuhla huipentuu kymmenen parhaan modernin pesäpalloajan kaikkien aikojen miespelaajan listaan. ElmoTV julkaisee valintansa countdownina. Julkaisemme yhden pelaajan kerrallaan tästä eteenpäin seuraavan kymmenen päivän ajan. Lista jatkuu sijalta seitsemän.

7. Pasi Pirinen – Kiteen kultakausien älykäs johtohahmo, kakkospolttajaeliittiä

Pasi Pirinen edustaa kiteeläistä koulukuntaa, jossa yhdistyvät ulkopeliosaaminen ja pitkäkestoinen peliura. Sen kerhon muut jäsenet ovat lukkari Toni Kohonen, sekä Saaren kasvatti, mutta pääosin Kiteellä pelannut, ykkösvahti Sami Partanen. He kaikki ovat ulkopelipaikkojensa eliittiä ja ovat rikkoneet runkosarjan ottelutilastossa 600 rajapyykin. Pirinen on tässä tilastossa nyt viidentenä 607 ottelullaan.

Pirisen ura alkoi Kiteen Urheilijoissa vuonna 1987 ja se päättyi Kiteen Pallossa 2009. Pirisen pitkä ura oli tasaisen tasokasta kaikki hänen pelaamansa 23 kautta. Huippuhetket ajoittuvat Kiteen Pallon mitalivuosiin 1997–2005, jolloin Pirisen mitalisaldoksi tuli 3-3-1. Hän oli vuoden paras pelaaja kausina 1999 ja 2000. Kultainen räpylä hänelle ojennettiin kausina 1994, 1996 ja 2000. Itä-Lännessä hän pelasi 13 kertaa. Kärkilyöntitilastoissa Pirinen on sijalla viisi. Kärkilyöntejä tuli 3001.

Kiteeläinen pesäpallo koki syksyllä 1996 rajun nuorennusleikkauksen, jossa joukkueen runko muodostui seuran omista nuorista kasvateista. Tämä joukkueen itseoikeutettu johtaja niin pelillisesti kuin henkisesti oli Pirinen.

Ulkopelissä hän oli yksi uuden sumppupelaamisen uranuurtajia ja Kiteen tärkein profiilipelaaja. Hän oli vaihtotilanteessa etulukijana ja takatilanteessa syvässä pussissa kakkospolttajana.

Pirisen ulottuvuus, kimmoisuus ja kissamainen liikkuminen yhdistettynä pallovarmuuteen ja heittosuorituksen nopeuteen tekevät hänestä yhden valtakunnan parhaimmista kakkospolttajista.

Sisällä Pirinen oli aluksi vuorenvarma vaihtaja perusaseenaan pomppu, mutta myöhemmin vastuu kasvoi myös kotiuttajaosastolle. Älykkyys, huima itsevarmuus ja johtajuus olivat Pirisen vahvuuksia koko pitkän pelaajauran ajan.

***

ElmoTV:n kaikkien aikojen listalle, on pelaajat valittu modernin pesäpallon ajalta, 1960-luvulta 2020-luvulle. Pesäpalloilijoiden vertailu on vaikeaa ja ajanjakson valinta perustuu ylimmän sarjatason ottelumääriin. 1964 siirryttiin kaksinkertaiseen sarjajärjestelmään ja ottelumäärä kasvoi 22:een. 1980-luvun lopusta lähtien on pelattu erilaisia mitalisarjoja ja ylempiä pudotuspelejä, joiden merkitys parhaiden valinnoissa on ollut myös suuri.