Yleisurheilu antaa seuraavan tulosvaroituksen – pinnan alla kytee jättiloikka

Kristiina Mäkelä on Suomen ennätys -kunnossa.

Yleisurheilu

Yleisurheilu antaa seuraavan tulosvaroituksen – pinnan alla kytee jättiloikka

Yleisurheilu on ollut tänä kesänä melkoista räiskettä. Ja lisää on luvassa, tällä kertaa ihan pelkän urheilusuorituksen kautta.

Jari Kupila
TEKSTI Jari Kupila
@JariKupila
JULKAISTU 20.7.2020 | KUVAT All Over Press

Yleisurheilu on järjestänyt Suomessa melkoisen yllätyskesän. Kauden piti jäädä koronan vuoksi torsoksi, mutta siitä onkin tullut lajille täydellinen jättipotti.

On hyviä tuloksia, on valtavaa medianäkyvyyttä, on yu-ihmisten sisäpiirin ulkopuolellekin ulottunutta puheenpärinää lajin persoonien edesottamuksista.

Kuka suomalainen Veikkausliiga- tai pesispelaaja tunnetaan oman lajiporukan ulkopuolella yhtä hyvin kuin näkyvimmät yleisurheilijat? Yleisurheilu on nyt kuumin laji Suomen kesässä.

Kesää on kuitenkin vielä jäljellä. Kaikkien osalta se ei ole kunnolla edes alkanutkaan.

Tämän viikon suurin mielenkiinto kohdistuu pituus- ja kolmiloikkapaikoille. Jo tiistain Orimattilan kisassa voi tapahtua mitä tahansa.

Pituus- ja kolmiloikka ovat molemmat lajeja, joissa kuormituspiikit ovat maksimihypyissä ihmisen sietokyvyn rajoilla. Siksi hyppääjien on syytä tarkkaan miettiä missä kisoissa ja mihin kohtaan kesää ne parhaat tehopiikit tähdätään.

Siksi esimerkiksi Kristiina Mäkelän alkukausi on ollut kisojen osalta lähinnä tunnustelevaa – ja silti hän hyppäsi jo pari viikkoa sitten Koskella jo 14,15, sateisista oloista huolimatta.

Kun kauden varsinainen huippukunto alkaa nyt lähestyä, kannattaa tiistain Orimattilan kisassa olla tarkkana. Mäkelä on erittäin hyvässä kunnossa, tekniikkaa on saatu tasapinottumaan ja vakioitumaan – ja fyysisesti hän on todella hyvässä valmiudessa.

Ja oikeastaan juuri tämä fyysinen vahvistuminen selittää sen, että hän lopultakin pystyy ilman turhia asennon notkahteluja hakemaan väliloikkien kontaktin hieman aiempaa enemmän edestä. Tuttu loikkien polkeminen turhan ”alle” on vähentymään päin.

Kun juoksukin kulki jo kesän avauskisassa Koskella varsin hyvin, on kasassa nyt todella hurjan hypyn ainekset. Aletaan lopultakin lähestyä sitä 14,50:n potentiaalia, mistä on jo useampi vuosi ennakoitu. Pinnan alla kytee jättiloikka, Heli Koivula-Krugerin SE-tulos 14,39 on vaarassa seuraavan kuukauden aikana eteen tulevissa kisatilanteissa.

Kun lisäksi hurjassa kehitysvaiheessa oleva Senni Salminen on noussut kauan kaivatuksi kotimaiseksi haastajaksi, on jo tiistain kisassa myös sopivaa painetta voittokamppailun suhteen.

Siksi jo Orimattilan kisatilanteessa on jopa SE-hypyn eväät.

Orimattilan kisa ei ole kuitenkaan pelkkä naiskolmiloikkaajien näytös. Kristian Pullin kesäkuussa täräyttämä SE-hyppy 827 on ilman muuta tämän kesän kovin suomalainen urheiluteko, mutta myös Pullin osalta on syytä muistaa että kuntohuippu on kuitenkin tähdätty vasta heinä-elokuulle.

Eli jos olosuhteet sattuvat vähänkään, tiistaina voi tärähtää myös pituuspaikalla.

Eli ollaanpa hereillä. Tämä kesä on ollut monella tasolla naisten pika-aitojen hehkutusta, mutta kansainvälisessä mittarissa kesän kovimmat suomalaistulokset saattavat sittenkin paukahtaa Orimattilan hyppypaikalla. Ilmassa on SE-hypyn aineksia, jopa kahden SE-hypyn.