Yksi F1-kauden kauneimmista tarinoista uhkaa murentua palasiksi

Fernando Alonso oli Unkarin GP:ssä vasta yhdeksäs.

Formula 1

Yksi F1-kauden kauneimmista tarinoista uhkaa murentua palasiksi

Kauden sensaatiomaisesti aloittaneen Fernando Alonson vauhti on viime kisoissa hyytynyt, eikä parempaa ole luvassa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 27.7.2023 | KUVAT All Over Press

Yksi kauden hienoimmista F1-tarinoista uhkaa loppua ennenaikaisesti.

Aston Martinin Fernando Alonson huippustartti kauteen poiki viidessä ensimmäisessä kisassa peräti neljä kolmatta sijaa, ja Alonson kokemusta ja taitoja kehuttiin Aston Martinilla vuolaasti. Kolmessa viimeisessä kilpailussa espanjalainen on parhaimmillaan ollut viides. Unkarin GP:ssä hän jäi jo yhdeksänneksi.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari pelkää, ettei kysymys ole vain hetken notkahduksesta.

”Kukaan ei odottanut Alonsolta ja Aston Martinilta niin kovaa tulosta kuin kauden alussa tuli. Alonso kiusasi tosissaan mestarimies Max Verstappenia ja paistatteli otsikoissa. Nyt isommat tallit ovat rykäisseet kaulaa ja Astonit ovat jäämässä jalkoihin”, Mustakari harmittelee.

”Alonso on silti varmasti jo ylittänyt tallinsa villeimmätkin odotukset. Hän onnistui suunnitelmassaan kerätä mahdollisimman paljon pinnoja heti kauden alussa. Espanjalainen saattoi jopa itse yllättyä tuloksesta.”

”Unkarissa Aston Martinin odotettiin tekevän paluun kärkikastiin. Auton ajateltiin sopivan Hungaroringille. Alonso kommentoi kisan jälkeen, että seuraavaksi pitää tutkia mihin suorituskyky on kadonnut. Päivityksiä on kuitenkin tullut. Hän muistutti myös, että heidän pitää ymmärtää jatkossa renkaiden käyttäytymistä paljon paremmin.”

Seuraava kisa ajetaan tulevana viikonloppuna Span huippunopealla radalla. Spassa ajetaan varsinaisen kisan lisäksi myös sprinttikisa. Mustakarin mukaan Alonsolta on turha odottaa Spassa suuria.

”Tämä ei ole paras rata Aston Martineille. Alonson voi pitää kympin joukossa jälleen kova ajo- ja tuloksentekotaito, mutta heidän autolleen Spa on vaativa rata. Vaaditaan suoranopeutta ja mutkissa pitoa.”

”Jos Alonso tai varsinkin Lance Stroll yltää top vitoseen kuivan sään kisassa, se olisi jymy-yllätys. Erot eri kuljettajien välillä olleet hyvin pieniä, joten pienetkin ajovirheet tai auton heikot kohdat voivat maksaa paljon tuloslistoilla. Tässä pelissä Alonson pitäisi kokemuksensa turvin olla vahvoilla.”

”Muuten edessä on haastava viikonloppu niin sprintissä kuin varsinaisessa kisassakin. Aston Martinit saavat Spahan päivityksiä ja  Aston Martinilla niiden varaan lasketaan paljon, mutten usko niiden juurikaan muuttavan tilannetta. Päivitykset eivät aina toimi tositilanteessa, vaikka data sanoisi mitä. Onhan sitäkin nähty F1-historiassa, että auto on päivitysten myötä tullut jopa huonommaksi.”

”Aston Martin jatkaa kuitenkin edelleen tosissaan tämän kauden auton kehittämistä, sillä talli on yhä valmistajien sarjassa kolmantena. Tuon paikan pitämisessä riittää taisteltavaa, sillä kyse on suurista rahoista.”

Alonso tunnetaan tulisieluisena kuskina. Viime kisojen tuloksia hän on kuitenkin lähestynyt median edessä analysoivana, jopa pohtivana.

”Alonso ei enää tuskastu samalla lailla kuin nuorempana. Hän ymmärtää, että ongelmat selviävät rauhallisesti läpikäymällä. Ei pakottamalla. Tallin kakkoskuski Lance Stroll on tallissa ennemmin se tämän päivän kuumakalle. Hän ajaa koko ajan kovempaa kuin auto sallii ja sillä on usein iso hinta.”

” F1-ajaminen on muutakin kuin kaasun painamista. Kokonaisuuden hahmottaminen ja tekeminen auton vaatimusten mukaan on tärkeää ja se on Alonsolla hyvin hallussa”, Mustakari analysoi.