Yleisurheilun MM-kisojen avauspäivää sävyttävät moukari- ja seiväsnaiset

Krista Tervo on Suomen ykkösässä moukarin karsinnoissa.

Yleisurheilun MM

Yleisurheilun MM-kisojen avauspäivää sävyttävät moukari- ja seiväsnaiset

Suomalaiset aloittavat yleisurheilun MM-kisojen urakoinnin Krista Tervon ja Wilma Murron johdolla. Mitalikahveja ei kannata vielä avauspäivänä keitttää.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 15.7.2022 | KUVAT All Over Press

MM-yleisurheilu: Päivä 1 – 15.7.2022

Suomalaiset

Avauspäivänä tulessa on kaikkiaan 13 suomalaista. Heistä valtaosa on mukana vasta karsinnoissa tai alkuerissä, mutta kävelijät Aleksi Ojala ja Enni Nurmi lähtevät taistelemaan 20 kilometrin kävelyssä jo todellisista sijoituksista. Ojala ilmoitti ennen kisoja, että 20 kilometriä on hänelle sopiva harjoitus ennen varsinaista päämatkaa, viikon päästä sunnuntaina käveltävää 35 kilometrin kisaa. Nurmi myönsi itsekin olleensa yllättänyt MM-kisapaikasta, joten suuria menestystoiveita hänen varaansa ei kannata laskea.

World Athletics Championships start at Oregon. Place your bets now!

Avauspäivän mielenkiintoisimmat nimet ovat moukarinaiset Krista Tervo, Silja Kosonen ja Suvi Koskinen. Tervo on ainoa suomalaisena ylittänyt tänä vuonna karsintarajan 73,50. Hänen paras vetonsa, 74,40, on maailmantilastossa 10:nneksi paras tulos tällä kaudella ja Tervo voisi finaaliin päästessään taistella herkässä lajissa jopa kärkipään sijoituksista.

Miesten moukarissa finaalipaikan virallinen tulosraja on kova, 77.50. Tuomas Seppänen ja Aaron Kangas ovat kaukana finaalipaikasta.

Topi Raitanen tavoittelee 3000 metrin esteissä finaalipaikkaa. Raitanen juoksee kolmannessa eli viimeisessä alkuerässä. Jokaisesta alkueristä menee suoraan finaaliin kolme parasta juoksija ja lisäksi kuusi juoksijaa aikavertailun perusteella.

Seipään karsinnassa ovat mukana Wilma Murto, Elina Lampela ja Saga Andersson. Finaalin tulosraja on 465. Murto on kolmikosta lähimpänä finaalipaikkaa.

Kristian Pulli hyppää miesten pituuden karsinnassa. Finaaliraja on kova, 815, mutta viime vuonna Tokiossa finaaliin pääsi tuloksella 796 ja 2019 MM-Dohassa tuloksella 789. Pullin paras tällä kaudella on tasan 8 metriä, joten finaalipaikka ei ole utopistinen tavoite, vaikkei Pullin hyppy olekaan kulkenut tällä kaudella toivotulla tavalla.

Nathalie Blomqvist juoksee 1500 metrin alkuerissä. Hänen finaalipaikkansa olisi yllätys.

Kuka on kaikkien aikojen suomalainen moukarinheittäjä?

Suomella on yleisurheilun MM-kisoissa ennätykselliset viisi moukarinheittäjää, mutta kuka on lajin kaikkien aikojen suomalaistähti. ElmoTV:n raati oli TOP3-valinnasta yksimielinen.

Ville Pörölä. (@ Museovirasto)

1. Ville Pörhölä

”Röyttän karhu” oli heittolajien monitoimimies. Hän voitti olympiakultaa kuulantyönnössä Antwerpenissa 1920 ja oli kahdeksas samoissa kisoissa kiekonheitossa. Moukarissa Pörhölä (1897-1964) ylitti ensimmäisenä suomalaisena 50 metrin raja. Hän johti ennen viimeistä kierrosta Los Angelesin olympialaisten moukarifinaalia 1932, mutta viimeisellä kierroksella kultamitali vaihtui hopeaan.  Kahta vuotta myöhemmin karhu kruunattiin moukarinheiton Euroopan mestariksi.

2. Olli-Pekka Karjalainen

2000-luvun moukarikomeetta ja yksi aikansa valovoimaisimpia suomalaisia yleisurheilijoita. O-P voitti 15 kertaa peräkkäin Suomen mestaruuden ja pitää edelleen hallussaan voimassa olevaa Suomen ennätystä, 83,30. Karjalainen sijoittui vuoden 2006 EM-finaalissa toiseksi, mutta kun Ivan Tsih’anin vuoden 2005 MM-kisoissa antamasta dopinginäytteestä löytyi kiellettyjä aineita, myös valkovenäläisen EM-tulos hylättiin ja Karjalainen nousi Euroopan mestariksi.

3. Juha Tiainen

Tiainen jäi Itä-Euroopan heittäjien varjoon 1980-luvulla, mutta Los Angelesin kesäkisoissa 1984 hänelle tarjoutui elämänsä tilaisuus taistella suurimmista mitaleista Neuvostoliiton ja muiden itäblokin maiden boikotin vuoksi. Ja Tiainen taisteli – peräti olympiavoittajaksi. Tiainen sijoittui yhdeksänneksi vuoden 1983 MM-kisoissa sekä vuoden 1990 EM-kisoissa. Hän heitti vuonna 1984 ennätyksensä 81,52, joka säilyi Suomen ennätyksensä 18 vuotta. Tiainen menehtyi vain 47-vuotiaana 2003.