Suomi on yhdessä tilastossa edelleen jalkapallokääpiö jopa Pohjoismaissa

Erling Braut Hålandin siirtosummaksi arvioidaan jopa 150-170 miljoonaa euroa, jos hän siirtyi tänä kesänä Valioliigaan tai La Ligaan

HuuhkajatJalkapallo

Suomi on yhdessä tilastossa edelleen jalkapallokääpiö jopa Pohjoismaissa

Suomi oli yksi kolmesta Pohjoismaasta, joka pelasi EM-kisoissa. Siirtomarkkinoilla Suomi on kuitenkin edelleen pikkutekijä pohjoisiin naapureihinsa verrattuna.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 25.6.2021 | KUVAT All Over Press

Suomesta ei tullut EM-kisoissa tämän hetken parasta pohjoismaata, sillä Ruotsi ja Tanska menivät jatkopeleihin, mutta Suomi jäi rannalle. Norja ja Islanti eivät olleet kisoissa lainkaan, joten pohjoismaisessa vertailussa Suomi voisi sanoa olevan pohjolan kolmanneksi paras maa maajoukkuejalkapallossa.

EM-kisat ovat kuitenkin vain yksi mittari. Eräs toinen mittari kertoo paljon tylympää kieltä suomalaisesta jalkapallosta. Se mittari kertoo, miten hyviä ja arvostettuja pelaajia suomalaiset pelaajat ovat siirtomarkkinoilla.

Siirtosummat eivät yksin kerro pelaajan hyvyydestä, sillä siirtosummaan vaikuttaa moni asia – alkaen siitä, miten pitkä sopimus pelaajalla vielä on vai onko hänellä sopimusta lainkaan, ja päätyen siihen, minkä ikäinen pelaaja on tai millainen hänen loukkaantumishistoriansa on. Lisäksi siirtojen täytyy myös toteutua. Esimerkiksi Jari Litmasen arvo oli hänen huippuvuosinaan tapissaan, mutta Litmanen pysyi Ajaxissa ja siirtyi vasta sopimuksensa umpeuduttua Barcelonaan.

Vertailu on joka tapauksessa armoton suomalaispelaajille – niin toteutuneiden siirtojen kuin myös pelaajien nykyarvojen mukaisessa vertailussa.

Tässä vertailukohdat:

Ruotsi

Kaikkien aikojen kallein ruotsalaispelaajan siirto on edelleen Zlatan Ibrahimovićin siirto Interistä Barcelonaan kesällä 2009. Barca maksoi Zlatanista Interille 69 miljoonaa euroa. Seuraavana listalla ovat Dejan Kulusevskin 35 miljoonan euron siirto Parmasta Juventukseen 2020 ja Victor Lindelöfin saman suuruinen siirto 2017 Benficasta Manchester Unitediin.

Ruotsissa on kuusi yli 20 miljoonan euron siirtoa, joista Zlatanin siirtoja on neljä. Yli 10 miljoonan euron siirtoja on Ruotsissa yhteensä 10, joista viisi on Zlatanin siirtoja.

Ruotsin tämän hetken arvokkaimmat pelaajat ovat Kulusevski ja Real Sociedadin 21-vuotias hyökkääjä Aleksander Isak. Molempien mahdollisen siirtosumman uskotaan liikkuvan noin 40 miljoonan euron tuntumassa. Isakin kohdalla on puhuttu tänä kesänä jopa yli 50 miljoonan euron siirtosummasta, varsinkin jos Isak siirtyisi Englannin Valioliigaan.

Norja

Norjan ennätyssiirto tähän mennessä on Sander Bergen 23 miljoonan euron siirto belgialaisesta Genkistä Sheffield Unitediin tammikuussa 2020. Yli 20 miljoonan raja on rikottu tähän mennessä yhteensä kolmessa norjalaispelaajan siirrossa ja 10 miljoonan euron raja kuudessa siirrossa.

Norjan tämän hetken arvokkain pelaaja siirtomarkkinoilla on Dortmundin sensaatiomainen maalikone Erling Braut Håland. Hänen mahdolliseksi siirtosummaksi on arvioitu jopa tähtitieteelliset 150–170 miljoonaa euroa, mikäli hän siirtyisi tänä kesänä Valioliigan jättiseuroihin tai Real Madridiin. Sama mittaluokan siirtosummista on puhuttu tänä kesänä vain Harry Kanen yhteydessä. Sander Berge jättää kesällä Sheffield Unitedin ja hänen yhteydessään on puhuttu 30-35 miljoonan euron siirtosummasta.

Tanska

Tanskan kallein siirtosumma on tähän mennessä maksettu Christian Eriksenistä, kun hän siirtyi 27 miljoonaa eurolla tammikuussa 2020 Tottenhamista Interiin. Yli 20 miljoonan euron siirtoja Tanskassa on viisi ja yli 10 miljoonan euron siirtoja 18.

Tanskasta ei löydy tällä hetkellä Hålandin, Isakin tai Kusulevskin kaltaisia megakalliitta pelaajia, varsinkin, kun Eriksenin ura huipulla on todennäköisesti ohi. Transfermark-sivusto arvioi Tanskan kalleimmaksi pelaajaksi Tottenhamin Pierre-Emile Höjbjergin, jonka arvoksi sivusto arvioi 35 miljoonaa euroa, mutta hänkään ei ole siirtymässä Tottenhamista mihinkään.

Islanti

Islannin siirtoennätys on huima, 49 miljoonaa euroa, joka syntyi kesällä 2017, kun Gylfi Sigurdsson siirtyi Swanseasta Evertoniin. Islantilaispelaajasta ei ole Sigurdssonin lisäksi maksettu kertaakaan yli 20 miljoonaa euroa. 10 miljoonan raja on rikkoutunut neljästi – kolmesti Sigurdssonin siirrossa ja Eidur Godjohnsenin siirrossa Barcelonaa.

Islantilaispelaajien arvot ovat laskeneet kesän 2016 EM-ihmeen jälkeen. Tällä hetkellä Islannissa arvioidaan olevan korkeintaan yksi pelaaja, joka voisi edes teoriassa ylittää 10 miljoonan rajapyykin. Hän on vanha tuttu Gylfi Sigurdsson, jonka siirtosumman uskottaisiin liikkuvan noin 10 miljoonan euron pinnassa.

Suomi

Ja sitten tulee pieni ja piskuinen Suomi. Suomalaispelaajien siirroissa 10 miljoonan euron raja on rikoutunut vain kerran, kun Roman Eremenko siirtyi elokuussa 2011 12,5 miljoonalla eurolla Kiovan Dynamosta Rubin Kazaniin. Kakkosena listalla on Eremenkon 6 miljoonan euron siirto TsSKA Moskovaan kesällä 2014. Muista suomalaispelaajien siirroista suurin on ollut Jesse Jorosen 5 miljoonan euron siirto FC Kööpenhamista Bresciaan 2019.

Suomen arvokkaimmiksi pelaajiksi Transfermark-sivusto arvioi Teemu Pukin, Glen Kamaran ja Lukas Hradeckyn. Pukin arvoksi sivusto arvioi 7 miljoonaa euroa ja Kamaran ja Hradeckyn 6 miljoonaa euroa. Todellisuudessa kolmikon siirtosummat olisivat kuitenkin eri luokkaa. Kaikkien kolmen pelaajan siirtosummat voisiva nousta 10-15 miljoonan euron kategoriaan ja Kamaralle jopa sen yli.