Gerd Müller oli oodi maailmalle, jota ei enää jalkapallossa ole
Gerd Müller tulee aina olemaan yksi kaikkien aikojen maalintekijöistä jalkapallossa. Hän oli kuitenkin oman aikansa lapsi, jolla ei nykyjalkapallossa olisi käyttöä.
@JukkaRonka
Bayern München ilmoitti sunnuntaina suru-uutisen legendaarisen maalitykin Gerd Müllerin kuolemasta. Müller menehtyi 75-vuotiaana pitkäaikaiseen sairauteen.
Moni urheilija saa helposti legendan statuksen, mutta Müllerillä siihen oli kohtalaiset perusteet. Der Bomber iski uransa aikana Bayern Münchenissä 453 Bundesliigan ottelussa 398 maalia eli 0,88 maalia ottelua kohden. Müllerin tehokkuudesta saa hyvän kuvan vertaamalla sitä kahteen nykyjalkapallon juhlituimpaan kuninkaaseen – Lionel Messiin ja Cristiano Ronaldoon. Messin maalia per ottelu -tahti sarjaotteluissa – 0,91 – on aavistuksen kovempi kuin Müllerillä, mutta Ronaldo vastaava lukema – 0,78 maalia – aavistuksen pienempi.
Toki aika oli Der Bomberin suuruuden vuosina erilainen, mutta kukaan ei voi vähätellä Müllerin hurjia lukemia. Maajoukkueessa hänen saldonsa oli itse asiassa vieläkin rajumpi, sillä Müller iski Länsi-Saksan maajoukkueessa 62 ottelussa peräti 68 maalia.
Uran kruununa oli vuoden 1974 maailmanmestaruus kotikisoissa, joissa Müller iski maailmanmestaruuden ratkaisseen 2–1-voittomaalin MM-finaalissa Hollantia vastaan.
Müller teki myös kaksi maalia vuoden 1972 EM-finaalissa, kun Länsi-Saksa kaatoi Neuvostoliiton 3–0.
Müller teki MM-kisoissa kaikkiaan 14 maalia, mikä oli MM-kisojen ennätys vuoteen 2006, kunnes Brasilian maajoukkueen tähtihyökkääjä Ronaldo ohitti Müllerin.
***
Müller edusti maalintekijänä maailmaa, jota ei enää huippujalkapallossa ole. Hän oli maalintekijänä niin sanottu munankaivaja – hyökkääjä, joka ei juurikaan osallistunut pelin tai edes hyökkäyspelin muihin vaiheisiin. Hän vain seisoskeli paikallaan, otti muutaman näennäisen askeleen ja odotti, milloin saalis tulisi hänen eteensä.
Ja kun saalis tuli, silloin Müller iski.
Hän ei ollut erityisen nopea, mutta hänen hirviömäisen paksuissa ja lyhyissä jaloissaan piili räjähtävä lähtönopeus. Kaiken lisäksi 175-senttisen Müllerin painopiste oli matalalla, minkä takia hän pystyi kääntymään pienessä tilassa ja irtoamaan päällystakistaan yhdellä tai kahdella nopealla askeleella. Mülleriä oli vaikea horjuttaa, sillä hän oli härkämäisen vahva junttura.
Ja sitten tuli se kaiken kruunu. Müller ei ollut maalintekijänä mikään taitelija tai sijoittelija. Kun hän oli iskenyt kiinni palloon, se lähti hänen jaloistaan räjähtävällä voimalla kohti maalia ja sen jälkeen kuului vain helinää.
***
On hyvä kysymys, millaiseksi legendaksi Müller olisi noussut jalkapalloilijana, jos hän olisi syntynyt myöhemmin.
Jalkapallo oli vuoden 1974 MM-kisoissa historiallisen murroksen kourissa. Rinus Michels oli jalostanut Ajaxissa Jimmy Hoganin, Hugo Meislin ja Jack Reynoldsin hahmottelemasta Total Footballista oman versionsa, joka teki Ajaxista 1970-luvun alussa Euroopan mahtavimman jalkapallojoukkueen ja nosti Johan Cruyffin johtaman Hollannin maailman kauneinta ja täydellisintä jalkapalloa pelanneeksi maajoukkueeksi.
Vuoden 1974 MM-kisoissa tuon jalkapallon siivet eivät vielä kantaneet maailmanmestaruuteen asti – varsinkin, kun Hollanti kohtasi finaalissa jalkapalloa suuremman painajaisensa, Saksan. Jalkapallo oli kuitenkin kääntynyt Rinus Michelsin ja Valeri Lobanovskin johdoilla tielle, jolta ei ollut enää paluuta – ja jolla ei ollut enää paikkaa Müllerin kaltaiselle munankaivajalle.
Michelsin ja Lobanovskin maailmassa pelaajien täytyi olla multifunktionaalisia. Osattava olla loistavia hyökkääjiä, loistavia keskikenttäpelaajia ja loistavia puolustajia, ja pystyttävä pelaamaan millä tahansa pelipaikalla ja missä tahansa roolissa.
Gerd Müller ei ollut sen jalkapallon lapsi.
***
Müller päätti upean uransa 36-vuotiaana. Hän pelasi viimeiset vuodet Yhdysvaltojen ammattilaissarjassa Fort Lauderdale Strikersissa, jossa hän vanhasta muistista teki 71 ottelussa vielä 38 liigamaalia.
Peliuransa jälkeen Müller alkoholisoitui, kunnes Bayern München ja hänen entiset pelitoverinsa saivat kiskottua Der Bomberin kuiville.
Vuonna 2015 Müllerin kerrottiin sairastavan Alzheimerin tautia. Sen jälkeen kysymys oli enää siitä, milloin pilli soi suuren maalintekijän elämässä viimeisen kerran.
Sunnuntaina se soi, ennen aamukelloja.