UEFA:n uusien suunnitelmien pelätään betonoivan Valioliigan ylivallan

Manchester City on Deloitten selvityksen mukaan maailman rikkain jalkapalloseura. Sen tuloiksi arvioidaan 644 miljoonaa euroa vuodessa.

46 Denton RoadJalkapallo

UEFA:n uusien suunnitelmien pelätään betonoivan Valioliigan ylivallan

UEFA pyrkii laittamaan uusin keinoin kuriin jalkapallon epäterveen kilpailun. Suunniteltujen sääntöjen uskotaan suosivan Valioliigan seuroja.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 23.3.2022 | KUVAT All Over Press

Euroopan Jalkapalloliitto UEFA suunnittelee laittavansa jalkapalloseurojen ylikierroksilla käyneet kulutusjuhlat kuurin uusilla ja radikaaleilla toimenpiteillä.

New York Timesin mukaan UEFA olisi heittämässä nykyisen taloudellisen reilun pelin säännöstön romukoppaan ja korvaamassa sen säännöllä, jonka mukaan seurat saisivat käyttää tuloistaan maksimissaan 70 prosenttia jalkapallotoiminasta syntyviin kuluihin. Näin kuluihin laskettaisiin muun muassa pelaajien palkat ja siirtosummat.

Alun perin UEFA tutki myös mahdollisuutta luoda samanlainen palkkakattojärjestelmä kuin pohjoisamerikkalaisessa urheilussa. Tästä ollaan kuitenkin luopumassa EU-lainsäädännön ja vastustuksen vuoksi.

Järjestelmään kuuluisi myös nykyistä tiukempi rangaistusmenettely sääntöjen rikkomisesta. Rangaistuksina voisivat olla eurokentiltä sulkemisen lisäksi se, että esimerkiksi Mestarien liigassa pelaava seura pudotettaisiin pelaamaan Eurooppa-liigaan.

Uutta järjestelmää käsitellään UEFA:n päättävissä elimissä huhtikuussa ja se on tarkoitus ottaa käyttöön kolmen vuoden siirtymäajan puitteissa.

***

UEFA:n suunnitelmat eivät tule yllätyksenä. Vuonna 2011 voimaan tullut FFP-järjestelmä kuulosti aikoinaan järkevältä liikkeeltä hillitä epäterveellä rahalla mälläämistä. Tällä rahalla tarkoitettiin seurojen upporikkaiden omistajien ohi normaalin liiketoiminnan pumppaamaa rahaa Chelsean, Manchester Cityn ja PSG:n kaltaisiin seuroihin.

Kauniissa ajatuksessa oli kuitenkin niin isoja porsaanreikiä, että siitä saattoi mennä läpi heittämällä. Esimerkiksi Manchester City teki saman tien pääomistajiensa omistaman Etihadin kanssa tähtitieteellisen paitamainossopimuksen.

Järjestelmä oli muutenkin epäonnistunut. Jos suurseuroja on rangaistu, ne ovat pystyneet lakimiesarmeijoineen muuttamaan Manchester Cityn johdolla tuomiotaan.

Sama riski on nytkin. UEFA:n suunnitelmia on toistaiseksi pidettävä enemmänkin tahdonilmaisuna kuin vesitiiviinä kertomuksensa tulevaisuudesta. Sen, miten tehokas uusi säännöstö on, näyttää vasta aika.

Vaikka uuteen säännöstön käytännön liittyykin kysymysmerkkejä, jalkapallolle on annettava tunnustus siitä, että se yrittää aidosti tervehdyttää jalkapallossa olevia kilpailun vääristymiä.

Hyvä esimerkki uudenlaista tiukemmasta linjasta on La Liga, jossa on jo nyt FFP:tä tiukemmat taloussäännöt. Näiden sääntöjen tiukkuudesta saatiin erinomainen esimerkki viime kesänä, kun Barcelonan oli pakko päästää suurin kultakimpaleensa, Lionel Messi, siirtymään PSG:hen, koska Barcelonan ei ollut mahdollisuus solmia talousrajoitteiden vuoksi hänen kanssaan uutta sopimusta.

***

Uutta järjestelmää on ehditty jo kritisoida. Kritiikki kohdistuu erityisesti siihen, että uusi järjestelmä suosisi Valioliigan seuroja. Deloitten uusimman raportin mukaan maailman 20 rikkaimman seuran listalla on peräti 11 Valioliigan seuraa, vaikka koronarajoitukset iskivät Valioliigaan kovemmin kuin mihinkään muuhun suureen eurooppalaiseen sarjaan.

Valioliigan rikkauden salaisuutensa ovat ennen muuta muita sarjoja suuremmat tv-sopimukset niin kotimaassa kuin maailmanlaajuisesti. Muiden maiden seuroissa pelätään, että jos 70-prosentin sääntö tulee voimaan, se lyhyellä tähtäimellä betonoi Valioliigan ylivallan ja tulee jatkossa kasvattamaan ylivaltaa entisestään, koska rahalla on taipumus tulla rahan luokse. Rikkaat toisin sanoen rikastuisivat ja köyhät köyhtyisivät.

Suurin uhka ei koske kuitenkaan muita eurooppalaisia suurseuroja. Real Madridin, Barcelona, Bayern München ja Juventus pysyisivät edelleenkin suurina, mutta haaste on tämä: Jos Valioliigasta 20 eniten tienaavan seuran listalla on 11 seuraa, mitä jää muille?

La Ligasta listalla on Real Madrid ja Barcelonan lisäksi vain Atlético Madrid, Serie A:sta Juventuksen lisäksi vain Inter ja Bundesliigasta Bayern Münchenin lisäksi vain Borussia Dortmund.

Mitä tästä voidaan päätellä?

Sitä, että on vain ajan kysymys, milloin Mestarien liigaa ruuvataan sellaiseksi, että siellä pelaa 7-8 Valioliigan seuraa. ´

Tai sitten pelataan Superliigaa.

Niin raha kertoo.