Pikkuhuuhkajien EM-unelma kaatui Juha Malisen ja Palloliiton omaan miekkaan

Viljami Sinisalo on uutta lahjakasta suomalaista 2000-luvun sukupolvea, jolla on kirkas tulevaisuus - oikeassa valmennuksessa.

Jalkapallo

Pikkuhuuhkajien EM-unelma kaatui Juha Malisen ja Palloliiton omaan miekkaan

Joel Perovuon mukaan Pikkuhuuhkajien EM-unelman murskaantumisen takana olivat muut syyt kuin se, että norjalaiset olivat fyysisesti valmiimpia ja vahvempia.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 10.6.2022 | KUVAT All Over Press

Pikkuhuuhkajien tie EM-lopputurnaukseen päättyi 0-2-tappioon Norjalle Turussa. Joel, mihin ottelu ratkesi?

Tässä on kaksi tasoa – tämän ottelun taso ja suurempi taso.

Tässä ottelussa lopputulos oli looginen seuraus siitä, mitä kentällä tapahtui. Kuten sanoin jo ennen ottelua, että kun vastaan tulee laadukkaampi ja fyysisesti vahvempi joukkue, yksilövetoisen pelaamisen rajat tulevat jossain vaiheessa vastaan. Ja nyt ne tulivat.

Suomi oli vielä ensimmäisellä jaksolla hyvin mukana ja jopa niskan päällä, mutta mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä vähemmän Suomelta nähtiin joukkuepelaamista ja kombinaatioita, mikä alkoi sataa suoraan Norjan laariin.

Boosted odds by LeoVegas: Finland & Ukraine & Scotland to win their matches 11/6/2022. Odds – 15.00!

Vaikka lopputulos oli looginen, se oli myös siinä mielessä harmittava, että Suomella olisi ollut täydet mahdollisuudet voittaa tämä ottelu, mutta Pikkuhuuhkajat alkoivat yksinkertaisesti väsyä siihen, että he yrittivät pakonomaisesti hyökätä koko ajan suoraviivaisesti pystysuuntaan täydellä kaasulla.

Tässä tilanteessa, jossa pelitapa syö pelaajien energiat ja he alkavat väsyä ja tehdä virheitä, pelaajat tarvitsisivat selkänojakseen ja tuekseen selkeän pelitavan. Mutta sitä Suomella ei ole. Se on kaunistelematon fakta ja juuri se maksoi Suomelle myös tämän ottelun.

Juha Malinen meni taas ottelun jälkeen pelaajien selän taakse sanomalla, että tämä ottelu ratkesi siihen, että Norjan pelaajat olivat fyysisesti valmiimpia ja vahvempia. On totta, että norjalaiset olivat fyysisempiä kuin suomalaiset pelaajat, mutta Suomella oli useita pelaajia, varsinkin hyökkäyspäässä, jotka ovat teknisempiä ja liikkuvampia kuin norjalaiset pelaajat ja jos Suomella olisi ollut pallokontrolliin perustuva pelitapa, jossa palloa olisi pelattu alaspäin, kierrätetty ja edetty kontrolloidusti ilman turhaa hätiköintiä, se olisi säästänyt myös pelaajien energiaa, mutta ei.

Sanoit, että tässä on suurempikin taso. Mitä tarkoitat?

Juha Malinen on toki Juha Malinen ja vastaa omista tekemisistään, mutta Malisen takana on Palloliiton saman henkinen pelikirja, joka korostaa sitä, että on pakko edetä nopeasti, pakko pitää korkeaa tempoa ja pakko pelata pystysuunnan jalkapalloa, koska se on kuulemma vaarallisinta jalkapalloa. Tekisi mieli kysyä, kenen kannalta?

Palloliiton ruokkima pelitapa synnyttää tosiasiassa vain kaaosta ja sekavuutta, kun nykyjalkapallossa palloa pitäisi nimenomaan kontrolloida.

Pukki, Pohjanpalo, Alibec or Puscas? Pick the player or players, who scores at least two goals in Romania vs Finland match on 11/6/2022, and place your bet at Expekt!

Muistan omalta kohdaltani yhden tapauksen, jossa eräs nuorisomaajoukkueen valmentaja näytti videoklippejä, miten jalkapalloa pitää pelata. Pitää pelata juuri, kuten Palloliiton pelikirja sanoo. Pitää edetä nopeasti ja hakea rohkeasti ässäsyöttöjä, koska niistä avautuu vaarallisia tilanteita. Todellisuudessa yhdessäkään klipissä ei syntynyt vaarallista maalipaikkaa, vaan pallo menetettiin joka kerta hätäisin keskityksen seurauksena vastustajalle.

Ja niinhän kävi tänäänkin. Esimerkiksi Julius Tauriainen pelasi jalkapalloa juuri siten, kuten Palloliitto opettaa. Pitää pelata nopeasti ylöspäin ja heittää rohkeita syöttöjä ylös. Tänään suurin osa Tauriaisen syötöistä oli pelkkiä roiskaisuja ja mikä kuvaavaa, Norjan avausmaali tuli hänen täysin tarpeettomasta sivuttaissyötöstä, kun valittavana olisi ollut – ilman minkäänlaista kiirettä – lukemattomia muita ja parempia vaihtoehtoja.

Mutta jos tällaista jalkapalloa tilataan, sitä myös saadaan.

En niinkään syytä pelaajia, sillä esimerkiksi tuossa mainitsemassani tilaisuudessa tämä maajoukkuevalmentaja arvosteli negatiiviseen sävyyn pelaajaa, joka piti palloa hallussa, vaihtoi kaistaa, pelasi lyhyillä syötöillä ja haki maltilla järkevintä ratkaisua kussakin tilanteessa. Se oli kuitenkin tämän maajoukkuevalmentajan mukaan vääränlaista jalkapalloa.

Tässä mielessä Palloliitolla olisi syvän itsetutkiskelun paikka sen suhteen, mitä Palloliitto opettaa ja millaista jalkapalloa Suomen nuorten maajoukkueet pelaavat. Pelaavatko ne kontrolloitua jalkapalloa vai onko pelaaminen enemmän vain potkimista, kuten tänäänkin Pikkuhuuhkajien pelaaminen oli toisen jaksolla väsymisen myötä?