Gabriel Jesuksen ja Kalvin Phillipsin jättikaupat kertovat hurjaa kieltä siirtokesän ilotulituksesta

Gabriel Jesus on hiuskarvan päässä siirtymisestä Arsenaliin.

JalkapalloValioliiga

Gabriel Jesuksen ja Kalvin Phillipsin jättikaupat kertovat hurjaa kieltä siirtokesän ilotulituksesta

Gabriel Jesus Arsenaliin, Kalvin Phillips Manchester Cityyn ja sitä rataa. Jukka Rönkä avaa, miksi Valioliigassa on meneillään siirtojen ilotulitus.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 25.6.2022 | KUVAT All Over Press

Valioliigassa rytisee tällä hetkellä jatkuvasti huippusiirtoja. Uusimmat tiedot kertovat, että Arsenal on päässyt sopimukseen Manchester Cityn kanssa Gabriel Jesuksen 45 miljoonan punnan siirrosta Lontooseen ja vastaavasti City itse Leedsin kanssa Kalvin Phillipsin kanssa samansuuruisesta siirrosta. Jukka, mikä tämän ilotulituksen selittää?

Siihen on useampia syitä. Tärkein syy on se, että koronakriisi alkaa viimeinkin helpottaa ja seurat uskaltavat katsoa luottavaisemmin tulevaisuuteensa. Esimerkiksi Arsenalilla ja Tottenhamilla katsojien päästäminen takaisin stadioneille on merkittävä asia, sillä niiden ottelupäiväkohtaiset tuotot ovat suurimmat koko Valioliigan.

Toinen tekijä on se, että tänä kesänä ei pelata jalkapallon arvokisoja, joten siirroista voidaan neuvotella ja sopia aikaisemmin. Luonnollisesti myös kilpailun kiristyminen ja sitä kautta taistelu Mestarien liigan paikoista lisää kilpavarustelua.

Jokainen osaa laskea, että jos mitään yllättävää ei tapahdu, Manchester City ja Liverpool vievät ensi kaudella kaksi Mestarien liiga -paikkaa ja lopusta kahdesta paikasta taistelee neljä suurseuraa, Arsenal, Chelsea, Manchester United ja Tottenham sekä  vielä mahdollisesti joku yllättäjä, esimerkiksi Newcastle. Eli jos ensi kaudella haluaa päästä Mestarien liigaan, silloin ei ole varaa jäädä nykyisiin asemiin.

Toinen leimallinen piirre kesän siirroissa on ollut se, että englantilaisseurat ovat näkyvästi esillä. Mikä tämän selittää?

Sen selittää yksinkertainen talousmatematiikka. Valioliiga on tällä hetkellä maailman rahakkain jalkapallosarja ja kaikki ennusteet ennakoivat tv-tulojen ja kokonaisvaltaisen bisneksen kasvavan edelleen. Kun samaan aikaan monet muiden maiden kärkiseuroista kamppailevat haastavien talousyhtälöiden keskellä, kaikista suurimpia siirtoja ja kaikista suurimpia pelaajapalkkoja pystyy maksamaan tällä hetkellä 8-9 seuraa – PSG ja Real Madrid sekä Valioliigan seuroista Manchester City, Liverpool, Arsenal, Tottenham, Chelsea, Manchester United ja Newcastle.

Hyvä esimerkki on taistelu Leedsin Rapinhasta. Barcelona sopi hänen kanssaan jo kaikki siirron ehdot kauden aikana, mutta kun Leeds ei pudonnut Valioliigasta ja se pystyy nyt pyytämään Rapinhasta 60-65 miljoonan punnan siirtosummaa, Barcelona ja monet potentiaaliset ostajaehdokkaat ovat pudonneet kelkasta. Kun Liverpool ja Manchester City eivät tarvitse sen paikan pelaajaa, silloin Arsenal ja Tottenham ovat jääneet kamppailemaan hänestä kahdestaan. Toki Chelseakin on edelleen hölkässä mukana, mutta Chelsean ykköstavoite on ostaa Raheem Sterling.

Mitä siis siirtoikkunassa on odotettavissa?

Kesän siirtoikkunoiden ennätys Valioliigassa on kaudelta 2018, jolloin Valioliigan seurat ostivat pelaajia 1,4 miljardilla punnalla. Tänä kesänä tuo ennätys on vaarassa rikkoutua, joten siirtoja tullaan vielä näkemään ja paljon.

Tällä hetkellä suurin mielenkiinto kohdistuu Arsenaliin ja Tottenhamiin. Arsenal hankki jo aiemmin 34 miljoonalla punnalla Fábio Vieiran FC Portosta ja se on varmistanut Gabriel Jesuksen hankinnan. Nyt neuvottelujen alla on Rapinhan jättisiirto sekä arviolta noin 25-30 miljoonan punnan Argentiinan maajoukkuepuolustaja Lisandro Martinezin siirto Ajaxista.

Tottenhamin toimitusjohtaja Fabio Paratici on parhaillaankin Italiassa ja on todennäköistä, että sieltä alkaa kohta tippua otsikoita. Tottenham on ollut yksi Gabriel Jesuksen ja Rapinhan perässä olleista seuroista, mutta vaikka se häviäisi, kuten nyt näyttää, kilpajuoksun heistä Arsenalille, Tottenham tulee vuorenvarmasti käyttämään siirtoikkunan aikana vielä 100-150 miljoonaa euroa uusiin pelaajiin. Ostolistan kärjessä maailmanluokan toppari, toinen hyökkääjä Harry Kanen rinnalle ja pelintekijä. Spursiin linkattuja nimiä riittää Lautaro Martinezista, João Félixista ja Richarlisonista alkaen ja kun kerta rahaa löytyy, Paraciti ja Antonio Conte myös käyttävät sitä.

Liverpool on kauppansa Darwin Núñezin jättikaupan myötä tehnyt, elleivät he päätä rahasta myös Mohamed Salahia tänä kesänä. City osti jo Erling Braut Hålandin ja se on sopinut Kalvin Phillipsin kaupasta. Jos City saa vielä Marc Cucurellan Brightonista, sen jälkeen Cityn paketti lienee merkittävien hankintojen osalta kasassa.

Chelsean ykköstarget Raheem Sterling, mutta myös Bridgella liikutellaan tänä kesänä niin puntia kuin eurojakin.

Manchester United on sellaisessa suossa, että sen kesäsäätä on mahdoton ennustaa. Jos United joutuu kilpailemaan Christian Eriksenistä Brentfordin kanssa, silloin ollaan kyllä tultu kauaksi niistä ajoista, kun Old Traffordin porttien takana kolisteli toinen toistaan maailmantähtiä. Frenkie de Jong on edelleen ostolistan kärjessä, mutta senkin siirron maaliin saamisessa on kaiken maailman haasteita.

Darwin Nunez