Mitä Liigassa tapahtuu? Viikonloppuna sekoilivat tuomarit ja kurinpito

Tommi Niemelä kypsyi tuomaritoimintaan, kun Ilves kaatoi perjantaina Pelicansin.

JääkiekkoLiiga

Mitä Liigassa tapahtuu? Viikonloppuna sekoilivat tuomarit ja kurinpito

Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelä avautui tuomarityöskentelystä vierastappioon päättyneen Ilves-ottelun jälkeen. Purkaus saattoi kuulosta hävinneen valmentajan selitykseltä, mutta isossa kuvassa kommentit pureutuivat oikeaan ongelmaan.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 28.11.2022 | KUVAT All Over Press

Kahvakiekko tappaa vauhdin. Kiekotonta saa estää niin, että hyökkäyspeli tukehtuu. Heikomman on helpompi puolustaa, kun linja on salliva. Maalejakaan ei synny, kun ylivoimaa ei ole tarjolla.

Mediassa on riittänyt kriitikkiä Liiga-kiekkoa kohtaan kuluvalla kaudella. Kovin usein Liigaa on arvosteltu tylsäksi, koska maalimäärät ovat pieniä. Ensin kritiikkiä sai liiallinen taktisuus. Se on kilpaurheilussa jo lähtökohtaisesti täysin järjetön kritiikin aihe.

Myöhemmin selitystä on haettu sallivasta tuomarilinjasta. Argumentti on sikäli perusteltu, että esimerkiksi NHL:ssä tähtipelaajien taito tuodaan paremmin esille, kun mailahäirintään ja kiekottoman pelaajan estämiseen puututaan kovalla kädellä.

Samoin kansainvälisessä jääkiekossa on totuttu tarkkaan linjaan näiden asioiden osalta.

Perjantain Liiga-kierroksella Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelä huomasi yllätyksekseen, että tuomarilinja poikkesi rajusti alkukauteen nähden. Pelillisestikin perässä ollut Pelicans ei linjaan sopeutunut ja Ilves voitti ansaitusti lopulta 6–2.

”Mun mielestä se on umpisurkeaa toimintaa, niin kuin meidän koko Liigalta, että me mennään tällaiseen paskaan”, Niemelä paukutti ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Hän kertoi myös, että urheilujohtajat ja päävalmentajat olivat tauolla käydyissä keskusteluissa olleet yksimielisiä siitä, että salliva linja on ollut pelille hyvä asia alkukaudesta.

”Nyt sitten muutetaan ihan täysin linjaa. Ennen taukoa oli kahta kolmea jäähyä per joukkue ja nyt niitä tulee viittä, kuutta tai jopa seitsemää”, Niemelä jatkoi.

Jokainen voi olla mitä mieltä tahansa siitä, kuinka hyvä asia pelille on salliva linja esimerkiksi mailahäirinnän tai estämisten suhteen. Siitäkin huolimatta Niemelän lausunnoissa on painoarvoa. Sitä ei poista edes se, että niissä luonnollisesti kaikuu myös pettymys ruman vierastappion jälkeen sekä perinteinen tarkoitus siirtää huomiota muualle oman joukkueen vaisusta suorituksesta.

On todella ongelmallista, jos linjaukset muuttuvat kesken kauden, varsinkin niin, että toimijat lajin sisällä eivät tiedä muutoksista ennen kuin ne tulevat esiin kaukalossa. Ja jos todella on niin, että valmentajien kesken vallitsee yksimielisyys alkukauden linjan hyvyydestä, ketä Liiga oikein kuuntelee tehdessään näitä valintoja esimerkiksi tuomarilinjaan liittyen.

Tässä tapauksessa vaikuttaa siltä, että toimijoiden sijaan median ja yleisön yleinen mielipide painaa vaakakupissa enemmän.

Eikä sama linja edes pitänyt viikonlopun yli. Pelicans sai lauantaina rallatella ylivoimaa HPK:n kustannuksella Lahdessa samalla, kun esimerkiksi Kärppien ja IFK:n ottelussa painia sai aivan kuten kauden alussakin.

Tuomaritoiminta kiristyy, mutta kurinpito löystyy

Samaan aikaan, kun tuomarityöskentely vaikuttaa tiukentuneen verrattuna alkukauteen, kurinpidon ote vaikuttaa löystyvän. Lauantain kierrokselta kolme kurinpidon käsittelyyn edennyttä tapausta tuottivat teoista yhteensä vain kaksi ottelua pelikieltoa.

SaiPan Kristian Pospisil sai neljän ottelun pelikiellon taklauksestaan Sporti Axel Holmströmiin. Teko oli todella piittaamaton, vaikkakin Holmström osui myös epäonnekkaasti vaihtoaition päässä olevaan pleksin kulmakohtaan.

Taklaajan vastuulla on kuitenkin tilanteen tunnistaminen, joten kaksi ottelua teosta ja kaksi kurinpitohistoriasta on varsin laimea tuomio, joka ei juuri linjaa mitään.

HPK:n Eetu Liukas selvisi taklauksestaan Pelicansin Miika Roineeseen kokonaan ilman pelikieltoa. Taklaus osuu Roineen päähän, mutta kurinpitopäätöksessä todetaan taklauksen olleen teknisesti puhdas.

Tapaus on linjassa kauden aiempien tuomioiden kanssa. Omat ongelmansa piilevät kuitenkin siinä, mikäli mitään päähän kohdistuvia taklauksia määritellään puhtaiksi.

Nämä kaksi mainittua kurinpitotapausta ovat kuitenkin oikeiksi perusteltavissa. Se, että Kärppien Joonas Kemppainen selvisi ilman pelikieltoa poikittaisesta mailastaan IFK:n Miro Väänäseen, on todella vaarallinen päätös.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen. Jos twiitti ei näy, katso se tästä.

Kemppaisen poikittainen maila osuu Väänästä polven sivuun todella vaarallisesti. Tilanne toi vahvasti mieleen Juhani Tyrväisen poikittaisen mailan  keväältä 2018. Silloin tuomio oli kuusi ottelua pelikieltoa.

Nyt kurinpitodelegaatio perustelee päätöstään seuraavasti:

”Kemppainen on lausumassaan todennut, että hän on hävityn aloituksen jälkeen pyrkinyt estämään vastustajan aloittajaa pääsemään kiekkoon, mutta samalla menettänyt tasapainonsa ja kaatunut eteenpäin.

Kurinpitodelegaatio on katsonut videotallenteet ja hyväksyy Kemppaisen esittämän selvityksen.”

Tämä tarkoittaa, että Kemppainen selvisi ilman pelikieltoa, koska kurinpitodelegaatio vilpittömästi uskoi Kemppaisen teon olleen vahinko.

On todella vaarallinen tie, mikäli kurinpitodelegaatio alkaa arvioida pelaajien omien lausuntojen todenperäisyyttä ja tekojen tarkoituksellisuutta. Ja vaikka Kemppaisen lausuma pitäisikin paikkansa ja teko ei ole tahallinen, on se silloinkin vähintäänkin tuottamuksellinen.

Ei päähän kohdistuneitakaan taklauksia voi päästää läpi sormien sillä verukkeella, että ”se oli vahinko.”