Espanja vei EM-jännitysnäytelmän – Susijengi kaatui taistellen

Suomi kohtasi tulikuumassa EM-puolivälierässä maailmanmestari Espanjan. Suomalaisten väkevä peli puri alussa, mutta lopussa Espanja jyräsi.

Koripallo

Kaikkien aikojen suomalainen palloilusensaatio jäi tapahtumatta. Susijengi pelasi silti supermahtavat EM-kisat.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 13.9.2022

Suomen koripallon A-maajoukkue haastoi pelottomasti maailmanmestari Espanjan EM-puolivälieräottelussa. Susijengi johti koitosta avauspuoliskon jälkeen selkeästi, mutta tauon jälkeen Espanja lähti vahvasti taistelemaan ottelun voitosta. Susijengi pisti kampoihin lähes loppuun asti. Lopulta ottelu päättyi Espanjan voittoon lukemin 100-90 ja voittaja eteni välieriin.

”Päälimmäisenä ajatuksena olen kiitollinen, mutta harmittaa. Oli sauma koettaa ja pelasimme uskomattomasti. Pistivät toisen vaihteen silmään toisella puoliskolla. Tämä on yksi parhaista Susijengeistä, jossa olen olut mukana. Suomen koripallolla on hieno tulevaisuus. Harmittaa tosin tämä peli ja haikeat ovat fiilikset”, uransa päättävä Petteri Koponen totesi Ylen haastattelussa.

Espanja keräsi pisteitä ja johti ottelun alussa. Se heitteli kuitenkin myös paljon ohi ja teki virheitä. Suomi käytti tilaisuutensa ja nousi ensimmäisen kerran johtoon jakson puolivälin jälkeen lukemin 11-9. Avausneljänneksen lopussa Suomi johti jo 30-19. Toisella neljänneksellä Espanja sai hieman momentumia, mutta ottelun avauspuolikas päättyi sinnikkään Suomen johtoon 52-43.

Ottelun toisen puoliskon Espanja aloitti väkevästi ja ottelun meno tasoittui. Susijengille tuli paljon pallon menetyksiä. Kolmas neljännes meni Espanjalle lukemissa 73-67. Sen jälkeen ottelu hetken todellinen jännitysnäytelmä. Susijengi kuitenkin hyytyi jakson loppua kohden ja pari minuuttia ennen peliajan päättymistä Espanja karkasi tavoittamattomaan johtoon.

Susijengin kovin pistemies oli jälleen joukkueen johtotähti Lauri Markkanen. Hän taiteili ottelussa 28 pistettä ja 11 levypalloa.

”Iso pettymys meille. Tiesimme, että voimme voittaa. Kaikki kunnia Espanjalle. He tekivät hyvää työtä toisella puoliajalla. Kaikkemme annoimme. Kokonaisuudessaan hieno turnaus. Hienoa, että saimme faneja paikalle. Teimme täällä jotain semmoista, mitä emme ole tehneet aiemmin”, Markkanen kommentoi Ylen haastattelussa.

Susijengin ehdottomia tähtihetkiä tiistain ottelussa olivat Markkasen johtajuus, Sasu Salinin kolmoset, sekä aivan erityisesti Mikael Jantusen upea kolmonen puolestakentästä avausneljänneksen viimeisellä sekunnilla.

Suomi on voittanut Espanjan EM-kisoissa viimeksi vuonna 1967. Silloin voitto ratkesi pistein 76-69. Espanja kohtaa välierässä voittajan ottelusta Saksa – Kreikka.

EM-puolivälieräottelussa Petteri Koposen ja Shawn Huffin koripallourat tulivat päätökseen. He saivat osakseen raikuvat suosionosoitukset Berliinin koripalloyleisöltä.