TPS kotiutti kovan paluumuuttajan piilotellen sillä rajuja imagotappioitaan

Vuosi sitten Markus Nurmi viiletti Liigan finaaleissa kultapotta päässä.

JääkiekkoLiiga

TPS kotiutti kovan paluumuuttajan piilotellen sillä rajuja imagotappioitaan

ElmoTV:n jääkiekkoasiantuntija Eetu Pennanen kehuu Markus Nurmea jättimäiseksi hankinnaksi, jota lääkäri määräsi TPS:lle.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 3.4.2023 | KUVAT All Over Press

TPS teki hyökkääjä Markus Nurmen kanssa kolmen vuoden mittaisen sopimuksen eli turkulaishyökkääjä palaa tulevaksi kaudeksi kotiin. Eetu, minkä luokan hankinnasta puhutaan?

Kyseessä on jättimäinen hankinta TPS:lle. Vaikka 24-vuotiaan laitahyökkääjän ura Nashville Predatorsin organisaatiossa saikin kuoppaisen alun, on kyseessä Liiga-tasolle äärimmäisen laadukas pelaaja. Ihan jo ikänsäkin puolesta Nurmen tavoitteet uralla ovat varmasti vielä edessäpäin.

Toki tässä kohtaa on hyvä muistaa, että sopimuksessa on optio ulkomaille siirtymisestä, joten mitään takuita sille, että Nurmi viihtyisi koko sopimuskauden loppuun Turussa, ei ole.

Nurmi pelasi menneen kauden Predatorsin farmissa Millwaukee Admiralsin riveissä. Pelejä vyölle kertyi 48 ja pisteitä 24, joten varsinaista juhlaa ei tekeminen AHL:ssäkään ollut. Rikkonainen kausi ei kuitenkaan kerro läheskään kaikkea Nurmen potentiaalista.

Kookas, peräti 195 senttimetriä pitkä hyökkääjä oli hurjassa vedossa varsinkin TPS:n finaaleihin päättyneellä pudotuspelimatkalla vuosi sitten. Silloin pisteitä syntyi 19, yksi enemmän kuin pelattuja pelejä napsahti tilille.

Äärettömän monipuolisena pelaajana ja omana poikana Nurmi on juuri sitä, mitä lääkäri tässä kohtaa TPS:lle määräsi.

Kerro tarkemmin, mitä tarkoitat lääkärin määräyksellä. Miksi TPS tarvitsi Nurmea juuri nyt?

Pitkin kevättä puhetta ja kirjoittelua on riittänyt TPS:n sekavasta tilanteesta. Lopulta Jussi Ahokas sai lähteä päävalmentajan paikalta kauden jälkeen, vaikka monet ovat kääntäneet syyllistävän katseensa myös urheilujohtoon, muuhun valmennukseen ja seuran hallitukseen.

Yksi ehdottomasti rajuimmista imagotappioista TPS:lle oli kuitenkin ehdottomasti se, ettei seuran superlupaus ja oma kasvatti Aron Kiviharju jatka Turussa. Se on ollut kova paikka myös kannattajille. Siksi jotain piti nyt tehdä.

Sen lisäksi, että Nurmi on loistava pelaaja, on tämä TPS:ltä myös erinomainen pr-temppu. Seura on saanut jo urheilullisen tuloksensakin puolesta ansaittua kuraa julkisuudessa läpi kevään, mutta nyt se pääsee otsikoihin, jos ei kultapojan, niin vähintäänkin hopeisen oman sankarin kotiuttajana.

Ei Kiviharjun menettäminen varmasti kannattajien mielistä unohdu, mutta kyllä tämä melkoisen määrän hetkellistä balsamia monien haavoihin tuo. Ja on tässä sekin puoli, että hankinta voi antaa hetkeksi työrauhaa myös urheilujohdolle ja valmennukselle, kun ensi kauden palapeliä kasataan.

Ratkesivatko TPS:n ongelmat nyt tällä yksittäisellä hankinnalla?

Eivät ratkenneet. Samat kysymykset kohdistuvat yhä edelleen seuraan. Mikä on päävalmentajan asema Rauli Uraman johtaman urheilujohdon alaisuudessa? Millainen on olosuhde, jossa Turun Palloseuran päävalmentaja toimii?

Tommi Miettinen saattaa olla Jussi Ahokasta vahvempi päävalmentaja ottamaan ohjat TPS:ssa. On kuitenkin yhä avainasemassa, kuinka hyvin hän saa päävalmentajan autonomiansa hankittua ja vakiinnutettua.

Nurmessa Miettisellä valmennustiimeineen on kuitenkin yksi äärimmäisen laadukas rakennuspalikka.