Avoimet lausunnot kertovat, että suomalaisen jääkiekon kulisseissa tapahtuu jotain merkittävää
Eetu Pennanen pitää erinomaisena asiana, että niin pelaajayhdistys kuin huippu-urheilujohtaja Jukka Jalonenkin ovat avanneet suunsa liittyen sarjajärjestelmiin. Nyt seurajohdoilta kaivattaisiin vastaavaa avoimuutta.
@elmotvcom
Liiga-kaukaloissa käydään tiivistä taistelua. Auki ovat niin runkosarjan voitto, puolivälierien kotietusijoitukset, suorat puolivälieräpaikat kuin pudotuspelipaikatkin.
Siitä huolimatta Liigan kannalta tärkeimmät asiat tulevat tällä viikolla kaukalon ulkopuolelta. Eikä puhe ole Anton Levtchinkään paluusta Tapparaan, vaikka sekin äärimmäisen hieno asia Liigalle on.
Kaikkein raikkain avaus oli Pelaajayhdistyksen Teemu Ramstedtin puheenvuoro MTV Urheilun artikkelissa, jossa Ramstedt toi suoraan esiin pelaajien tahtotilan avointen sarjojen puolesta.
”Me olemme viimeksi kaksi vuotta sitten tehneet Pelaajayhdistyksen kyselyn liigapelaajille ja silloin 94 prosenttia oli sitä mieltä, että liigakarsinnat pitäisi palauttaa: urheilullisesti Liiga auki. En usko, että se näkemys on mihinkään muuttunut, kun tässä on keskustelua viime aikoinakin pelaajien kanssa käyty”, Ramstedt kertoi MTV Urheilulle.
Paljon selvempää signaalia ei pelaajilta suomalaisille kiekkojohtajille tulla. Työntekijät haluavat avoimet sarjat. Ja kuten Ässien kehitysjohtaja Tommi Kerttula Twitterissä ansiokkaasti huomautti, nykyään työntekijät valitsevat työnantajansa eikä päinvastoin.
Pysyäkseen mukana kilpailussa huippupelaajista pitäisi Liigalle olla melko selvää, että avoin sarja on yksi elinehto. Sellaisessa pelaajat haluavat pelata. Ja voi vain kuvitella, kuinka mielekästä on harjoittaa jääkiekkoilijan ammattia tällä hetkellä esimerkiksi SaiPassa.
Jalonenkin avasi suunsa
Helsingin Sanomissa sarjajärjestelmäasioissa pääsi ääneen maajoukkueen päävalmentaja ja Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtaja Jukka Jalonen.
Maajoukkueen satumaiseen menestykseen luotsannut päävalmentaja on saanut vähäisen kritiikkinsä lähinnä työstään huippu-urheilujohtajana. Jalonen on osallistunut maajoukkuetoiminnan ulkopuoliseen suomalaisen jääkiekon linjanvetoihin kovin harvakseltaan.
Nyt kuitenkin myös Jalonen antoi kuulua. Hän linjasi suoraan, että 14 joukkuetta niin Liigassa kuin Mestiksessäkin olisi optimaalista korkeimmille sarjatasoille.
”Joka vuosi yksi putoaa ja yksi nousee, että on aina jonkin verran vaihtuvuutta, mutta ei älyttömästi”, Jalonen jatkoi.
Toki Jalonen myös pehmitteli lausuntoaan sillä, että realistista visioimansa sarjajärjestelmän aloittaminen olisi 3–4 vuoden kuluttua. Toki realismi on hyvä pitää puheissa mukana, eikä varmasti vielä ensi kaudella pelata Jalosen vision mukaisissa sarjoissa, mutta muutoksia on alettava tehdä mahdollisimman nopeasti.
Mitä nopeammin muutoksia tapahtuu, sitä nopeammin näkyvät myös mahdolliset tavoitellut positiiviset vaikutukset esimerkiksi alemman sarjaportaan elpymisestä ja aidon urheilullisuuden synnyttämän kiinnostusaallon myötä.
Seurajohtajien vuoro
MTV Urheilun ansiokas selvitys kertoi, että myös Liiga-seurojen johdoissa on herätty tilanteeseen, jossa sarjajärjestelmään on tehtävä muutoksia, kun esimerkiksi Kiekko-Espoo ja ehkä jollain aikataululla surullisen kuuluisa Jokereiden projektikon alkavat kolkutella ovia Liiga-paikka mielessään.
Myös Ramstedtin lausunnot ja Jalosen avoin kannanotto kielivät siitä, että taustalla todella tapahtuu jotain. Ne ovat erinomaisia merkkejä.
Seuraavan askeleen on oltava se, että omia takalistojaan suljetussa Liigassa vuosikausia suojelleet seurajohtajat astuvat nimillään esiin julkisuudessa. Seurajohtajien piileskelyä on ElmoTV:ssä ihmetelty myös aiemmin.
Seurajohtajat ovat myös he, jotka lopulta avaavat nykyisellään viisitoista osakasta käsittävän osakeyhtiömallinsa.
Samoin katseet kääntyvät Harri Nummelaan ja Jääkiekkoliittoon. Liiga ja seurat tarvitsevat taakseen myös liiton, kun muutoksia aletaan tehdä.