Kun kritisoit Liigan otteluohjelmaa, kritisoit omaa seuraasi
Eetu Pennanen muistuttaa, että Liigan kritisoitu otteluohjelma on seurojen omien toiveiden lopputuote. Siksi kritiikkikin kuuluu seuroille.
Tappara ja Lukko kohtasivat maanantaina Tampereella Liigan kärkiottelussa, jonka merkitys runkosarjan voittotaistelun osalta saattoi olla valtava. Eetu, miksi näin iso ottelu pelattiin maanantai-iltana?
Tämä on erittäin hyvä kysymys, jota varmasti moni Liigan seuraaja on pohtinut. Toki tähän selitys löytyy syksyltä. Tappara kärsi loukkaantumisista ja sairastapauksista, eikä saanut marraskuussa täyttä kokoonpanoa jalkeille.
Tappara on joutunut myös siirtämään useita otteluita CHL-kiireidensä takia. Myös Nokia Arena oli syksyllä kovasti esimerkiksi konserttikäytössä, joten tilaa siirtää otteluita ei liiemmin ollut.
Kaiken tämän yhdistelmä siirsi kärkiottelun marraskuisesta torstaista helmikuiseen maanantai-iltaan. Toki edelleen herää kysymys, olisiko tällainen yksi runkosarjan huipennuksista ansainnut esimerkiksi lauantai-illan ja toistakymmentä tuhatta katsojaa areenaan.
Olihan yli 7000 katsojaa löytänyt kaukalon ääreen maanantai-iltanakin. Tässä kohtaa taisivat vain päivät loppua kalenterista kesken.
Pekka Virta on kritisoinut Liigan otteluohjelmaa esimerkiksi Iltalehdessä. Mitä olet itse mieltä siitä, että joukkueilla on vielä tässä vaiheessa kautta kovin erilaisia määriä pelattuja otteluita ja pelejä myös ripotellaan lähes jokaiselle viikon päivälle?
Ymmärrän Virran kritiikin. Hän vertaakin Suomen tilannetta Ruotsiin, jossa pelataan käytännössä täysiä kierroksia ja pelipäivät ovat vakioidut.
Suomessa seurat tavoittelevat myynnin maksimoimiseksi kynsin ja hampain viikonloppupelejä ja se on myös täysin ymmärrettävää. Lienee kuitenkin käynyt niin, että jopa liian konsensushakuisesti kuunnellaan jokaista seurajohtajaa.
Seurojen moninaiset toiveet ja niiden loppuun saakka huomioon ottaminen ovat lopulta asioita, jotka vaikuttavat eniten siihen, että tässä vaiheessa kautta runkosarjan ykkösen ja kakkosen ottelumäärissä on kolme peliä eroa.
Samoin esimerkiksi pudotuspelipaikkataistelun hahmottamista haastaa se, että ottelumäärät poikkeavat kaikilla hieman toisistaan. Toki aina pieniä heittoja tulee, mutta kun koko kauden aikana ei päästä samoihin ottelumääriin, on jokin asia vinksallaan.
Mitä mieltä olet siitä, että seurojen päävalmentajat ottavat kantaa kauden aikana otteluohjelmaan esimerkiksi lehdistötilaisuuksissa?
Päävalmentajat ovat sinänsä olleet oikealla asialla, kun esimerkiksi otteluohjelman urheilullisuus on ollut pöydällä epäreilujen lepoetujen osalta. Räikein esimerkki taitaa olla HIFK:n ja Tapparan lauantainen aloitus kello 14.30.
Tappara oli pelannut edellisenä iltana kello 18.30 alkaneessa ottelussa, kun HIFK sai levätä. Toki Jussi Tapola ei ottanut tähän kantaa, todennäköisesti siksi, että HIFK ottelun alkamisaika oli noin aikainen Tapparan aloitteesta liittyen kannattajille järjestettyyn, myöhemmin peruttuun risteilyyn ottelun jälkeen.
Esimerkki on siinäkin mielessä kuvaava, että päävalmentajien kritisoidessa otteluohjelmaa, he usein tulevat kritisoineeksi omia työnantajiaan. Kuten aiemmin totesin, seuroista löytyy syy siihen, miksi Liigassa pelataan sellaisella otteluohjelmalla kuin pelataan.