Manchester City kattoi järkyttävän upealla pelillä pöydän unelmistaan suurimmalle

Manchester Cityn kolmas maali meni sisään Real Madridin Eder Militaon kautta.

JalkapalloMestarien liiga

Manchester Cityn antoi mykistävän näytön kaatamalla Mestarien liigan välierien toisessa osaottelussa Real Madridin 4-0.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 17.5.2023 | KUVAT All Over Press

Mestarien liiga: Manchester City-Real Madrid 4-0

Asetelma

Tähän kaikkien odottamaan otteluun lähdettiin tasaisista merkeistä. Ennen iltaa tunne oli, että ottelussa voidaan nähdä mitä vain. Manchester City oli vieraskentällä pitkiä aikoja ottelussa niskan päällä ja lähti kotikentällään otteluun pienoisena ennakkosuosikkina.

Real Madrid sai tärkeän Eder Militaon takaisin avauskokoonpanoon paimentamaan Erling Braut Hålandia. Odotettavissa oli kova puolustustaistelu omalla kenttäpuoliskolla ja mahdollisuuksien mukaan korkealta prässäten.

Cityn kompastuskivenä illan ottelussa oli henkinen kestävyys. Kestäisikö Cityn kantti, jos Real Madrid menisi johtoon vai hiipisikö epäonnistumisen pelko jälleen luihin ja ytimiin?

Ensimmäinen puoliaika

Ottelu lähti odotetusti liikkeelle. City oli parhaimmillaan ja pakotti Realin vielä kovempaan siltaan kuin Madridissa ensimmäisen osaottelun alussa.

Cityn erinomaisuudesta kertoo myös Real Madridin onnistuneiden syöttöjen tilasto ensimmäisen vartin aikana. Niitä oli vain 13.

Taktisesta näkökulmasta joukkueet pelasivat totutusti. Cityn korkean standardin johdosta Madrid ei oikein pystynyt puolustamaan kahdeksalla pelaajalla. Vinicius Junior ja Karim Benzema pyrkivät muodostamaan vastaisku-uhkaa sijoittumisellaan Cityn pallollisessa vaiheessa.

Myös Cityn attacking surveillance oli hyvällä tasolla ja Kyle Walker kontrolloi jatkuvasti Viniciusta. Vain Thibault Courtoisin paraatipelastukset pitivät lukemat tasoissa ensimmäisen 20 minuutin aikana.

Läpimurto tuli kuitenkin lopulta Cityn oikealta laidalta ja ironisesti Vinicius Junior oli tilanteessa ’’auttamassa’’ laidallaan.

Maalia edeltäneessä tilanteessa Madridilla oli kaikki kontrollissa ja 3 vs 3- tilanne oikeassa kulmassa. Ensin Vinicius Junior jätti oman pelaajansa ja pyrki riistämään pallon kulmalipun tuntumassa John Stonesilta, joka siirsi pallon Madrid-laiturin puikoista Walkerille. Tähän syöttöön irtosi arvostelemani Eduardo Camavinga omalta paikaltaan.

Samaan aikaan Bernardo Silva hiipi välikaistalta Realin boksiin, eikä Toni Kroos ymmärtänyt tilannetta ja hölkkäsi katse pallossa kohti keskustaa. Näin Silva pääsi iskemään vapaasti Cityn 1-0-johtoon. Lisäksi Luka Modric steppaili löysästi kohti maalisyötön antanutta Kevin De Bruynea.

Maalitilanne oli hyvä esimerkki siitä, miten huippupelaajillakin perus-3 vs 3-tilanne voi mennä pieleen paikkojen vaihtuessa ja katseen ollessa vain pallossa, jolloin ei tiedosteta missä oma pelaaja menee tai missä suurin uhka on.

Ottelu jatkui Cityn totaalisessa kontrollissa ja Real sai koko jakson aikana luotua vain pari järkevää pallonhallintaa.

Tässä vaiheessa ensimmäinen ajatus ainakin minulla oli, että kohta peli on tasoissa – eikä se kaukana ollut. Edersonin sormi ja ylärima pelasti Cityn takaiskulta. Välittömästi tämän jälkeen Silva iski illan toisen maalinsa ja vei Cityn jo astetta turvallisempaan 2-0-johtoon.

Toiselle jaksolle Carlo Ancelottille jäi paljon mietittävää. Taktisia muutoksia oli pakko tehdä jo puoliajalla, mikäli Madridin oli mahdollista pelata finaalipaikasta.

Manchester City pelasi yhden kaikkien aikojen puoliajoista. Toisella jaksolle tärkeimmäksi tehtäväksi tehdä kovasti töitä ja reagoida Realin mahdollisiin muutoksiin, sillä ’’jatketaan vain samaa’’ ei ikinä toimi urheilussa.

Toinen puoliaika

Ancelotti luotti toisella jaksolla edelleen samaan sapluunaan, mikä sopi Citylle.

Ensimmäinen vartti toiselta jaksolta jatkui vahvasti Cityn komennossa. Reilun tunnin kohdalla Ancelotti reagoi ja toi kentälle Antonio Rüdigerin puolustuslinjaan ja siirsi Camavingan keskikentän keskelle. Ancelottin olisi pitänyt tehdä tämä vaihto heti puoliajalla ja vaihtaa suoraan esimerkiksi 3-4-3 muotoon. Näin Real olisi saanut Federico Valverden hyökkäävämpään rooliin ja silti se olisi saanut säilytettyä järkevän kenttätasapainon puolustussuuntaan kolmen pelaajan puolustuslinjan ja Camavinga-Kroos -kaksikon kanssa.

Realin muutoksista huolimatta City jatkoi dominanssiaan ja pelasi kontrolloitua jalkapalloa loppuun asti. Ilta sai kruunun varttia ennen loppua sivuvapaapotkusta, kun pallo upposi Militaon sylistä maaliin. Julian Alvarez iski vielä komeasti rakennetun maalin lisäajalla. Näin loppulukemat olivat murskaavat 4-0.

Analyysi

Citylla oli kotikentällään toki etu, mutta tapa, miten Real riisuttiin aseista Manchesterin illassa, oli jotain uskomatonta.

Real Madrid joutui antamaan liikaa tasoitusta vasemman puolustajan tontilla. Myöskään Kroosin ja Modricin jalat eivät riittäneet keskikentän keskellä, jolloin Valverde joutui juoksemaan koiran roolissa ilman palloa. Tällaisiin kompromisseihin ei äärimmäisellä huipulla ole varaa.

Ihmetystä herätti myös Madridin fyysinen suorituskyky ottelussa. Näytti siltä, että terävyys jaloista puuttui.

Samoin taktinen reagointi vaikeaan tilanteeseen oli olematonta. Olisin odottanut jo puoliajalla näiden kompromissien hautaamista ja riskitasojen nostamista. Nyt Real myi nahkansa aika kiltisti.

City pelasi yhden kaikkien aikojen otteluista ja sai Realin näyttämään aivan joltain muulta kuin huippujoukkueelta.

Pöytä on nyt katettu Manchester Cityn Mestarien liigan voitolle, mutta ennakkosuosikin asema ei ole finaalissa koskaan helppo. Pep Guardiola yliajatteli edellisen finaalin pilalle Chelseaa vastaan, mutta sitä tuskin tällä kertaa tapahtuu, kun katsoo Cityn suoritusvarmuutta.

Interin voitto finaalissa olisi näillä tiedoilla jäätävä yllätys, mutta tässä lajissa kaikki on mahdollista.